середа, 29 серпня 2012 06:30

"Володимир Литвин може стати новим головою Ради"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Вадим Карасьов: ”Влада боїться не лише помаранчевих, яких остаточно розгромила, а й націонал-революціонерів”
Вадим Карасьов: ”Влада боїться не лише помаранчевих, яких остаточно розгромила, а й націонал-революціонерів”

У новій Верховній Раді може бути дев'ять фракцій, вважає директор Інституту глобальних стратегій 56-річний Вадим Карасьов. Окрім Партії регіонів, "Батьківщини", "Удару" та комуністів, шанс мають "Свобода" й "Україна — Вперед!". Ще три фракції можуть сформувати депутати-мажоритарники. Карасьов балотується до парламенту як кандидат від партії "Єдиний центр" по 217-му виборчому округу в Києві.

— Імовірно, це буде хаотичніша Рада, але вона стане жвавішою, активнішою і опозиційнішою до уряду, — говорить Вадим Юрійович. — Буде менш контрольована і зможе порушувати питання відставки уряду. Парламент доживе до 2014 року, а тоді його розпустять. Адже між ним та урядом відбуватимуться серйозні конфлікти. Зіткнення будуть і всередині Ради — між старими і новими політиками. Це неминуче заведе її в глухий кут.

Постійної більшості не формуватимуть. Створюватимуть лише ситуативні — для прийняття певних законів чи рішень.

Від чого залежатиме потрапляння до парламенту "Свободи" та "України — Вперед!"?

— "Свобода" має всі шанси. У неї добра кампанія з іміджевої, ідейної точки зору. Але чи пропустить її чинна влада, від якої багато що залежить? Революціонери — це опудало для влади. Тим паче теперішньої, яка має "революційну травму" 2004 року. Вона боїться не лише помаранчевих, яких остаточно розгромила, а й націонал-революціонерів.  "Свобода" хоча й маленька партія, але може формувати відповідну атмосферу в парламенті. Тож робитимуть усе, аби "Свобода" не подолала виборчого порогу.

Щодо "України — Вперед!" питання поки що відкрите. Невідомо, чи ця партія змінить конфігурацію політичних сил у парламенті на користь влади. Показово, що сьогодні соціологічні центри не показують рейтингів "Свободи" та "України— Вперед!" понад 5 відсотків. Якщо влада захоче, щоб ці політичні сили були в Раді, незабаром з'явиться інформація, що вони долають 5-відсоткову межу. Щоб потім зробити їм усе тіп-топ.

Як працюватиме старий парламент ці два місяці до виборів?

— Сезон складатиметься із двох етапів: до виборів і після них. Усі процеси більш-менш активізуються лише у другій половині листопада. Адже і влада, і опозиція зараз заклопотані виборами. А є такі закони, на яких не дуже прорекламуєшся. Наприклад, Трудовий кодекс. Усі говоритимуть, що він жахливий, експлуатує людей. То ж приймати його невигідно. Реформаторські закони покладуть під сукно.

Яких несподіванок варто чекати від влади й опозиції?

— Усі козирі вже на столі. Влада принципово довела мовний закон до логічного завершення перед фіналом виборчої кампанії. Лідери у Верховій Раді з'являтимуться епізодично, бо будуть "у полях" — на зустрічах, мітингах. У парламенті сидітимуть ті, кому не пощастило із прохідними місцями, типу Юрія Кармазіна. Для них це буде ностальгічна пора: готуватимуться до життя після депутатства.

Якими будуть перші кроки наступного парламенту?

— Обиратимуть голову Ради. Це буде компромісна персона — хто не належатиме ні до влади, ні до опозиції, але має авторитет. Реальні шанси будуть у Володимира Литвина. Можливо, в когось із мажоритарників.

Зараз ви читаєте новину «"Володимир Литвин може стати новим головою Ради"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути