пʼятниця, 17 вересня 2010 07:02

"Включите вон тот фонарь. Я должен убедиться, что это точно фонарь"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  15 вересня. Подвір’я столичного п’ятизіркового готелю ”Хаятт Рідженсі”. Тут відбувається зустріч між президентом України Віктором Януковичем та главою Казахстана Нурсултаном Назарбаєвим з бізнесменами. На фото міністр палива та енергетики Юрій Бойко (прав
15 вересня. Подвір’я столичного п’ятизіркового готелю ”Хаятт Рідженсі”. Тут відбувається зустріч між президентом України Віктором Януковичем та главою Казахстана Нурсултаном Назарбаєвим з бізнесменами. На фото міністр палива та енергетики Юрій Бойко (прав

У середу прибиральниці столичного готелю "Хаятт Рідженсі" у гумових медичних рукавичках натирають ганчірками золотаві стовпи, між якими натягнений канат. Ним журналістів відгородили від учасників українсько-казахського бізнес-форуму. Бізнесменів двох країн запросили український президент Віктор Янукович і глава Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

Форум проводять у просторій залі. Посередині — прямокутний стіл, накритий білою скатертиною. Перед кожним місцем — тарілки з печивом, молоко, пакетики із розчинною кавою, дві пляшки мінералки — французька "Евіан" та італійська "Сан Пеллеґріно". Ціна таких — 12 грн і 17 грн за 0,25 л.

— А что, здесь наливают? — підходить до групи українських бізнесменів власник компанії "Смарт-ґрупп" 47-річний Вадим Новинський. Журнал "Кореспондент" минулорічні статки підприємця оцінював у $650 млн.

— Ждем, — зі сміхом відповідають йому.

Серед посуду на столі — таблички з прізвищами. Перед початком охоронці переставляють їх — міністра економіки Василя Цушка пересаджують із середини столу ближче до президентів, по ліву руку від власника корпорації "Інтерпайп" Віктора Пінчука — його статки $2,2 млрд.

— Включите вон тот фонарь, который будет светить на президента, — говорить один з охоронців готельним електрикам. — Я должен убедиться, что это точно фонарь.

Електрики приносять драбину та протягують її під столом.

— Простіше його зовсім зняти, — говорять і відкручують ліхтар від стелі.

Журналістам відводять огороджений майданчик біля дверей. За межі не випускають.

До зали продовжують заходити учасники форуму.

— Между нашими странами подписано 10 соглашений на сумму свыше 10 миллионов долларов, — розповідає "ГПУ" міністр індустрії та нових технологій Казахстану Берік Камалієв, 49 років. — Это в области агропромышленного комплекса, оборонной промышленности. Есть ряд предложений по программе форсированного индустриального развития Казахстана. Мы приглашаем туда украинских бизнесменов.

Дам у нас за столом нет. Это, наверное, большой недостаток

Перший віце-прем"єр 46-річний Андрій Клюєв, статки $68 млн, обіймається та цілується із гендиректором Новокраматорського машинобудівного заводу, нардепом-"регіоналом" 68-річним Георгієм Скударем — статки $221 млн.

— Мы по процентам выигрываем, но тендер нам не отдают, — скаржиться той Клюєву.

— Так чего же вы молчите? — дивується віце-прем"єр.

— Я вам сегодня же документы отдам.

Скудар повертається до Цушка і на знак привітання каже:

— Слава Україні!

Той сміється у відповідь.


Янукович і Назарбаєв запізнюються на 10 хв. Пішки підіймаються на другий поверх готелю. Йдуть поруч, проте у дверях Янукович просуває плече трохи вперед.

— Это наши, — Назарбаєв показує на казахстанських бізнесменів.

— Доброго дня, дамы и господа, — звертається Янукович. Оглядає залу і після паузи додає: Дам у нас за столом нет.

— Вытеснили, — упівголоса каже Назарбаєв.

— Это, наверное, большой недостаток, — продовжує Янукович і починає зачитувати  промову. — Казахстан относится к нашим самым надежным партнерам. А мы занимаем второе место после России среди партнеров Казахстана. Программа минимум — вернуть объемы нашей торговли на докризисный уровень.

Янукович замовкає та відкидається на стільці. Назарбаєв дивиться на нього, кілька разів протягує руку до мікрофона, але не вмикає, ніби чекаючи знаку від Януковича. Нарешті говорить:

— В последние годы известные вам события в Украине и мировой кризис снизили товарооборот между нашими странами. 3,4 миллиарда долларов после снижения на 30 процентов — это не то, что нам нужно. Хотелось бы прибавить динамики. У нас взаимодополняемые экономики. Можем развиваться в металлургии, сельском хозяйстве, Украина может участвовать в казахстанской энергетике.

Після промов президентів журналістів просять вийти. Через годину форум закінчується.

— Корпорация "Интерпайп" поставляет в Казахстан трубы, колеса для их железных дорог, — виходить на вулицю 49-річний Віктор Пінчук. — Годовой оборот приблизительно 100 миллионов долларов. Конечно, немного. Хотим увеличивать. Но у них протекционистская политика. Стараются большую часть труб брать у себя же в Казахстане. Я б на их месте делал то же самое. Они построили свой трубный завод. Нефтегазовый комплекс продукцией обеспечивают сами. С этим трудно спорить. Хотел бы, чтоб и в Украине так делали.

Янукович і Назарбаєв виходять із готелю сміючись. Сідають на заднє сидіння чорного "мерседеса". На капоті прикріплені прапорці — український і казахстанський. За президентами швидко роз"їжджаються учасники форуму. Новинський широким кроком іде до свого джипа "мерседес", який припаркований за квартал від готелю. За ним майже біжать троє охоронців.

За останні півроку президенти України і Казахстану зустрічалися вісім разів під час різних міжнародних заходів.

Зараз ви читаєте новину «"Включите вон тот фонарь. Я должен убедиться, что это точно фонарь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути