вівторок, 26 лютого 2008 17:35

Віктор Бондар може вийти з "Нашої України"

  Володимир Фесенко: ”Це переформатування президентського табору, а не коаліції”
Володимир Фесенко: ”Це переформатування президентського табору, а не коаліції”

Із "Нашої України" може вийти ще один член її президії — голова Дніпропетровської облдержадміністрації 32-річний Віктор Бондар. На цій посаді він працює чотири місяці. Два роки тому був міністром транспорту, потім — заступником голови Секретаріату президента.

Своє рішення про можливий вихід із "Нашої України" дніпропетровський губернатор пояснює зволіканням у створенні єдиної партії на базі блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Каже, що зробить як глава секретаріату Віктор Балога, заступник голови Секретаріату президента Роман Безсмертний та п"ять нардепів-"нашоукраїнців".

— Якщо не побачу реальних змін у середовищі "Нашої України", зроблю так само, — говорить Бондар.

Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 48 років, пояснює вихід "нашоукраїнців" намірами створити нову пропрезидентську партію.

— Тут дві мети, — каже він. — На базі цих вихідців створюватиметься нова пропрезидентська політична сила. Друга — це спосіб послабити позиції керівництва "Нашої України" і фракції НУ-НС у парламенті. Так вони будуть дисциплінованішими. Це зробить лояльнішим до президента голову фракції В"ячеслава Кириленка. Водночас посилить у ній внутрішні конфлікти, побільшає критичних заяв у бік Віктора Балоги.

Ховати "Нашу Україну" передчасно, але ситуація серйозна

Бондар не вийшов із партії, а лише пригрозив. Що це означає?

— Це сигнал, що з партії можуть вийти не лише сім осіб, що процес триває. Заява Бондаря — це ще один крок на цьому шляху. Із партії на знак протесту можуть почати виходити й окремі місцеві організації.

Хто зможе це припинити?

— Вирішальним буде слово президента. Від нього залежатиме позиція рядових членів партії, які вагаються: чи залишатися в "Нашій Україні", чи переходити до нової політичної сили.

Що в цій ситуації робити голові партії В"ячеславові Кириленку?

— Треба, щоб він зрозумів, що "Наша Україна" — це не лише його партія і Кириленко не одноосібний її керівник. У нього виникла манія величі і пихатість. Багато людей уже про це кажуть. Йому слід позбутися цієї хвороби й піклуватися про єдність партії. Окремі "нашоукраїнці" думають, що ж їм робити. Кириленко має їх згуртувати навколо себе і навколо оновленої партії. Ховати "Нашу Україну" передчасно, але ситуація серйозна.

Якщо з партії виходитимуть нинішні нардепи, чи є ризик переформатування парламентської коаліції?

— Це переформатування президентського табору, а не коаліції. Якби більшість НУ-НС проголосувала за включення у коаліцію Партії регіонів, то зміни були б можливі. Але це малоймовірно.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Бондар може вийти з "Нашої України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути