Ексклюзиви
середа, 20 серпня 2008 18:35

Віктор Ющенко залишить російський флот до 2017 року

Президент України 54-річний Віктор Ющенко учора приймав румунського колегу Траяна Басеску, 56 років. Обговорювали війну у Грузії.

Глави держав мали зустрітися о 10.55 у будинку Городецького на вул. Банковій. На призначений час приїжджають лише румунські журналісти й кілька членів делегації. Президента немає.

Тим часом Віктор Ющенко в секретаріаті веде переговори з американськими сенаторами Джо Ліберманом та Ліндсі Гремом. Під час розмови глава держави наголошує, що підтримує територіальну цілісність Грузії. Зазначає, що Україну турбує питання власної безпеки.

— Я погоджуюся з вами, що криза у відносинах між Грузією та Росією поставила цей регіон, а також Європу і весь світ на перехресті, — відповідає йому Ліберман.

Біля будинку Городецького румунським журналістам роздають буклети з інформацією про приміщення Секретаріату президента. Вони українською мовою, без перекладу. Румуни сміються.

— Хай вчать українську, — каже керівник прес-служби глави держави Лариса Мудрак, 39 років.

Об 11.20 Віктор Ющенко виходить із секретаріату та йде до будинку Городецького, розмовляє з охоронцями. За 10 хв. під"їжджає кортеж Басеску з п"яти авто. Чорний "мерседес" із румунськими прапорами зупиняється біля червоної доріжки. Швидко виходить Ющенко. Тисне колезі руку.

— Прошу! — киває кілька разів головою та заводить до будівлі.

Переговори за зачиненими дверима тривають понад 1,5 год. Потім лідери виходять до преси.

Віктор Ющенко говорить, що Україна й Румунія виступають за створення нового миротворчого формату в зонах заморожених конфліктів. Нині чинний у Грузії показав свою неефективність. Там основу миротворців становили росіяни. Додає, що ситуація у Грузії може спровокувати схожі події в молдавському Придністров"ї та азербайджанському Нагорному Карабаху.

Басеску підтримує Ющенка. Зазначає, що війна в Грузії ставить під загрозу енергетичну безпеку Європейського союзу.

Главу Української держави запитують про можливість перегляду термінів перебування Чорноморського флоту Росії у Криму.

— Україна взяла зобов"язання про те, що на її території до 2017 року перебуватиме Чорноморський флот Російської Федерації, — говорить президент.

Наголошує, що за жодних обставин не можна ставити під сумнів виконання угоди. Хоча це може спричинити дискомфорт.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко залишить російський флот до 2017 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути