Ексклюзиви
неділя, 08 липня 2007 15:12

Візит Ющенка до Донецька пройшов майже без скандалів

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Президент Віктор Ющенко з головою Донецької облдержадміністрації Володимиром Логвиненком (ліворуч від нього) і головою Секретаріату президента Віктором Балогою під час відвідин виставкового комплексу ”Експодонбас”
Президент Віктор Ющенко з головою Донецької облдержадміністрації Володимиром Логвиненком (ліворуч від нього) і головою Секретаріату президента Віктором Балогою під час відвідин виставкового комплексу ”Експодонбас”

Минулої п"ятниці президент України Віктор Ющенко, 53 роки, відвідав Донецьк. Він взяв участь в урочистостях з нагоди 75-річчя утворення Донецької області.

Місцева влада постаралася справити на главу держави приємне враження. Покладання квітів до пам"ятника Шевченкові репетирували дві доби. В авральному режимі завершили реконструкцію місцевого "Арбату" — бульвару Пушкіна. А головне — уклали перемир"я із громадськими активістами, що влаштовують пікети.

Зокрема, від ректора Донецького національного університету Володимира Шевченка добилися слова честі, що його студенти не влаштовуватимуть акцій протесту. Ті виступають проти незаконної забудови на території студмістечка. 3 липня навіть відбулася бійка між ними та робітниками забудовника. В обмін на спокій під час візиту Ющенка губернатор Донеччини Володимир Логвиненко пообіцяв свою участь у вирішенні конфлікту. Справді, напередодні приїзду глави держави будівництво притихло, почали вивозити техніку.

Проте без скандалів все одно не обійшлося.

По дорозі з аеропорту близько десяти жінок намагаються перекрити дорогу президентському кортежу — лягли на проїжджій частині. Таким чином вони вимагають  розслідувати злочини проти своїх близьких і смерті дітей. Охорона відкидає людей на тротуар.

Другий скандал намагається влаштувати "Донецька республіка" —  заснована 2004 року радикальна організація, яка виступає за незалежність Донецько-Криворізького краю і не визнає Ющенка президентом. Але її активістів блокує на центральній площі міста міліція.

Покладання квітів репетирували дві доби

Віктор Ющенко в Донецьку тримається спокійно. На виставці виробів біля комплексу "Есподонбасс" президент хоче купити декілька речей, але їх йому тут-таки дарують. Помаранчеве яйце, розпис по шовку, плетена хлібниця, самовар перекочовують у машини охорони. У подяку президент цілує руку немолодій жінці, що подарувала йому рушник.

— Хочу сказати кілька добрих слів про цю землю. Вона історична і стародавня. З іншого боку — могутній індустріальний регіон із сучасною промисловістю, — говорить потім президент про Донецьку область на урочистих зборах.

На святкуваннях був відсутній прем"єр-міністр Віктор Янукович — він лікував ногу в Іспанії. Зате присутні інші лідери Партії регіонів — Ринат Ахметов, Раїса Богатирьова, Микола Азаров, Андрій Клюєв. Ходили чутки, що між Ющенком і Ахметовим відбулася півгодинна розмова.

У Донецьку Ющенко говорив і про майбутні вибори.

— Я не належу до тих політиків, які схильні прогнозувати склад коаліції більшості або опозиції, — заявляє президент. — Правильніше запитати, навколо яких цінностей можна об"єднати зусилля. Адже політичні сили об"єднує не декларація, а мета. В українському політикумі цілі дуже різні.

Пройшовся президент і по своїх політичних опонентах.

— Є багато спекулятивних тим, на яких деякі будують свою кампанію. А потім проходять до парламенту і забувають про це, — говорить Ющенко. — Так виходить з темою статусу мови або НАТО. Ніхто цих питань у парламенті не піднімає. А на виборах  виходить, що важливішого й немає нічого.

Зараз ви читаєте новину «Візит Ющенка до Донецька пройшов майже без скандалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути