Ексклюзиви
вівторок, 27 липня 2010 06:15

Василю Овсієнку заборонили в"їжджати до Росії

  Колишній політв’язень Василь Овсієнко: ”в Радянському Союзі я був особливо небезпечним рецидивістом”
Колишній політв’язень Василь Овсієнко: ”в Радянському Союзі я був особливо небезпечним рецидивістом”

У ніч на 22 липня на залізничній станції Брянськ російські прикордонники відмовили у в"їзді до Росії українському правозахисникові 61-річному Василю Овсієнку. Він прямував на міжнародний громадський форум "Пилорама" за запрошенням музею історії політичних репресій у селі Кущино Сумського району Пермської області.

— Музей діє в тюрмі, у тому лагері, де я був ув"язнений 1981–1985 року, — каже Василь Васильович. — Я є навіть членом ради музею. Їздив туди, починаючи з 1995 року. Останній раз був 2005-го. Також їздив 2006-го на 30-річчя московської Гельсінської групи — ніяких інцидентів не було.

За яких обставин ви дізналися про заборону в"їзду?

— Я мав рано приїхати в Москву й далі пересісти на літак до Пермі. У Брянську була перша станція в Росії. прикордонники перевіряли паспорти, дивилися на обличчя, заглядали у свій зошит. Раптом кажуть: "Вам не можна їхати, ви є у списку осіб, в"їзд яким заборонено". Я не став чинити опору, бо я законослухняний громадянин, хоча в Радянському Союзі був особливо небезпечним рецидивістом.

Прикордонники пояснили причину?

— Вони відмовилися відповідати. Ми зійшли. Прикордонники стояли зі мною. Я показував їм альбом фотографій із табору в Кущино. Вони з інтересом приглядалися, розпитували, а за годину спровадили мене до зворотнього поїзда. Паспорт віддали начальнику потяга.

Як поясните причину заборони?

— Я працюю в Харківській правозахисній групі, беру інтерв"ю в політв"язнів. Певне, що колишні політв"язні дають багато негативних характеристик російському імперіалізму. Крім того, я іноді вдаюся до публіцистики. Очевидно, російські спецслужби відстежують публікації українських правозахисників і складають списки "нев"їзних". Це при тому, що президент Медведєв днів 10 тому сказав, що списки ліквідовують.

Із вами траплялося подібне раніше?

— Ні. Правда, щороку Інститут національної пам"яті споряджає експедицію на Соловки та Сандармох. І от люди, які їздили того року, казали, що з їхнього автобуса всіх вивели на вулицю, обшукували із собаками. Певне напруження вже було.

Будете опротестовувати відмову?

— Звертатимуся до міністерства закордонних справ Росії та посольства за поясненнями.

Чому присвячений громадянський форум "Пилорама", на який прямували?

— Я там мав узяти участь у дискусії "Розпад СРСР: плюси та мінуси, трагедія русской деревни, "Какая нам нужна правозащита", "Мир несвободы и культуры". Також мала відбутися концертна програма за участі російських співаків. Сцена стоїть просто на пилорамі.

Зараз ви читаєте новину «Василю Овсієнку заборонили в"їжджати до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути