четвер, 17 червня 2021 06:50

"Ведуть перемовини з Офісом президента і думають, що ніхто не помічає"

"Я не йду з політики. Я йду з партії, яка, не в останню чергу через дії нового керівництва, віддалилася від наших початкових засад", — написав у фейсбуку телеведучий 39‑річний Сергій Притула 7 червня. Заявив про вихід із партії "Голос".

"Я до останнього вірив, що можна порозумітися і відновити партію, за яку на виборах проголосували понад 850 тисяч українців, — продовжує. — Але діалогу не вийшло. Партійні "верхи" не чують "низів". І ця глухота призводить до критики всієї команди".

У партії відповіли заявою.

"Бажання Сергія Притули отримати керівні посади будь-якою ціною взяли гору над спільною метою — побудувати велику ліберальну партію та втілювати програмні обіцянки, які давав у тому числі й пан Сергій", — написали в повідомленні для медіа.

Сергій Притула приєднався до "Голосу" у червні 2019‑го. На парламентських виборах був у списку під №30, не пройшов у Раду. За рік балотувався на посаду міського голови Києва — посів третє місце із 7,87%. Наприкінці квітня заявив про бажання очолити політсилу.

"Голос" набрав 5,82% на виборах у Раду, має там 20 депутатів. Партію очолює 35‑річна Кіра Рудик. Її попередник Святослав Вакарчук, 46 років, покинув пост у березні 2020‑го.

16 червня 10 нардепів заявили про вихід з фракції. Створили групу "Справедливість". Вони висловили недовіру керівнику фракції Ярославу Железняку. Також ініціювали виключення Кіри Рудик.

— Керівництво "Голосу" замість того, щоб використовувати репутацію Притули, викинуло його. Не хочуть віддавати владу. Перед тим звільнили з голови фракції Сергія Рахманіна. Витісняють яскравих політиків, — каже політолог 55‑річний Віталій Бала.

— Ведуть перемовини з Офісом президента і думають, що ніхто цього не помічає. А називають себе опозицією. Ці люди зайшли в парламент завдяки рейтингу Вакарчука. Тільки вибори покажуть, наскільки нинішнє керівництво партії чогось варте.

— Всередині політичної сили останні пів року відбуваються тектонічні процеси. Їх не можна назвати хорошими чи поганими. Це криза росту молодої партії. Бо її утворили люди, які сповідують різні цінності, — говорить політолог 43‑річний Віктор Таран.

— При створенні заклали низку недемократичних речей. Наприклад, лідера "Голосу" обирають на сім років. Це забагато. Особливо для партії, яка закликає до оновлення в політиці і владі. Свого часу так зробили свідомо, аби втримати Вакарчука. А зараз, коли політсилу очолила Кіра Рудик, ці люди розуміють свою помилку. Інші партії в Україні обирають лідера максимум на два роки.

На кінець 2020‑го виявилося, що в "Голосу" менше тисячі партійців по Україні. Це недобре для політичної сили, яка пройшла у парламент і має регіональні осередки.

Сергій Притула може спробувати перетягнути частину прихильників "Голосу" і розбудувати свій політичний проєкт.

Зараз ви читаєте новину «"Ведуть перемовини з Офісом президента і думають, що ніхто не помічає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути