Ексклюзиви
середа, 12 жовтня 2011 05:30

"Влада показала себе вправним політичним шулером"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Бійці спецпідрозділу ”Беркут” заносять в автозак прихильника Юлії Тимошенко, який прийшов під столичний Печерський райсуд на виголошення їй вироку. Крім нього, затримали ще кількох прихильників. Усіх їх відвезли в Шевченківський райвідділ міліції Києва
Бійці спецпідрозділу ”Беркут” заносять в автозак прихильника Юлії Тимошенко, який прийшов під столичний Печерський райсуд на виголошення їй вироку. Крім нього, затримали ще кількох прихильників. Усіх їх відвезли в Шевченківський райвідділ міліції Києва

Експерти розповідають, чому Юлію Тимошенко засудили на сім років, як це вплине на суспільство, владу, опозицію і якою буде реакція світової спільноти.

Олексій Гарань, 52 роки, директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії:

— Найрозумніший сценарій для влади — знайти форму допуску Тимошенко до участі в парламентських виборах. Скажімо, за рахунок рішення Апеляційного суду. Таким чином можновладці, з одного боку, засвідчать, яка Тимошенко нехороша, а з іншого — збережуть можливості завершити переговори з Євросоюзом.

Влада показала себе вправним політичним шулером. Партія регіонів знайшла вихід — перевела стрілки на Віктора Ющенка. Адже розслідувати діяльність Тимошенко наказав тодішній президент Ющенко. Тепер Янукович, як завжди, скаже: я тут ні при чому, а суд — найсправедливіший у світі. Раз так, то можна ставити нове запитання: чи екс-президентові Вікторові Януковичу не доведеться залишити країну? Адже можна відкривати справи щодо всього, що робилося в Україні під час його президентства.

У Тимошенко побільшає прихильників. Її почали підтримувати навіть ті, хто гостро критикував перед президентськими виборами. Це дещо підвищить її рейтинг. Частина політично активних людей із-поміж прибічників Юлії Володимирівни протестуватимуть. Ув'язнення лідера тільки додасть їм запалу. Але ці акції не переростуть у масові. Хоч рейтинг влади падає, людей насамперед цікавить, як уникнути соціально-економічних негараздів.

Вадим Карасьов, 55 років, директор Інституту глобальних стратегій:

— Чи буде Тимошенко сидіти, чи її випустять — у цьому інтрига. Якщо триматимуть за ґратами, Юлія Володимирівна не братиме участі у парламентських виборах 2012-го. Тоді Європейський Союз не визнає їх легітимними. Владу, яка отримає бажані мандати, це вже не хвилюватиме. Про асоціацію з Євросоюзом можна забути. Очевидно, що влада вважає за кращу іншу асоціацію — путінську євразійську.

Президент Янукович може амністувати Тимошенко без політичних наслідків засудження. Шанси на це залишаються, але їх набагато менше, аніж, наприклад, після зустрічі українського президента з польським колегою.

Віктор Небоженко, 58 років, директор соціологічної служби "Український барометр":

— Рішення суду може підштовхнути нас до Росії. Путін скаже Януковичу: "Ну що, допомогли тобі твої європейці?" — і зажадає всього та багато: здачі "Нафтогазу", атомної енергетики, навіть введення обмеженого контингенту військ і російських паспортів.

Прокуратура стала головним політичним гравцем і поставила всі органи влади у незручне становище. Не лише європейці натякали Януковичу, що цей судовий процес можна вирішити інакше. Тепер він дивно виглядає.

Янукович має зустрітися з Тимошенко й разом знайти вихід. Ця зустріч могла би підказати рішення. Це перше. Друге: Януковичу треба перетрясти Кабмін, Верховний суд, Конституційний суд та Раду нацбезпеки та оборони. Бо центральні органи влади не працюють. Це шанс для Януковича відійти від феодального правління. Він до п'яти-шести звузив коло людей, які приймають рішення. Імовірність помилки набагато більша, ніж якби їх ухвалювали ширшим колом. А відповідальність несе Янукович. Найгірше для нього попереду — політична криза та позачергові президентські вибори 2013 року.

Олександр Палій, 36 років, політолог:

— Команда Януковича довго примірювалася, з якого боку підійти. Інкримінувала Тимошенко то незаконне придбання "швидких", то розтрату грошей, отриманих за Кіотським протоколом. Урешті засудили за підписання газових угод. Орієнтація "кинути за ґрати" була помітна від початку.

Зважаючи на економічний і соціальний стан країни, влада не зможе ігнорувати реакцію світової спільноти. Можлива міжнародна ізоляція режиму Януковича. Тому його команда зараз думатиме, як випускати екс-прем'єра — через декриміналізацію статті, за якою її засудили, чи шляхом помилування. Останнє — технічно найпростіше: указ можна видати хоч завтра. Для цього Януковичу достатньо змінити свій-таки указ від 16 вересня 2010-го "Про Положення про порядок здійснення помилування": написати, що в окремих випадках помилування можливе і без клопотання засудженого. І застосувати норму статті 2 Положення: "Повне або часткове звільнення від відбування як основного, так і додаткового покарання".

Вирок Тимошенко не змінить рейтингу Партії регіонів: її електорат розмиває різке погіршення економічної ситуації та посилення безправ'я людей. Свобода слова чи переслідування опозиції мало цікавлять жителів Донбасу і Криму.

Майкл Емерсон, 71 рік, експерт із міжнародних питань Центру європейських студій, Брюссель:

— Вирок Тимошенко кидає чорну тінь на відносини Євросоюзу з Україною, а також на особисті стосунки між президентом Януковичем та європейськими лідерами. Бо саме його вважають відповідальним за крок, який не вписується у верховенство права. Тимошенко могла робити неправильні речі у газовій чи нафтовій сферах, але це ніяким чином не могли трактувати як кримінальний злочин. Це урядова політика.

Європа зараз шокована. Європарламент відреагує дуже негативно, якщо Єврокомісія у грудні підпише з Україною угоду про асоціацію.

Леонід Млечин, 54 роки, російський міжнародний оглядач:

— Не пригадаю в сучасній правовій практиці випадку, щоб прем'єр-міністра країни судили за підписання відкритої міжнародної угоди, яку реалізували. Тимошенко ж засудили за те, нібито вона в чомусь винна, а не за те, що робила. Якщо вона укладала угоду з нашим прем'єром Володимиром Путіним і ці дії визнані кримінальним злочином, то виходить, і Путін є співучасником.

Процес над Юлією Тимошенко в Україні, як і справу Михайла Ходорковського в Росії, сприймають однаково — як неправові акції. Хоча якщо в діяльності російського олігарха знайшли формальні порушення — несплата податків, то ув'язнення Тимошенко — суто політична розправа. Обидва процеси свідчать про негаразди у правових системах наших держав.

Багато кремлівських політиків неправильно розтлумачили обрання президентом Януковича. Гадали, що його цілі повністю збігаються з політикою Москви. Але такого не може бути в принципі — у кожної країни свій шлях і свої пріоритети.

Зараз ви читаєте новину «"Влада показала себе вправним політичним шулером"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути