четвер, 23 вересня 2021 05:46

У Бюро економічної безпеки платитимуть до 70 тисяч гривень

— Ми вважаємо реальним запустити Бюро економічної безпеки до кінця листопада, — говорить 49‑річний Вадим Мельник на пресконференції 14 вересня. Його обрали керівником новоствореного відомства. Планували почати роботу з 25 вересня.

БЕБ має замінити податкову міліцію Державної фіскальної служби. Слідчі СБУ й Нацполіція не розслідуватимуть економічних злочинів. Це буде компетенція Бюро. Зокрема, ухилення від сплати податків, підробка документів і цінних державних паперів, шахрайство з податком на додану вартість і фінансовими ресурсами, незаконна приватизація державного чи комунального майна.

У державному бюджеті на 2021 рік передбачили 587 млн грн на фінансування нового орга­ну. В проєкті на 2022‑й — планують виділити 622 млн. Наберуть до 4 тис. працівників. Зарплати — від 40 тис. грн. З урахуванням премій і надбавок можуть сягати 60–70 тис. грн. Будуть аналітики та детективи, передбачає закон. Останні матимуть звання, як і поліцейські. Також володітимуть зброєю. Відомство координуватиме Міністерство фінансів.

За два-три місяці Мельник планує взяти у штат щонайменше 30% працівників, щоб почати роботу. Набиратимуть за конкурсом.

Створення Бюро — одна з умов співпраці з міжнародними кредиторами. Про це відомство багато років просив бізнес. Бюро має зупинити "маски-шоу" — візити силовиків до підприємців з метою тиску.

— Буде в найкращому випадку невелике покращення. В гіршому — це стане антиреформою через концентровані повноваження, — говорить економіст 58‑річний Володимир Дубровський.

— Переможцем конкурсу на главу відомства став податковий міліціонер. Набиратиме на посади своїх колишніх колег. Сподівання песимістичні. Швидко такий орган можна сформувати лише з готових кадрів. Для перезавантаження треба шукати й готувати нових фахівців. Їх доброчесність слід ретельно перевіряти. Якщо все робити поспіхом, то немає іншого варіанту, як переодягати податкових міліціонерів. Людину, яка брала "сірі" гроші, складно перевчити працювати на зарплату.

У Бюро є незначний запобіжник — обмежена кількість працівників. Буде менше можливостей влаштовувати перевірки. Але питання в тому, кого перевірятимуть, за якими підставами та які будуть наслідки.

— Пропускаємо свій шанс. Усі нові органи — від НАБУ до БЕБ — треба було формувати лише з молодих людей, які ніколи не працювали в силових відомствах, — каже економіст Олексій Кущ, 43 роки.

— У нас багато юристів, аудиторів — молоді випускники. Можна як радників залучати фахівців із досвідом. Але набирати в такі органи слід абсолютно нових людей. Як на початку 1990‑х робили в Польщі, Чехії, Словаччині. Так, було зниження ефективності діяльності в перші роки, але за три-чотири роки система оновилася й почала працювати ефективно. Бо старі кадри тягтимуть у нові структури свої схеми, зв'язки, кумівство.

Ключова функція БЕБ — навести лад в економічній діяльності правоохоронних структур. Одна з головних проблем зараз — кожне силове відомство має свої підрозділи з нібито боротьби з економічною злочинністю. Навіть Антикорупційне бюро й Держбюро розслідувань намагаються влазити в економічні питання. Виходить так, що є система розподілу впливів. СБУ займається контрабандою, податкова — системою нарахування ПДВ. Це шкодить країні, бо створює імідж території беззаконня. Іноземці тут працювати не хочуть.

Бюро економічної безпеки має перейняти на себе важелі боротьби з економічними злочинами. Саме в аналітичному аспекті, а не фізичному — як у нас люблять, з "масками-шоу". 90 відсотків роботи має бути на запобігання. Зараз спочатку блокують діяльність підприємства, а потім шукають докази вини. Ключове тут — наявність політичної волі, щоб дублюючі повноваження силовиків зникли. Інакше орган отримає "хлібну" територію, а користі для країни не буде.

З дружиною мають шість квартир

20 серпня Кабмін призначив Вадима Мельника директором Бюро економічної безпеки. До цього дев'ять місяців був головою Державної фіскальної служби. Викладав у Сумському державному університеті. З 2011 по 2013 рік очолював Управління розслідувань особливо важливих справ у межах Державної податкової служби. За часів Віктора Януковича отримав посаду в Міністерстві доходів і зборів. 2014‑го почав працювати в Державній фіскальній службі. В декларації за 2019‑й зазначав, що має квартиру в Києві на 159,4 "квадрата", земельну ділянку на Сумщині. Володів паркомісцем і квартирою на 72,2 кв. м в Ірпіні. Там же в дружини Олени вказав нежитлове приміщення на понад 100 "квадратів", дві квартири, два паркомісця, земельну ділянку, нежитлові та торгово-офісні приміщення. Родина мала одне авто — "Ленд Ровер" 2017 року, згідно з декларацією.

За 2020‑й Мельник вказав, що дружина придбала квартири в Одесі на 102 кв. м та в Туреччині — 75 кв. м. Інша нерухомість залишилася у власності. Сім'я має понад 1,9 млн грн готівкою. Майже 43 тис. грн тримають у банках. Торік Мельник заробив понад 1 млн грн в університеті та підприємницькою діяльністю. Отримав 139 тис. грн пенсії. Володіє рушницею вартістю 168 тис. грн. За дружину вказав понад 2,6 млн грн. Авто зазначив те ж саме. У подружжя Мельників є донька і син.

Зараз ви читаєте новину «У Бюро економічної безпеки платитимуть до 70 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути