четвер, 04 березня 2021 07:46

"Вулиця вийшла. Тепер думати треба Зеленському"

Автор: GETTYIMAGES
  Люди палять фаєри під офісом генерального прокурора під час акції ”Справедливість Стерненку — справедливість усім” 27 лютого в Києві. Вимагали відставки генпрокурорки Ірини Венедіктової, скандували ”Венедіктова — чума ”, ”Аваков — чорт”, ”Волю Стерненку”, ”Волю Антоненку”. Перед цим багатотисячний протест пройшов під Офісом президента
Люди палять фаєри під офісом генерального прокурора під час акції ”Справедливість Стерненку — справедливість усім” 27 лютого в Києві. Вимагали відставки генпрокурорки Ірини Венедіктової, скандували ”Венедіктова — чума ”, ”Аваков — чорт”, ”Волю Стерненку”, ”Волю Антоненку”. Перед цим багатотисячний протест пройшов під Офісом президента

— Систему мають заповнити професійні, порядні судді, які зможуть відновити довіру українців до судової гілки влади. Ми зробимо суд у смартфоні. Більшість бюрократичних процедур перейдуть в онлайн. Це мінімізує корупцію, — каже президент 43-річний Володимир Зеленський на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Розвиток правосуддя" 1 бе­резня.

За два дні до того під офіси президента і генерального прокурора прийшли кілька тисяч громадян. Протестували проти вироку громадському діячу Сергієві Стерненку, вимагали від президента судової реформи, а генпрокурорку Ірину Венедіктову відправити у відставку. Акцію "Справедливість Стерненку — справедливість усім" оголосили безстроковою.

23 лютого Приморський районний суд міста Одеси засудив 25-річного Сергія Стерненка і 41-річного Руслана Демчука до семи років і трьох місяців тюрми з конфіскацією половини майна. Їх обвинувачують у розбої та незаконному зберіганні зброї, викраденні депутата Комінтернівської районної ради Одещини 36-річного Сергія Щербича. Він колишній керівник районної організації проросійської партії "Родіна" в Одесі. Організовував поїздку тітушок на протести в Київ під час Революції гідності, був учасником антимайдану.

Вирок оголосив суддя Віктор Попревич. Стерненко назвав рішення політично вмотивованим і ухваленим під тиском генпрокурорки, заступника керівника Офіса президента Олега Татарова і мера Одеси Геннадія Труханова.

Сергія відправили у слідчий ізолятор. Його адвокати заявили про апеляцію.

— Важко пригадати з часів Майдану, щоб так багато людей вийшли на вулицю, — говорить волонтер 35-річний Роман Сініцин.

— Немає справедливості. Можуть посадити людину за політичними мотивами на сім років. Це страшно. На акції в суботу було багато молоді — хороший знак. Приклад Стерненка стане для влади "гейм чейнджером" (game changer — той, хто змінює правила гри. — ГПУ). Рано чи пізно несправедлива суддівська, мусорська система трансформується у щось нове, бо така система недієздатна. Суди перебувають під ручним керуванням. Люди виходитимуть і далі. Бо це останній аргумент, щоб їх почули.

Щоб реалізувати запит на справедливість, влада має реформувати суди, поліцію, прокуратуру. Багато виборців Зеленського повірили у стрімкі зміни. Цього не сталося. Влада слабка, не має політичної волі. Півтора року тому в неї була можливість змінити все. А зараз потяг уже пішов.

Важко зрозуміти, яку інформацію доносять Зеленському. Та він робить ту ж помилку, що і Янукович. Той не помічав протестних акцій. З людьми треба говорити.

Вирок Стерненка — це проблема президента. Вже не генпрокурорки Ірини Венедіктової чи керівника Офіса президента Андрія Єрмака, які фактично підводили главу держави до такої ситуації. Громадськість вийшла на вулицю, тепер думати треба йому.

— Суть судової реформи — перевірити суддів, звільнити недоброчесних. На їх місце призначити компетентних, незалежних професіоналів на прозорих конкурсах. Якщо це відбудеться, вирішиться проблема з недовірою до судової системи. А потім вже можна удосконалювати законодавство, — каже юрист Роман Маселко, 41 рік.

— Суд у смартфоні — теж потрібен, він покращить якість, але це вторинне. Перше — люди, які ухвалюють вироки.

Проблема в тому, що очищення доручили Вищій раді правосуддя, яка сама складається з недоброчесних. А вона формує Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

Зеленський пообіцяв змінити систему, вніс законопроєкти. Але там зашита та ж проблема: набір членів комісії залежить від нереформованої Вищої ради правосуддя. Роль міжнародних експертів — мінімальна. Судову реформу можуть провалити. Вирішальний голос повинні мати міжнародники, інакше цю кругову поруку не розірвемо.

Якщо почнемо реформу із суду у смартфоні, а на посаді буде Павло Вовк (голову Окружного адміністративного суду міста Києва підозрюють у створенні злочинної організації, спробі захоплення державної влади. — ГПУ), то хоч якими класними були додатки в телефоні, судове рішення буде таким, як хоче Вовк, а не, як каже закон. ОАСК може заблокувати конкурси до Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії судів.

Справа Стерненка розвалиться, якщо буде неупереджений суд. Поки що судді орієнтуються на бажання влади і таких, як Андрій Портнов (колишній заступник глави Адміністрації президента Януковича. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «"Вулиця вийшла. Тепер думати треба Зеленському"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути