Ексклюзиви
вівторок, 12 квітня 2011 09:00

"Весняний Майдан" обіцяють 10 травня

"Весняний Майдан" обіцяють 10 травня

Громадський рух "Спільна справа" назбирав близько 250 тис. підписів за відставку президента Віктора Януковича та припинення повноважень Верховної Ради.

— Збір відбувається повільно, — розповідає 29-річний Олександр Данилюк, координатор руху, один з організаторів підприємницького Майдану. — Хоч цим займаються активісти, які приділяють весь вільний час. Якби це була щоденна робота з розміщенням наметів хоча б в обласних центрах, тоді проблеми такої не було б. Ми також розпочали збір підписів за відставку влади в інтернеті.

Ці підписи не матимуть юридичної сили, пояснює один із розробників Конституції 57-річний Борис Беспалий:

— Хоча такі компанії псують владі нерви. Але Януковича на понт не візьмеш. У Конституції немає такого, що просто через бажання президента та Верховну Раду відправляють у відставку.

Революція в Україні може розпочатися після 10 травня, щойно закінчаться Великий піст та Великодні свята, вважає 56-річний Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства:

— Пройдуть усі релігійні та травневі свята, посадять картоплю, і почнеться пік весняно-літньої активності. До революції може призвести нефаховість уряду, Нацбанку, які не зважають на зубожіння людей, зростання цін на енергоносії, транспорт, продукти. Якщо МВФ не дасть кредит Україні у 3 мільярди доларів, можна оголошувати дефолт.

Дати виникнення масових акцій протесту проти влади важко передбачити, вважає політолог 34-річний Михайло Басараб. Автомайдан, марші проти забудови в Києві не мають загальноукраїнського масштабу.

— Цієї весни глобальних протестів не станеться, — вважає політолог. — Масовий вибух суспільного невдоволення залежить не так від певного часу, як від детонатора, що його спровокує. Він може спрацювати в будь-який момент. Свою роль може зіграти накопичення факторів, пов'язаних з економічними негараздами та побутовими проблемами. Індикатором слугуватиме якесь чергове свавілля влади, яке стосується пересічного громадянина. В Тунісі революція виникла через те, що образили вуличного торговця, який потім скоїв акт самопідпалу.

Зараз ви читаєте новину «"Весняний Майдан" обіцяють 10 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

296

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути