пʼятниця, 14 вересня 2012 00:30

"Владика Симеон двадцять хвилин агітував за Джигу. Люди були обурені"

Автор: фото: Поліна РОМАНОВА
  7 вересня, село Ярове Шаргородського району Вінниччини. Хата місцевої жительки Наталії Лисій. Перед будинком стоять її діти (зліва направо) — Богдан, Ірина, Софія, Сніжана. Два роки тому жінка розійшлася з чоловіком і опинилася з дітьми без дому. Хату сім’ї подарував губернатор Микола Джига. Купив будинок за особисті гроші, кажуть
7 вересня, село Ярове Шаргородського району Вінниччини. Хата місцевої жительки Наталії Лисій. Перед будинком стоять її діти (зліва направо) — Богдан, Ірина, Софія, Сніжана. Два роки тому жінка розійшлася з чоловіком і опинилася з дітьми без дому. Хату сім’ї подарував губернатор Микола Джига. Купив будинок за особисті гроші, кажуть

Голова Вінницької облдержадміністрації 63-річний Микола Джига балотується в нардепи в окрузі №15. До нього належать п'ять районів — Шаргородський, Мурованокуриловецький, Томашпільський, Тульчинський та Чернівецький. У губернатора 11 суперників.

Джига — родом із села Ярове Шаргородського району. Двічі був нардепом. Працював першим заступником міністра внутрішніх справ. На посаді губернатора з червня 2010 року. Член Партії регіонів. Кажуть, президент Віктор Янукович хрестив його молодшого сина Миколу.

Минулої п'ятниці близько 9.00 в'їжджаю автобусом у Шаргород. На околиці перший білборд із губернатором. На тлі національного прапора та калинового пучка напис "Співдружність національних культур об'єднує народи". Минаємо нову двоповерхову гімназію з червоної облицювальної цегли. Напроти — другий щит із Джигою. Він у сірому піджаку на блакитному тлі: "Влада працює для Вінниччини". Біля автовокзалу третій білборд із головою облдержадміністрації — у блакитних кольорах. Підхожу до двох жінок, що купують квитки до Жмеринки.

— За кого голосувати, ще не вирішили, — каже 51-річна Тетяна Степанівна, прізвища не називає. — Джига дуже перегинає палку зі своєю агітацією. 15 серпня була з дочкою в Йосафатовій долині (місце паломництва у селі Голинченці. — "ГПУ"). Владика Симеон 20 хвилин агітував за Джигу. Люди обурені. Одна жінка сказала: "Ну все, вибори вже виграли. Може, почнемо молитися?".

Від автовокзалу йду через продуктові ряди до райдержадміністрації. Реклами інших кандидатів не видно.

— Найбільше для людей зробив Микола Джига. Причому не в період перед виборами, а протягом усіх років, — каже голова Шаргородської райдержадміністрації Микола Слободянюк, 58 років. Розмовляємо в його кабінеті. Видно свіжий ремонт, дорогі подвійні двері та столи. — За сприяння Миколи Васильовича завершили два довгобуди, що стояли 20 років — районну гімназію та поліклініку. Зробив дорогу до Йосафатової долини. Виділив району 10 "швидких", у тому числі два реанімобілі. Відремонтував у Шаргороді стадіон. Завдяки йому у селі Клекотина ожив дитячий табір. На 4 мільйони гривень утеплив вікна й поміняв дахи на держустановах.

Запитую, що зробили інші кандидати.

— Нічого. Вони всі порядні люди. Але відчутної допомоги від них немає.

У районі не працює жоден цукровий завод, хоч було два. Діють маслозавод і один консервний — колись їх було три. Закрили єдиний машинобудівний.

Головним конкурентом губернатора вважають чинного генерал-майора юстиції, офіцера СБУ Василя Вовка.

Родом він із села Руданське Шаргородського району. Нардепом не був. Його штаб на околиці міста в офісі громадської організації "15 громада". Ззовні — жодної вивіски. Всередині дерев'яна підлога з облущеною фарбою та старі меблі. На стінах плакати з Василем Вовком. Надрукували 2 тис. екземплярів. Іде самовисуванцем.

— Виборчий фонд фінансую я та друзі й знайомі, які в мене вірять, — розповідає Василь Вовк, 53 роки. — Хочу навести лад у парламенті та країні. Бюджетні кошти розподіляти треба не зверху, а знизу, від потреб сільрад. Треба скасувати тендери, бо це пряма корупція. Купують у школу парти по 1500 гривень, коли насправді вона коштує 300.

Запитую, як оцінює свої шанси.

— Джига — не фаворит на окрузі, — каже Василь Васильович. — Якби йому дев'яте місце зайняти. Він використовує адмінресурс для політичної агітації. Ну, як він може казати, що побудував дорогу? Це зробив автодор за кошти обласного бюджету, точніше — за людські податки. Мене по селах часто бабушки запитують: а що ви для нас зробили? То пояснюю, що ніхто з кандидатів нічого не робить із власної кишені. Школи, садки та лікарні фінансуються з державного бюджету.

Вовк із помічниками сідають у білий мікроавтобус "мерседес". Збоку намальована його фотографія та логотип "15 громада". Гасла: "Василь Вовк — кандидат від людей", "Приєднуйтеся! Наша єдність — сила!". Їде у село Степанки Мурованокуриловецького району. Там живуть 462 людини.

Село Ярове за 48 км від Шаргорода. Автобуси ходять двічі на тиждень. Беру таксі.

— Тепер тут їхати одне удовольствіє, — каже таксист Леонід Кравченко, 45 років. — Торік Джига проклав 12 кілометрів дороги від свого села до траси Вінниця — Ямпіль.

У Яровому вулиці розбиті, газу нема, будинки переважно глиняні. Батьківська хата губернатора на вул. Миру обгороджена двометровим дерев'яним парканом. Підстрибую, щоб побачити двір. Там — декоративний віз, квітник, туї. Подвір'я викладене червоною плиткою.

— Микола Васильович приїжджає раз на два місяці, — каже сусідка Ніна Зін, 46 років. — Ми всі тут на нього молимося. Бабушки зразу вдягають на голову нові хустки і сідають на лавках, щоб побачити. Людина з нашого села й такого добилася.

Показую фотографії кандидатів. Запитую, чи впізнає кого. Жінка не знає нікого, крім Джиги.

— У нашому селі в перших по області з'явився комп'ютерний клас, супутникова антена, — розповідає сільський голова Валерій Ковальчук, 44 роки. — Микола Васильович збудував нам церкву. Трьом багатодітним сім'ям купив за власні гроші нові хати по 20 тисяч гривень. Позаминулого року допоміг трьом діткам поступити в медколедж. Відкрив нову амбулаторію.

На виїзді із села два білборди Партії регіонів із гаслом "Обіцяли — виконали".

Шаргородський штаб Партії регіонів розмістився напроти райдержадміністрації, у будинку культури. Штаб Миколи Джиги — у приміщенні казначейства.

— Микола Васильович не використовує адмінресурс. Це наклепи опонентів, — говорить керівник штабу 43-річний Віктор Максимчук.

На вокзалі знайомлюся з 45-річним Василем Петровичем із села Мурафа Шаргородського району. Говоримо про кандидатів.

— Маю відео, — виймає з кишені куртки чорний "айфон". — Мій кум спитав Миколу Джигу, чому він використовує адмінресурс.

На відео видно, що селяни зібралися в будинку культури. За трибуною стоїть губернатор. Із зали піднімається чоловік у білій сорочці:

— Миколо Васильовичу, як ви розцінюєте той факт, що голови райдержадміністрацій та райрад 15-го округу в робочий час у державних установах займаються агітацією за вас? Чи це ваша пряма вказівка чи їхня ініціатива?

— Мені невідомі такі факти взагалі, — відповідає Джига. — Мені допомагають спілкуватися з виборцями ті люди, які перебувають у відпустці.

— Ви не зрозуміли, — знову піднімається чоловік. — Можу сказати конкретно. Голова Мурованокуриловецької райдержадміністрації збирає на нараду сільських голів та сільськогосподарських виробників і прямим текстом каже: ми всі будемо голосувати за Миколу Васильовича. Як ви вважаєте, це правильно? Крім того, впевнений, що 90 відсотків людей у залі прийшли сюди під папірець.

— Не знаю, мені це невідомо, — відказує губернатор.

Найбагатший в окрузі — губернатор

У виборчому окрузі №15 балотуються 12 кандидатів. Серед них — учитель, підприємці, чиновник, фермери, пенсіонери. Найбіднішою, згідно з декларацією про доходи, є Катерина Коваль. Вона живе в Києві, працює заступником голови Союзу юристів України. Торік заробила 23 559 грн. Найбагатший — "регіонал" губернатор Вінниччини Микола Джига. Він отримав за рік 358 623 грн.

3 вересня у "Віснику державних закупівель" з'явилася інформація, що управління капітального будівництва Вінницької облдержадміністрації виділило 10,39 млн грн на добудову триповерхової школи у селі Зведенівка Шаргородського району. Близько 10 років стояла недобудована.

— Гроші з обласного бюджету прискореними темпами вливаються в округ №15, — каже 32-річна Наталія Величко, координатор громадянської мережі "Опора". — Наприкінці серпня Микола Джига урочисто передав шкільний автобус і 24 комп'ютери школі села Жолоби Томашпільського району. Ще 32 комп'ютери — школам Шаргородського району. Все це супроводжується фразами  "подарунок голови облдержадміністрації", "Микола Джига подарував". Насправді шкільні автобуси область отримує в рамках урядової програми, а не з кишені Джиги. Персональні комп'ютери для шкіл надходять у рамках угоди урядів України та Китаю.

 

66

тисяч гривень витратив на передвиборну агітацію кандидат у народні депутати Василь Вовк. На всю кампанію планує виділити близько 100 тис. грн. Середній рекламний бюджет депутата-мажоритарника — близько 120 тис. грн, кажуть у виборчих штабах на Вінниччині.

 

Зараз ви читаєте новину «"Владика Симеон двадцять хвилин агітував за Джигу. Люди були обурені"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути