пʼятниця, 24 травня 2013 00:00

"У першому турі Янукович може набрати 51 відсоток"

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Народний депутат Сергій Міщенко: ”Теперішня опозиція недостатньо опозиційна, але все ж краща, ніж чинна влада. Від них хоч не буде репресій”
Народний депутат Сергій Міщенко: ”Теперішня опозиція недостатньо опозиційна, але все ж краща, ніж чинна влада. Від них хоч не буде репресій”

Позафракційний народний депутат 41-річний Сергій Міщенко стоїть у Маріїнському парку поблизу Верховної Ради. Щойно він зустрічався з київською вчителькою Ніною Москаленко, у якої рейдери відбирають частину будинку на Печерську. Сотка землі там коштує $40-60 тис. Землю Ніни Москаленко оцінюють в $3 млн. Нападники кидають у хату пляшки, виносять меблі, розбирають стіни. Правоохоронці бездіють.

— Я та помічники відслідковуємо такі події, — каже Сергій Григорович. — Пообіцяв цій жінці ініціювати створення тимчасової слідчої комісії, і вона сьогодні буде зареєстрована у парламенті. Ніна Іванівна розуміє, що тільки перестане стукати в усі двері — позбудеться житла. Відправила п'ять телеграм на ім'я Януковича. Поки що жодного офіційного коментаря чи захисту від Адміністрації президента, Кабміну, уповноваженого з прав людини. Ну, хоч показали б Україні, що борються зі своїми корупціонерами й бандитами. Але ні — це країна безправних людей.

Кілька хвилин шукаємо вільну лавку. Сідаємо в тіні й відмахуємося від комарів.

Де шукати правди?

— Поки, як у Грузії, влада не почне із себе і не звільнятиме масово міліціонерів, суддів, чиновників — нічого не буде. Треба провести публічні процеси й показати, що борються не тільки з опозицією. Чиновників, суддів — к ногтю!

Корупція затягує, як болото. Чим більше безладу — тим більше скарг, заяв. Треба більший штат працівників. Кожна друга справа — корупція. То щось забирають, то земельні питання, то спадщина, то відкати чи розділ майна, то рейдерські захоплення.

А для початку держава має дати тим же суддям, міліціонерам, чиновникам нормальну зарплату, щоб вони боялися втратити роботу.

Яка має бути зарплата в міліціонера, щоб він не брав хабарі?

— Не менше 8-12 тисяч гривень. Для судді — під 20 тисяч.

Якщо буде політична воля — з теперішнього болота можна вибратися. Але поки що влада застосовує силу тільки щодо своїх опонентів. Переслідує опозиціонерів, які перемогли на п'яти "проблемних" округах. Відкрито кримінальні справи, дехто з них — за кордоном.

Як далі жити в цій країні?

— Її треба змінювати.

Кого приводити до влади? Опозицію?

— Сьогодні вона недостатньо опозиційна, але все ж краща, ніж чинна влада. Від них хоч не буде репресій. А раптом почнуть, то люди їх швидко зметуть. Тоді владу в свої руки візьмуть громадські рухи. Це буде перехідний етап перед тим, як нагору проб'ються нові політики з європейським баченням.

Як розуміти, що опозиція — "недостатньо опозиційна"?

— Домовляється із владою. От була домовленість про розблокування парламенту і відмова від чотирьох вимог: виборів у Києві, скасування Пенсійної реформи, відставки уряду і декриміналізації статей Тимошенко. Все провалено. Деяким опозиційним лідерам, зокрема Яценюку, вигідно, щоб Юлія Володимирівна сиділа. Як тільки її випустять, одразу збереться майдан і буде революція. Вона на це здатна. Але в Яценюка самого — президентські амбіції. І він не поступиться першим місцем у "Батьківщині".

Повз проходить колишній народний депутат Тарас Стецьків. Міщенко підводиться й вітається.

Ви розказували, що в попередньому скликанні Яценюк не вітався з колегами. Зараз щось змінилося?

— Те саме. Він бачить себе президентом. Люди з "Нашої України" розповідали, що коли Яценюк став головою Верховної Ради, то на фракції поводився так, ніби "хто ви тут такі?". А зараз він — керівник найбільшої опозиційної фракції. Зараз у нього надія, що Юлія Володимирівна напише листа, щоб виборці підтримали його на президентських виборах. А він пообіцяє її випустити. Без допомоги Тимошенко в нього нема жодних шансів на перемогу.

Лідери опозиції домовилися підтримати єдиного кандидата в президенти у другому турі. Які плюси та мінуси такого рішення?

— Є тільки один великий мінус. Ця заява — ні про що. Придумали якусь "декларацію". Краще б мовчали. Або сказали, що повідомлять ім'я через рік.

Зараз дуже важливо оголосити єдиного кандидата в президенти. Це мобілізувало б суспільство. Але цей "гетьманат" не може розібратися між собою. Якщо вони втрьох підуть на вибори — буде гаплик. Розчарування людей може бути таке, що в першому турі Янукович набере 51 відсоток.

Хто з опозиціонерів має найбільші шанси вийти в другий тур?

— Є ще Петро Симоненко. Опозиціонери розпорошать свої голоси, а той змобілізує комуністичний електорат. Ще й влада підкине йому відсотків 8. І тоді Янукович легко залишається на другий термін.

Опозиція ще має час змінити рішення і визначити єдиного кандидата до першого туру?

— Уже б могли домовитися, що один буде президентом, другий — прем'єром, третій — спікером. Але вони на це не підуть через амбіції та гординю. І чим далі, тим гірше.

За кілька метрів зупиняється чоловік. Уважно слухає Міщенка. Стоїть так 15 хв. і скурює дві цигарки.

Які сильні сторони Кличка?

— Він поки що на підйомі. На рингу перемагає його брат, славить Україну. Але люди очікують від Віталія не спортивних, а парламентських перемог. А там я бачу поразки. Перша — неголосування за відставку уряду. Друга — скасування Пенсійної реформи не підтримали сім депутатів УДАРу.

Що далі робити Кличкові для руху по висхідній?

— Продовжувати спортивну кар'єру. Бо люди голосують за особистості. Після завершення кар'єри замість чемпіонських перемог треба буде давати щось інше. Якщо нічого не буде, то рейтинг боксера Кличка стане такий, як у футболіста Андрія Шевченка.

Що відбувається всередині "Батьківщини"?

— Партійці на місцях — у трансі. Лідер сидить, фінансування немає, партія валиться.

Опозиція закликає до дострокових президентських виборів.

— Не треба дурити народ розмовами про дострокові вибори. Їх не буде. Потрібно ставити реальні завдання та виконувати їх.

В Україні стає все більше незадоволених владою і опозицією. Що з цього може бути?

— Народжується третя сила. Це — громадські активісти, їх немає у Верховній Раді. Вони хочуть змін, відстоюють свою позицією, борються не за гроші, а за ідею. Потрібен час, щоб усе це зібрати до купи.

Який ваш план приходу до влади?

— Усе залежатиме від того, як вдасться побудувати роботу. Треба налагодити фінансування. Бо розрізнених і погано організованих влада "заб'є", розвезе по в'язницях. Потрібно якомога більше діючих осередків по областях. Для цього активні авторитетні люди — такі, як Володимир Філенко, Тарас Стецьків — мають їздити по містечках та селах і піднімати людей.

10 помічників-консультантів народного депутата Сергія Міщенка отримують зарплату з бюджету. Це рекордна кількість для нинішнього парламенту. Стільки ж оплачуваних помічників мають лише члени "Батьківщини" Василь Кравчук та Олександр Абдуллін, зазначає громадянська мережа "Опора". Щомісячно кожен нардеп одержує на помічників 20 тис. грн. Суму розподіляє на свій розсуд.

Збирався стати священиком

Сергій Міщенко народився в місті Бориспіль Київської області.

— Моя бабуся допомагала священику. Я з 3 років у церкві — замість дитячого садка, — розказує Сергій Григорович. — Там отримав рекомендації і подавав документи в Одеську духовну семінарію. Мій настоятель отець Миколай спитав: "Сергію, бачу, що в тебе є сумніви?". "Так, — кажу. — Є велике бажання стати юристом, мріяв бути слідчим, але піду в семінарію". Він відповів: "Із сумнівом до церкви не ходять. Я впевнений, що ти у владних кабінетах зробиш більше. А в церкву завжди повернешся".

Із другої спроби вступив до Чернігівського юридичного технікуму. Потім закінчив Харківську юридичну академію. Працював помічником прокурора, слідчим, прокурором Київської області, заступником прокурора столиці. Двічі потрапляв до парламенту під №57 виборчих списків Блоку Юлії Тимошенко.

На виборах 2012 року Міщенко отримує №142 списку БЮТу — непрохідний. Він протестує і виходить із "Батьківщини". Перемагає самовисуванцем в окрузі №98 у Борисполі.

Дружина Тетяна — приватний нотаріус, нині в декреті. 1 березня у подружжя народився син Макарій. Також виховують доньок 12-річну Дарину та 9-річну Ольгу.

Зараз ви читаєте новину «"У першому турі Янукович може набрати 51 відсоток"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

147

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути