пʼятниця, 22 червня 2012 05:00

Віктор Янукович не згадав ім'я Ющенка

Перше засідання Конституційної асамблеї пройшло 20 червня в Київському університеті ім. Шевченка. Прийшли 72 учасники зі 100. Зокрема, всі колишні та нинішній президент. Перший узяв слово Віктор Янукович. Він є ініціатором створення Асамблеї та внесення змін до Конституції.

— Нам необхідна реально діюча та ефективна Конституція, яка, відповідно до кращих світових стандартів, системно гарантуватиме права і свободи людини, — каже Віктор Янукович, 62 роки. — Реформування Конституції має об'єднати й підсилити всі започатковані реформи. Упевнений, вона не повинна писатися під будь-який орган влади, політичну силу чи окремі персоналії. Це безперспективно.

Глава держави подякував за участь екс-президентам Леонідові Кравчуку та Леонідові Кучмі. Коли черга дійшла до третього президента, Янукович назвав тільки його прізвище, Ющенко. А на імені запнувся. Запала 10-секундна пауза. Потім Віктор Янукович глибоко зітхнув і продовжив далі:

— Переконаний, що мудрість, що існує в цьому залі, створить всі умови, щоб ми дійсно підготували той документ, про який ми з вами мріяли і мріємо.

— У нинішній Конституції багато смислових та редакційно суперечливих положень, пояснює необхідність Асамблеї 83-річний Леонід Кравчук. — Треба все уважно перечитати й проаналізувати.

— Процес внесення змін може бути безкінечний, — каже директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології 66-річний Михайло Погребинський. — У нас і чинна Конституція непогана. Владі не вдаються масштабні піар-компанії, тож написання нової Конституції може бути звичайним рекламним ходом.

П'ять місць в Асамблеї зарезервували для опозиції. Та відмовилася делегувати своїх представників.

— Змінювати Конституцію треба в інтересах України, а не Януковича, — говорить віце-спікер "бютівець" Микола Томенко, 47 років.

Перші ідеї з реформування Конституції Асамблея обіцяє озвучити до парламентських виборів.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Янукович не згадав ім'я Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути