Ексклюзиви
вівторок, 11 вересня 2012 10:41

"Влада грає на тезі, що Тимошенко співпрацювала з Путіним"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Володимир Фесенко: ”Рушійна сила — прокуратура. Вони ведуть слідство і мають великий вплив на суди”
Володимир Фесенко: ”Рушійна сила — прокуратура. Вони ведуть слідство і мають великий вплив на суди”

Господарський суд столиці почав розгляд по суті справи російського міністерства оборони проти України. Воно вимагає від Кабінету Міністрів погасити борг корпорації "Єдині енергетичні системи України", якою у середині 1990-х керувала Юлія Тимошенко. Він становить 3,239 млрд грн. Позовні вимоги міноборони надіслало 27 серпня цього року.

— Це є відголоском колишніх правових конфліктів між Міністерством оборони Росії та ЄЕСУ, — каже 53-річний Володимир Фесенко, керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента". — Просто зараз претензії, які раніше висувалися, використовуються у кримінальній справі Юлії Тимошенко. Ми бачимо її новий виток — черговий беззаперечний аргумент проти екс-прем'єра. Він працюватиме на користь звинувачення.

Чому це питання виникло зараз?

— Це юридична інерція. Справу відновили, тому що наші скористалися формальною можливістю. У Росії цю тему ніби забули. Коли розпочалася політика протистояння із Тимошенко, цим конфліктом вирішили скористатися. Справа не в російських претензіях. У нас не так багато судових рішень на користь росіян. А тут є.

Це рішення української влади?

— Можна й так сказати. Особливо окремих інституцій у правоохоронній системі. Тут головна діюча рушійна сила — прокуратура. Вони ведуть слідство і мають великий вплив на суди. Для тих, хто проводить війну із Тимошенко, важливий такий чудовий результат. Тепер його можна записати як прямий матеріальний збиток державі.

Тимошенко зобов'яжуть сплатити ці 3 мільярди гривень?

— Фактично так. Правда, не знаю, де візьмуть такі гроші. Не важливо, що позов до Кабміну, а не до Тимошенко. У позові визначено, що відповідати має уряд. Але у виникненні цієї проблеми звинувачують ЕЄСУ і Тимошенко.

Як може відреагувати Росія?

— Тут є питання, чи отримають вони ці гроші. Хоча особливої реакції не буде. Це ж не тема газових стосунків. Усі знають, що в Росії є голоси і на захист Тимошенко — їй співчувають. Можна почути й багато критики.

"Бютівці" говорять, що це прямий наказ Кремля.

— Вони хочуть використати таке рішення, як доказ того, що Росія — проти Тимошенко. Влада грає на тезі, що вона по газовій угоді співпрацювала з Путіним та здала йому Україну, капітулювала. Опозиція буде демонструвати тепер, що і Російська Федерація проти лідера "Батьківщини". Тему колишніх російських претензій до ЄЕСУ використовують у судових справах.

Як ця ситуація може вплинути на російсько-українські відносини?

— Ніяк. Це не та проблема, що принципово і кардинально вливає на наші стосунки. Це дрібниця у порівнянні з питаннями газу, Митного союзу та співпраці з Євросоюзом.

"Росія почала атакувати"

Позов Росії до українського уряду щодо боргу ЄЕСУ є черговим етапом з'ясування стосунків, уважає "бютівець" 62-річний Олександр Гудима.

— Політика — річ незбагненна. Сказати, хто в Росії це питання ініціював, дуже складно. Але впродовж багатьох років міністерство оборони Росії то подавало, то відкликало позови. Така катавасія по ЄЕСУ тривала досить довго. Якщо зважати на те, що український суд нарахував за так звані політичні зловживання Юлії Тимошенко знакову суму, то деякі чиновники Росії подумали: "Чому б нам не повернутися до тяжби проти ЄЕСУ?" Але ж навіть немає рішення суду по кримінальній справі, яка розглядається в Харкові. Позовну заяву можуть і відкликати. Для них вона не є економічним питанням. У Росії немає нічого фінансового без політики. Якщо Віктор Янукович поїхав до Володимира Путіна та повернувся ні з чим, це означає, що останньому не підійшли пропозиції президента України. Тут може бути багато припущень. Якщо говорити про енергетичну сферу — це ті ж побажання Росії щодо газового консорціуму. Янукович через своїх олігархів не може піти назустріч Путіну. Тому Російська Федерація почала атакувати.

 

Зараз ви читаєте новину «"Влада грає на тезі, що Тимошенко співпрацювала з Путіним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути