Ексклюзиви
четвер, 01 квітня 2021 07:46

Влада грається сірниками на діжці з порохом

Автор: HROMADSKE.UA
  Народні депутати з фракцій ”Слуга народу” та ”Європейська солідарність” штовхаються у сесійні залі Верховної Ради 30 березня. В цей час розглядають постанову про засудження подій, що відбулися 20 березня біля Офісу президента. У штовханині був п’ятий президент Петро Порошенко. ”В першому ряді сидить нетвереза людина”, – каже депутатка Ірина Геращенко. Вказує на парламентарія -”слугу” Сергія Швеця
Народні депутати з фракцій ”Слуга народу” та ”Європейська солідарність” штовхаються у сесійні залі Верховної Ради 30 березня. В цей час розглядають постанову про засудження подій, що відбулися 20 березня біля Офісу президента. У штовханині був п’ятий президент Петро Порошенко. ”В першому ряді сидить нетвереза людина”, – каже депутатка Ірина Геращенко. Вказує на парламентарія -”слугу” Сергія Швеця

— Я виходив, виходитиму і завжди буду разом із тими людьми, які відстоюють свої права. Не можемо стільки часу розглянути судову реформу, яка зняла б потребу виходити на протест, — говорить народний депутат 40-річний Ярослав Юрчишин від "Голосу" у Верховній Раді 30 березня. Брав участь в акції протесту під Офісом президента 20 березня на підтримку ув'язненого громадського активіста Сергія Стерненка.

На позачергове засідання парламенту запросили голову СБУ Івана Баканова, голову Національної поліції Ігоря Клименка і виконувача обов'язків директора Державного бюро розслідувань Олексія Сухачова. У сесійній залі був міністр внутрішніх справ Арсен Аваков із заступником Антоном Геращенком.

— Гібридна війна триває не тільки на сході країни, а на вулицях наших міст, — говорить із трибуни 45-річний Іван Баканов. — Розхитування ситуації — один з її інструментів. Пригадайте так звані "тарифні майдани" у січні. Їхніми замовниками були куратори з Російської Федерації.

Депутатам вмикають відео з акції.

— Що залишилося на місці так званої мирної акції? Понівечені фасади та двері, скінхедівські написи й гори сміття, — каже 48-річний Ігор Клименко. — Мітингувальники використали більш як сотню фаєрів, понад 80 петард, кілька десятків балончиків і пляшок із фарбою, 15 салютних установок. Розпочато досудове розслідування за чотирма статтями Кримінального кодексу.

— Ви знаєте, подивилася кіно від Нацполіції. Ну, просто страшне, спати не буду сьогодні. Почула там найстрашніше: "Путін — ху*ло", — говорить депутатка від "Європейської солідарності" 43-річна Вікторія Сюмар.

— Колеги, давайте добирати вислови в стінах Верховної Ради, — перебиває її спікер Дмитро Разумков.

— Бачите, заперечення викликає "Путін — ху*ло". А я це можу повторити, — продовжує Сюмар. — А де ці двері, постраждалі під час протесту? Ми ж ціле засідання Верховної Ради зібрали, тому що в нас є така жертва — помальовані двері, які їздять тепер по телеканалах (25 березня на передачу "Право на владу" на телеканалі "1+1" з Офіса президента принесли обмальовані двері з розбитим склом. — ГПУ). У мене пропозиція не тільки постанову прийняти, а ще й зміни до Кримінального кодексу — криміналізувати слово "лох", щоб його не можна було писати.

За постанову про засудження подій 20 березня біля Офіса президента голосують 237 депутатів. Підтримують фракція "Слуга народу", групи "Партія "За майбутнє" і "Довіра". "Опозиційна платформа — За життя" на цьому й попередньому засіданні була відсутня в повному складі.

Верховна Рада зобов'язує МВС, СБУ і ДБР забезпечити швидке й неупереджене розслідування. Вивчити обставини організації, участі партій, пов'язаних із ними осіб. Визначити ступінь матеріальної шкоди державному майну і притягнути винних до відповідальності.

20 березня під Офісом президента відбулася акція "Не чуєш? Побачиш" на підтримку ув'язненого громадського активіста Сергія Стерненка. Вигукували "Зеленський, відповідай", "Венедіктова — чума", "Аваков — чорт". Запалили петарди, димові шашки, фаєри. Стіну розмалювали. Фарбою написали "Волю Стерненку", "Свободу політв'язням", "Лох" під табличкою Офіса. Підпалили двері, розбили шибки. Поліція не перешкоджала. Завершили акцію салютом — вітали Стерненка з днем народження, йому виповнилося 26 років.

Крім його звільнення, вимагали справедливого суду для музиканта й ветерана російсько-української війни Андрія Антоненка, накласти санкції на Андрія Портнова — колишнього заступника глави Адміністрації президента Януковича, відставки генпрокурора Ірини Венедіктової та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Слідчі поліції повідомили про підозру в хуліганстві сімом особам. Зокрема, засновнику видавництва "Дім Химер" Владиславу Гранецькому-Стафійчуку, керівникові організації "Невідомий патріот" Євгену Строканю, голові громадської ініціативи "Захистимо Протасів Яр" Роману Ратушному, лідеру громадського руху "Гонор" Сергію Філімонову. Перших трьох суд відправив під цілодобовий домашній арешт.

— Питання до Національної поліції й Служби безпеки. Чому тисяча людей змогли обмалювати головну будівлю країни? — говорить правник 48-річний Геннадій Друзенко.

— Чи Нацполіція та Нацгвардія — це вже приватна армія Авакова, який хоче — пускає їх виконувати завдання, хоче — ні? Чи в цій державі все ж є залишки закону? От які питання мала би поставити Верховна Рада. Бо при такому фінансуванні Нацполіції (в бюджеті на 2021 рік на Національну поліцію України виділено 35,5 млрд грн. — ГПУ) ми могли б сподіватися, що не треба буде додаткових грошей на відмивання фасадів. В Авакова 300 тисяч людей. Де вони були? Єдина версія, яка мене переконує — що він демонстрував Зеленському, наскільки той беззахисний без багнетів міністра внутрішніх справ.

Розмальовані двері й вибиті шибки в Офісі президента — це безпрецедентний випадок. По світу були штурми палаців і успішні, й не дуже. Та я ніде не знайшов згадок, що так поглумилися над представництвом глави держави. Це виставило Україну як країну, що не може навіть головної будівлі захистити від хуліганів.

У нас коронавірусний Іловайськ. За останню добу померло більше людей, ніж було вбито і зникло безвісти під Іловайськом. Але Верховна Рада пішла в політичний піар. Її реакція показала, що в Україні нема людей, здатних глибоко діагностувати й лікувати причини серйозної хвороби.

По опитуваннях видно — 70–80 відсотків українців не підтримують такий протест, але його причини нікуди не зникли. Які висновки мають зробити прихильники Антоненка, Стерненка — малювати стіни небезпечно, бо за це можуть дати до семи років. Якщо їх і отримувати, то за щось серйозне. Аваков забув, що виросло покоління, яке ще не мало своєї революції. І, на жаль, те, що робить держава своїм демонструванням м'язів, провокує на появу в Україні політичного тероризму. Всередині країни це використає Аваков. Але це коротка перспектива. У стратегічний — це вигідно Кремлю.

Головний запит в країні — на справедливість. Наприклад, у тарифах. Керівник Нафтогазу Андрій Коболєв отримує мільйонні премії, а українці мають страшні цифри у платіжках. При тому, що в Конституції написано — надра належать народу. Військовим пенсіонерам обмежили пенсії — 10 прожиткових мінімумів. Ті, хто здоров'я втратив, інвалід війни. А в суддів, членів наглядових рад — якісь фантастичні зарплати навіть по західних мірках. Справи Стерненка й Шеремета викликають відчуття тотальної несправедливості. Коли це все перетинає межу, виникає революція. Влада сидить і грається сірниками на діжці з порохом. І цей порох — не Порошенко. Це порох народного гніву.

Зараз ви читаєте новину «Влада грається сірниками на діжці з порохом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути