середа, 26 вересня 2012 06:00

"Влада хоче за копійки скупити вашу землю"

Автор: фото надане прес-службою Об’єднаної опозиції ”Батьківщина”
  Голова Ради Об’єднаної опозиції ”Батьківщина” Арсеній Яценюк виступає перед трьохтисячним мітингом у місті Бровари на Київщині. 24 вересня
Голова Ради Об’єднаної опозиції ”Батьківщина” Арсеній Яценюк виступає перед трьохтисячним мітингом у місті Бровари на Київщині. 24 вересня

Парламентська більшість на початку вересня ухвалила в першому читанні Закон про створення Державного земельного банку. А минулого тижня депутати голосували законопроект про внесення змін до Земельного кодексу України. Вони дозволяють іноземним громадянам і особам без громадянства ставати власниками української землі. Закон був ухвалений у першому читанні.

Вільний продаж угідь створює підґрунтя до грандіозної афери, яка може зрівнятися лише із приватизацією підприємств у 1990-х, уважають в опозиції. За лічені місяці — із січня 2013 року, коли мораторій на продаж буде знятий, українці можуть залишитися на землі, яка їм не належить.

Передбачити це неважко: близько 75% селян в Україні безробітні. Ще більше перебувають за межею бідності, вони живуть на пенсію чи мізерну соціальну допомогу. За таких злиденних умов український селянин, житель умовної Диканьки, за першої ж нагоди продасть свої городи. У кращому випадку задешево, у гіршому — віддасть за продуктові набори.

Попри такі ризики, влада не поспішає відповісти українцям на питання щодо майбутнього їхньої землі. Натомість Об'єднана опозиція "Батьківщина" активно обговорює цю проблему, зокрема під час передвиборного туру, що триває містами країни.

Об'єднана опозиція влаштовує зустрічі у кожному обласному центрі. Проходять прямі включення із районами. Представники "Батьківщини" спілкуються із селянами з віддалених сіл. На Тернопільщині житель селища Козова розповів, яка ситуація може скластися із власністю на землю.

— Більша частина ставків у районі й області вже зараз в оренді. Купатися в них навіть дітям забороняють, — каже. — Те саме стосується землі. Вони ще її не купили, а вже огородили колючим дротом, начебто для полювання. Місцевим, знову ж таки, навіть наближатися не можна.

— Єдине, що сьогодні в Україні залишилося, — це земля, і те, що відбувається на Тернопільщині, — приклад того, що влада хоче зробити, — відповідає голова Ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" 38-річний Арсеній Яценюк.

Згідно з ухваленим парламентською більшістю законом, від першого дня вільного продажу земель функціонуватиме Державний земельний банк. Він отримає у статутний капітал угіддя сільськогосподарського призначення державної власності та матиме можливість їх продавати чи купувати. На думку урядовців, Земельний банк в Україні повинен працювати на принципах самоокупності та самофінансування — за рахунок ринкових операцій із землею.

Під приводом необхідності самофінансування банк, цілком можливо, продаватиме національну землю зі швидкістю підрахунку купюр. Експерти вважають, що Державний земельний банк матиме механізми продажу своїм за будь-які гроші.

Зараз держава володіє 12 млн га. Якщо рахувати по теперішній середній вартості за гектар, виходить, що загальна вартість державних земель становить понад 240 млрд грн.

На площі біля пам'ятника Дюку в Одесі послухати Яценюка зібралися понад дві тисячі людей.

— Через цей земельний банк, який контролюється персонально президентом і його оточенням, вони хочуть поїхати по бідній країні, по країні, де на селі люди отримують пенсію 1100 гривень максимально, по країні, де доріг немає, для того, щоб доїхати до віддалених сіл, де немає телефонного зв'язку, — говорить Арсеній Яценюк. — Вони хочуть приїхати до бідних людей і сказати: "Мы же сейчас при власти, у вас денег и так нет, а у нас есть. Мы хотим купить вашу землю". Вони хочуть за копійки скупити вашу землю, а потім почекати півроку-рік і продати її за мільйони іноземцям.

— 10 років тому я купила собі ділянку. Але приїхала людина з Одеси з фальшивими документами, приїхали судові виконавці, відміряли і забрали мою землю, — каже по відеозв'язку жителька Біляївки на Одещині. — Шість років суди я програю. Вони вже забрали мої будівлі на тій землі. Просто зробили земельний акт, розписалися за мене та мого сусіда. Як же захистити людям права на свою землю, якщо вони навіть не захочуть її продавати?

— За останні кілька років у містах створилась мафія. У людей відбирають майно за підставними документами, за рішеннями судів, які також фіктивні, — відказує Яценюк. — Так сьогодні скуповують землю і тиснуть на людей у Донецькій, Луганській областях, Дніпропетровську, Криму. Вони сьогодні хочуть відібрати в людей останнє, що в них залишилося. Після земельної кампанії в України залишаться кордони, гімн, герб, прапор і навіть офіс президента, але наша земля належатиме не нам. Тому Об'єднана опозиція виступає за подовження мораторію на продаж землі. Ми введемо державну мінімальну ціну на землю. Хочете купити? Купуйте. Тільки не за 3 тисячі гривень, а за 40 тисяч, як у Євросоюзі. Хочете продати? Продавайте. Але не тоді, коли тиснуть на людину, примушуючи її продати за копійки, а за європейську ціну.

В Об'єднаній опозиції зазначають, що Україна ще не готова до зняття мораторію на продаж угідь сільськогосподарського призначення. Його не можна знімати доти, доки не проведуть загальнодержавну інвентаризацію земель, переглянуть їх нормативну грошову оцінку, а також затвердять загальнодержавну програму соціально-економічного, екологічного і культурного розвитку сільської місцевості.

Про програму Об'єднаної опозиції із розвитку села Арсеній Яценюк розповідає перед кількатисячним натовпом на пл. Свободи у Броварах Київської області:

— Ми хочемо дати українській молоді можливість і перспективу працювати на селі. Молода сім'я, яка хоче поїхати в село, отримає кредит на 30 років, проценти за яким буде погашати держава, на придбання житла, купівлю малої сільськогосподарської техніки й ведення малого аграрного бізнесу. Ми хочемо, щоб українці, наша українська молодь жила і народжувала на селі. Але проценти будемо списувати тільки тим, які народжують двох і більше дітей.

Також план Об'єднаної опозиції передбачає видачу дешевих кредитів фермерам, які до того ж повинні мати можливість продавати свою сільськогосподарську продукцію за справедливою ринковою ціною. Такі кроки приведуть до того, що українське село годуватиме Україну дешевими і якісними продуктами.

Зараз ви читаєте новину «"Влада хоче за копійки скупити вашу землю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути