четвер, 24 травня 2007 18:55

Верховна Рада остерігається узурпації влади

На вчорашньому засіданні Верховної Ради депутати від коаліції проголосували за постанову "Про небезпеку узурпації влади президентом". "За" — 255 депутатів, хоча в залі були присутніми менш як сотня.

На початку засідання 63-річний спікер Олександр Мороз каже, що Віктор Ющенко перебрав на себе функції Конституційного суду. Бо назвав антиконституційним його рішення щодо закону про судоустрій. Мороз оголошує, що Управління держохорони, підпорядковане президентові, заблокувало приміщення КС.

— Такі дії кваліфіковані Кримінальним кодексом як злочин, — підвищує голос Мороз. — Верховна Рада вважає вчинене президентом конкретним проявом узурпації і попереджає про його персональну відповідальність за подальший розвиток подій, — зачитує з листочка.

Один із пунктів проекту постанови забороняє прем"єрові проводити переговори з президентом. Депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов просить зробити півгодинну перерву, аби "регіонали" узгодили свою позицію.

— Пункт про заборону переговорів є абсолютно неприйнятним, — каже в кулуарах нардеп Тарас Чорновіл, 42 роки.

Такої ж думки дотримується 48-річна "регіоналка" Ганна Герман:

— Не можна робити різких кроків. Тому що процес переговорів іде, — каже вона. — А його зрив — це війна!

Депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий, 56 років, відмовляється будь-що коментувати. Він повільно підіймається сходами і йде до балона з водою:

— Я поняття не маю, що ще не узгодили, перший раз почув таку заяву Мороза, — спокійно говорить.

Додає, що хоче пити і його більше нічого не цікавить.

Засідання розпочинається не за півгодини, а майже за годину. Голова Верховної Ради оголошує голосування за постанову. "Регіонали" дивляться на Чечетова. Він махає рукою, щоб голосували. Потім біжить до першого віце-спікера Адама Мартинюка, розмовляючи по телефону. Про щось перешіптуються.

Ганна Герман швидко щось пише на аркуші паперу. Потім бере слово і просить пом"якшити позицію щодо необхідності припинення переговорів між президентом та прем"єром.

Мороз киває головою й говорить:

— Давайте запишемо, що Верховна Рада висловлює сумнів з приводу доцільності проведення переговорів між прем"єром і президентом.

Після ухвалення постанови депутати голосують за звільнення з посади судді Конституційного суду Петра Стецюка, який був призначений за квотою "Нашої України".

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада остерігається узурпації влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути