четвер, 09 серпня 2012 00:00

"Викинули мене, як сміття"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Олександр Бондар: ”Свобода” мені ближча, ніж колишні комсомольці, які зібралися в Об’єднаній опозиції”
Олександр Бондар: ”Свобода” мені ближча, ніж колишні комсомольці, які зібралися в Об’єднаній опозиції”

— Могли б запропонувати щось, не обов'язково включення до списку. Щоб я якось допомагав, був експертом, — каже нардеп-"нунсівець" 57-річний Олександр Бондар. Об'єднана опозиція не вписала його до переліку кандидатів у депутати. Хоча 18 лютого 2010 року екс-прем'єр Юлія Тимошенко підписала з ним угоду. В ній ідеться, що вона зобов'язується включити Бондаря до прохідної частини списку.

— Вони викинули мене, як сміття, — продовжує Бондар. — Це було зроблено тоді, коли я вже не міг іти на мажоритарку чи в інший список. Я із задоволенням пішов би зі "Свободою". Вони мені ближчі, ніж ці колишні комсомольці, які зараз зібралися в Об'єднаній опозиції. Так само вчинили із Олесем Донієм, Тарасом Стецьківим, іншими.

Я намагався зв'язатися з Олександром Турчиновим і до останнього, буквально за два дні до з'їзду, тримав зв'язок із Андрієм Кожем'якіним (лідер фракції "БЮТ-"Батьківщина". — "ГПУ"). Він брав трубку весь цей час, запевняв, що усе в силі, що він говорив про це із Тимошенко. І що остаточне рішення дізнається у Турчинова, щоб я йому передзвонив. Після цього теж перестав брати слухавку.

Хто ще укладав подібні угоди про включення до списку?

— Мені відомо, що як лідери від імені партій підписували Катеринчук, Кармазін, Тарасюк. Особисті угоди уклали одиниці, точно знаю, що таку підписав Роман Зварич. Про це у фракції НУ-НС не хотіли відверто казати. До нас зневажливо ставилися, звинувачували, що ми лягли під Юлю. А тепер усі ті, хто нас звинувачував, — у верхній частині списку Об'єднаної опозиції.

Навіщо підписували угоду два роки тому?

— Це було тоді, коли маса людей з НУ-НС пішли у Партію регіонів. Із БЮТу виходили. Слід було зберегти 150 осіб, які перебували в опозиції. Тому це було потрібно не мені, а Тимошенко і Турчинову в той період. От ми й отримали за це вдячність через два роки.

Якби Юлія Володимирівна була на свободі, усього цього не було б. Бо відсунуті у списку люди, які орієнтувались особисто на неї, віддані їй. А тепер потрібні ті, хто будуть віддані особисто Турчинову і Яценюку.

Як оцінюєте список Об'єднаної опозиції?

— Там багато невідомих людей. Не знаю, як вони поведуться, коли почнуться пропозиції від влади. Ми все ж таки усе це пройшли, маємо "імунітет". А як діятимуть молоді-зелені? Це переважно квота Яценюка.

Щодо мажоритарників, таке враження, що їх перелік складали у партії влади. У тих людей, кого вони висунули, в більшості округів немає шансів стати депутатами. Повисували будь-кого, а найвідоміші особи з НУ-НС і "Батьківщини" пішли у список, хоча могли б вигравати мажоритарні округи. Опозиція програла мажоритарку.

Зараз ви читаєте новину «"Викинули мене, як сміття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути