вівторок, 28 березня 2017 07:50

"Вороненкова вбили за наказом із Москви"

— Саме сьогодні Денис Вороненков мав давати свідчення у військового прокурора. Написав СМС, що запізнюється. Призначив зустріч Іллі Понамарьову (колиній депутат Держдуми РФ. — ГПУ), — каже генеральний прокурор 52-річний Юрій Луценко на брифінгу 23 березня.

За 3 год. до цього загинув колишній депутат Держдуми Денис Вороненков. Основна версія вбивства — помста ­Росії за те, що переїхав до ­України та почав працювати на неї. Убивця колишнього депутата Павло Паршов помер у лікарні того ж дня.

— Підступне вбивство у центрі Києва Дениса Вороненкова — це акт державного тероризму з боку РФ, яку він був змушений покинути з політичних міркувань, — говорить президент Петро Порошенко, 51 рік.

— Це явний почерк російських спецслужб, що раніше неодноразово проявлявся в різних європейських столицях. Вороненков був одним із головних свідків російської агресії проти України. Зокрема, ролі Януковича щодо введення до України російських військ. Вважаю невипадковим, що вбивство відбулося в один день із диверсією в Балаклії на Харківщині.

"Це замовне політичне вбивство, — пише у "Фейсбуку" нардеп із "Народного фронту" 38-річний Антон Геращенко.

— Його здійснили з метою залякування всіх російських депутатів і чиновників, які спробують утекти з РФ на Захід або в Україну. Це — помста за те, що з дружиною дали правдиві свідчення про підготовку до анексії Криму та нападу на Донбас".

— Кремль не хоче, щоб на очному процесі проти Віктора Януковича був свідок із російської сторони. Він давав свідчення українським правоохоронцям, тому мав би виступити на процесі, — говорить політолог Володимир Фесенко, 58 років.

— Це явна помста. До неї причетні російські спецслужби або представники проросійських організацій. Без сприяння спецслужб останні навряд чи могли зробити це.

— Це каральна операція Кремля. Кінцева мета — залякати людей із російського істеблішменту, які можуть перебратися в Україну, — каже народний депутат із "Народного фронту" 31-річний Сергій Висоцький.

— Інша мета цієї спецоперації — показати, що українська влада не контролює центр Києва, де ветерани АТО вбивають людей.

— Російський слід у вбивстві ніхто не намагався приховувати. Хочуть показати потенційним відступникам — у Москви довгі руки і всі зрадники понесуть відповідальність, — говорить політолог Петро Олещук, 33 роки.

— Насамперед — це усунення перебіжчика. Так залякують людей, здатних у майбутньому на подібні дії. Ймовірно, незабаром могли з'явитися інші свідки. Хто повинен був почути цей посил, почули його. А він звучить так: "Куди ви не бігли б, де і під чиїм захистом не перебували б, ніщо вас не врятує".

— Пам'ятаємо знаменитий путінський вислів про те, що є вороги, а є зрадники. "З ворогами я можу домовитися, а зрадників знищую" — така його позиція. У ситуації з Вороненковим усе виглядає, як класичне "сакральне вбивство", — каже російський політолог 76-річний Андрій Піонтковській.

— Не секрет, що невдоволення у верхніх шарах так званої еліти наростає і чимало хто думає про те, щоб вчасно "зіскочити". Показова страта Вороненкова — чіткий сигнал цій публіці, що зіскочити нікому не дадуть.

— Убивство Дениса Вороненкова — це ще один безсоромний акт державного тероризму Росії. Жахливий злочин є продовженням кампанії в стилі КДБ із залякування всіх, хто посміє виступити проти тиранії Володимира Путіна, — говорить американський сенатор Джон Маккейн, 80 років.

Зараз ви читаєте новину «"Вороненкова вбили за наказом із Москви"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути