понеділок, 23 червня 2008 18:37

Вітренко хоче об"єднатися із Симоненком

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Народна депутатка від Компартії Катерина Самойлик та лідер російських комуністів Геннадій Зюганов під час з’їзду КПУ минулої суботи
Народна депутатка від Компартії Катерина Самойлик та лідер російських комуністів Геннадій Зюганов під час з’їзду КПУ минулої суботи

Минулої суботи в Міжнародному центрі культури та мистецтв у Києві пройшов з"їзд Комуністичної партії України. На нього прибули 36 делегацій із різних країн світу. Більшість виступів лунали українською мовою. Гості слухали переклад у навушниках.

Російські комуністи приїхали на чолі із лідером КПРФ Геннадієм Зюгановим, 63 роки. Щойно він заходить до зали, його обступають делегати.

— Геннадий Андреевич, мы вас любим и смотрим по телевизору, — говорять одні.

— Подойдите к нам, мы уже в очереди стоим, чтобы с вами сфотографироваться, — підкликають Зюганова інші.

Мостяться біля нього й роблять знімки мобільними телефонами та фотоапаратами.

— Все. Уже начинается, — каже Зюганов, коли на сцену виходить лідер КПУ Петро Симоненко, 55 років.

Він відкриває з"їзд. Однак державний гімн не лунає. Усі підводяться, коли заносять прапор КПУ та грає марш. У президію піднімаються лідери Компартії. Більшість із них — народні депутати. Зюганова садять поруч із Симоненком. Той відпиває води зі склянки й іде до трибуни.

— З"їзд має дати об"єктивну оцінку викликам і загрозам, які несе Україні та світу агресивна глобалізаційна доктрина США, НАТО. Відродженню режимом Ющенка неонаціоналізму й неонацизму. Осмислити роль комуністів у нових конкретних історичних умовах. Визначити пріоритети розвитку та діяльності партії, — виголошує Симоненко.

Раптово вимикається мікрофон. Доповідач продовжує читати.

— Да ничего же не слышно! — вигукують із зали.

Лідер КПУ замовкає. За півхвилини мікрофон вмикають і Симоненко продовжує:

У меня теща отлично разговаривает по-украински

— Президент у змові із представниками потужного бізнесу організували фактичний параліч Верховної Ради з метою її переформатування і заміни коаліції політичних сил на коаліцію олігархів.

Доповідь триває більш як годину. У ній Симоненко нарікає, що серед партійців мало молоді. Зазначає, що треба пристосовуватися до сучасного світу або Компартію виштовхають із політики. Закликає завойовувати Інтернет.

Симоненко залишає трибуну, а Зюганов виходить у коридор поспілкуватися із журналістами. Запевняє: вступ Української держави до НАТО стане бідою для Росії та України, бо негативно вплине на економіку. Додає, що в нього дружина родом із України й він має тут чимало родичів. Їздити в гості буде важче.

— Я робитиму все, що від мене залежить у Росії для того, щоб цей сценарій не реалізували. На місці російської влади я вів би себе на порядок енергійніше. У нас є великі важелі, зокрема й на європейські країни, — веде далі Зюганов.

Кореспондент "ГПУ" перепитує, чи не вважає він, що такими діями та залякуваннями Москва підштовхує Київ до вступу в НАТО.

— У радянські часи ви отримували із загального казана 50 мільйонів тонн лише сирої нафти. Ви себе обрікаєте на доволі непросту долю. Скажіть це своїм дітям і внукам! І ніхто нікого не лякає, — відповідає голова російської Компартії.

Його запитують, чи все зрозумів під час виступу Симоненка українською.

— Я понимаю украинский. Даже не смотрел текстовый вариант доклада, а все слушал. У меня теща отлично разговаривает по-украински, — каже Зюганов.

Потім він виступає перед делегатами з"їзду. Каже, що Росію, Україну й Білорусь постійно намагаються роз"єднати. Мовляв, весь світ боїться можливих наслідків об"єднання їхніх сил. Присутні тихо піддакують.

Під час перерви до журналістів виходить Симоненко. Згадує, що Партія регіонів і "Наша Україна — Народна самооборона" за допомогою Секретаріату президента домовляються про створення нової коаліції.

— Компартія не буде брати участь у таких коаліціях, — запевняє він.

На з"їзді також присутня лідерка Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко, 56 років. Вона нагадує, що давно пропонує КПУ об"єднатися. Однак 2002 року їй відмовили, а тепер довго розглядають цю пропозицію. Вітренко сподівається: це таки станеться.

Зараз ви читаєте новину «Вітренко хоче об"єднатися із Симоненком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути