пʼятниця, 08 червня 2012 06:30

Виборцям роздають шкарпетки і плазмові телевізори

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

— Доброчинність, яка має всі ознаки підкупу виборців, стала одним із найпопулярніших інструментів впливу на виборців. У всіх без винятку регіонах роздають продуктові пайки — найпоширеніший спосіб підкупу голосів, — повідомляє 31-річна Ольга Айвазовська, координатор виборчих програм Громадської мережі "Опора", що  відстежує випадки підкупу виборців.

Найдорожчі пайки виборцям роздає Партія регіонів, вважають в "Опорі". У Чернівцях роздавали набори харчів по 135 грн кожен. До нього входили макарони, гречка, олія, рис, цукор, чай, згущене молоко, горілка. Найдешевші пайки роздавали пенсіонерам потенційні кандидати в депутати на Вінниччині та Житомирщині — 28-35 грн. Найпопулярнішим продуктом у наборах є гречка.

Окрім харчів, потенційні кандидати в депутати пропонують виборцям ремонти, участь у конкурсах, оплату послуг, страхування, допомогу літнім людям в обробітку землі. Це можна розцінити, як підкуп, але кандидати не несуть жодної правової відповідальності. Таким чином, не забезпечується принцип рівних можливостей кандидатів на виборах, зазначають в "Опорі".

— Економічна ситуація в країні складна і це сприяє тому, що люди приймають ці подачки, — каже політолог 53-річний Олексій Гарань. — Люди будуть прихильніші до тих чи інших кандидатів, але не факт що голосуватимуть за них.

Нардеп-"регіонал" Микола Янковський у Горлівці на Донеччині виділив 1 млн грн на міський конкурс проектів "Тобі, моє місто".

Благодійний фонд нардепа-"регіонала" Павла Лебедєва поширює в Севастополі дисконтні картки на "Соціальний магазин "Продторг Севастопольський".

Фонд екс-міністра юстиції Миколи Оніщука на Житомирщині дав гроші на освітлення під'їздів і номерних табличок у багатоповерхівках міст Радомишль та Малин. Застрахував по 1 тис. грн від травматизму та нещасних випадків понад 20 тис. учнів.

Бізнесмен Василь Чубак із міста Чортків на Тернопільщині подарував 500 пар зимових шкарпеток учасникам фестивалю.

Заступник голови Закарпатської облради Павло Балога під час святкування днів міст Хуст та Берегове роздав жителям 150 пласких телевізорів. Кожного випускника школи преміював по 100 грн.

Спікер Володимир Литвин у селищі Ємільчине на Житомирщині роздав виборцям іменні годинники. Медикам — велосипеди.

Зараз ви читаєте новину «Виборцям роздають шкарпетки і плазмові телевізори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути