середа, 15 серпня 2012 00:45

Валерія Іващенка випустили на свободу

Колегія суддів Апеляційного суду Києва звільнила з-під варти колишнього виконувача обов'язків міністра оборони 55-річного Валерія Іващенка. Його затримали 21 серпня 2010 року. Майже два роки Іващенко пробув у Лук'янівському слідчому ізоляторі.

— Звільнити Іващенка від відбування основного покарання з випробувальним терміном один рік, — зачитала рішення головуюча суддя Ольга Юдрига.

12 квітня Печерський райсуд столиці засудив Іващенка до п'яти років в'язниці. Тоді його визнали винним у перевищенні службових повноважень. Мовляв, сприяв незаконному відчуженню майна стратегічно важливого об'єкта Феодосійського судномеханічного заводу. Встановили, що посадовець завдав державі збитків на 70 млн грн.

— Іващенко чиновник, а не політик. Ні про яку політичну діяльність не говорив, не розмірковував, тим більше заяв не робив, тому його і випустили, — каже політолог 56-річний Вадим Карасьов. — Тимошенко і Луценка це не стосується, бо вони політики, ще й опозиційні. А такі поки що мають сидіти щонайменше до кінця цього року.

Звільнення Валерія Іващенка є пропагандистським, говорить директор соціологічної служби "Український барометр" 59-річний Віктор Небоженко:

— Європа весь час звинувачує Україну, особливо нашу прокуратуру та суди, у вибірковості політичного напрямку щодо опозиціонерів. Апеляційний суд продемонстрував своєрідний маневр, що цього не існує.  Тепер це буде представлено як приклад об'єктивності української судової системи. Міністерство закордонних справ зможе повсюди розповідати, яке в нас справедливе правосуддя. З виборами таке рішення суду не пов'язане, і навряд чи воно є початком "відлиги" стосовно опозиційних політиків. Печерський суд не міг його звільнити. Бо тоді довелося б визнати, що дарма порушили кримінальну справу. В цьому випадку вибрали найбеззахиснішу і менш одіозну, аніж Юлія Тимошенко чи Юрій Луценко, фігуру. Іващенку встановили випробувальний термін, аби він залишався на "гачку" в судових органів. Таким чином показують, що у будь-який момент його можуть знову повернути до в'язниці.

Представник держобвинувачення Петро Коваль вважає, що суд пом'якшив покарання у зв'язку із заявою Іващенка про часткове визнання своєї провини.

Зараз ви читаєте новину «Валерія Іващенка випустили на свободу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути