Ексклюзиви
вівторок, 23 червня 2009 18:30

Вибори президента відбудуться 17 січня 2010 року

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Народні депутати від компартії Адам Мартинюк та Алла Александровська спілкуються під час учорашнього засідання Верховної Ради
Народні депутати від компартії Адам Мартинюк та Алла Александровська спілкуються під час учорашнього засідання Верховної Ради

Після тижневої перерви вчора нардепам вдалося плідно попрацювати у сесійній залі. За 3 год вони встигли звільнити міністра транспорту Йосипа Вінського, призначити вибори президента на 17 січня наступного року й відмовитися від 97 млн грн, які планували витратити на власні потреби. Віддали їх на медицину.

— Нещодавно повернувся із Дубаї, — розповідає в кулуарах "регіонал" Василь Грицак, 48 років.

Інші засмаглі нардепи відмовляються говорити, де відпочивали. Швидко реєструються і йдуть до зали.

53-річний спікер Володимир Литвин проводить сигнальне голосування по законопроекту "Про внесення змін до Бюджетного кодексу". У той час коли на табло висвітлюється, що 250 депутатів проголосували "за", до парламентської трибуни біжать понад десяток "регіоналів". Обступають її.

— О! Почалося, — обурюється з місця Литвин.

До трибуни підходить нардеп-"регіонал" Микола Азаров, 61 рік.

— Головна ціль Бюджетного кодексу — перевести країну в режим ручного управління в період виборів, — нервово говорить російською нардеп. — Уряд втягує країну в обман. Тимошенко хоче вистроїти в чергу всі 12 тисяч місцевих бюджетів.

Додає, що його фракція вимагає передати опозиції бюджетний комітет Верховної Ради. Зараз його очолює "литвинівець" Микола Деркач.

Депутати забирають у себе 97 мільйонів гривень

— Сьогодні цей комітет знаходиться в руках так званої коаліції. І вона через бюджетний комітет штампує весь той непотріб, яким уряд розвалює країну, — наголошує Азаров.

— Микола Янович, — іронічно звертається до нього Литвин. — Там більшість депутатів і так із вашої фракції. Ходіть на засідання комітету і тоді теж будете вирішувати.

Спікер просить депутатів сісти на місця. Ті не слухаються. Починають голосно говорити.

— І не кричіть. Це ж не мітинг! — каже голова ВР. Кличе до себе в кабінет керівників фракцій на погоджувальну раду. Домовляються, що розглядатимуть це питання пізніше.

55-річний "регіонал" Михайло Чечетов звинувачує Юлію Тимошенко в тому, що вона хоче використати бюджетні кошти для своєї президентської передвиборної кампанії.

— Зробити бюджет своїм передвиборним фондом — додумалася лише вона, — обурюється нардеп.

— Закон вступає в силу з січня наступного року. Так що на вибори їх неможливо отримати. Навпаки, 10 мільярдів гривень залишиться в місцевих громадах, а не підуть до центрального бюджету, — говорить "бютівець" Анатолій Семинога, 46 років.

За деякий час депутати сідають на місця. Голосують за вилучення із закону "Про держбюджет на 2009 рік" статті, якою передбачали збільшити фінансування парламенту на 97 млн грн.

— Нічого страшного. Проживемо, — говорить про це з усмішкою в кулуарах Грицак.

Після півгодинної перерви народні обранці призначають вибори президента на 17 січня наступного року.

Прем"єрка Юлія Тимошенко реєструє постанову про звільнення міністра транспорту Йосипа Вінського. 365 депутатів тиснуть свої і сусідські кнопки "за".

Зараз ви читаєте новину «Вибори президента відбудуться 17 січня 2010 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути