середа, 07 травня 2008 16:31

"Усі мої ідеї за день-два Юлія Володимирівна видає на-гора як свої"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Людмила Супрун вважає, що кращої кандидатури на президентство, ніж Віктор Ющенко, немає
Людмила Супрун вважає, що кращої кандидатури на президентство, ніж Віктор Ющенко, немає

Лідерка Народно-демократичної партії 43-річна Людмила Супрун очолила її 2006-го, після поразки на виборах до Верховної Ради. Через рік на дострокових виборах НДП не набрала й піввідсотка голосів. Нині партія намагається пройти до Київради.

В офісі НДП на Людмилу Супрун чекає підприємець Ігор Присмицький. Розповідає, що будує офіси і здає їх в оренду. Інколи перепродує.

— Я очень уважаю Людмилу Павловну, поэтому и согласился пойти на выборы, — каже.

За дві години приїздить Людмила Супрун. Запрошує до свого кабінету. Зліва від вхідних дверей кодовий замок.

— Дістався мені у спадщину від колишнього лідера партії Валерія Пустовойтенка, — говорить Супрун. — Секретних документів тут не зберігаю.

18 квітня Народно-демократична партія оголосила про об"єднання із партією "Єдиний центр", яку очолює Ігор Кріль.

— Ініціатива йшла від нас, — пояснює Людмила Супрун. —  Адже НДП створювалася 1996 року на основі кількох партій та громадських організацій. Тоді ми стали компромісом між різко лівими і різко правими. Нині ситуація повторюється. Але не ліві і праві існують, а дві протиборчі сили. "Наша Україна" могла б бути об"єднуючою силою, але не стала. Бо їм — аби пройти до парламенту. А я не хочу, щоб у нас була така мета. Тому й запропонували іншим об"єднатися на основі спільних політичних ідей. Першим відгукнувся "Єдиний центр".

Скільки членів у вашій партії?

— Було 290 тисяч у 2006 році. Ми зробили звірку — зараз партія налічує близько 190 тисяч.

На дострокових виборах за вас проголосували лише 80 тисяч.

— За нашими підрахунками — 132 тисячі. Частина протоколів переписувалася як завгодно. У нас було більше трьох тисяч підроблених протоколів. Але влада не захотіла цим займатися. Її задовольнили результати.

Які висновки зробили з цього?

— Якби ми не пішли на дострокові вибори, то партія розпалася б. Багато хто хотів переманити наших людей. Пропонували й приєднатися до блоку НУ-НС, але умовою був саморозпуск НДП. Ми не погодилися.

Не шкодуєте, що на минулих виборах не об"єдналися із Володимиром Литвиним?

— Ми це пропонували й навіть отримали згоду. Але в останній момент Литвин відмовився. Дивлячись на склад його фракції зрозуміло, що він втратив свободу прийняття рішень. Наша політична група була б йому головним болем. Бо не виконує команди "лєжать, бєжать, кидать".

Людмила Супрун просить свого прес-секретаря Олену принести книжку-фотоальбом. Показує фото відреставрованих за кошти її та інших благодійників черкаських шкіл, лікарень. Скільки дала на це грошей — не каже. Говорить лише, що багато.

Хто ще нині готовий приєднатися до вас і "Єдиного центру"?

— Планують Демократична та Аграрна партії.

Ця сила зможе стати серйозним політичним гравцем?

— Усе залежить від того, чи зможемо забезпечити її фінансово.

Уже є люди, які готові це робити?

— Є серйозні люди, бізнесмени. Але прізвищ не назву. Це буде єдина партія з іншою назвою. Можливо, Демократична Україна чи Демократична партія. Може щось інше.  Об"єднаємося ми на початку літа.

Хто очолить нову партію?

— Не виключаю, що нова людина. Я готова поступитися. Загалом, для початку треба відкласти в сторону свої амбіції. А технологія об"єднання нам відома. Спочатку дивимося, коли була зареєстрована партія, її осередки, скільки членів, яка матеріально-технічна база. Об"єднуватимемося на основі свідоцтва про реєстрацію однієї з цих партій, але буде інша назва. Тобто вибирається найбільш структурована організація і нова назва. НДП є одним із кандидатів.

Голова "Єдиного центру" Ігор Кріль є соратником глави Секретаріату президента Віктора Балоги. Переговори про об"єднання йдуть із ним?

— Я веду переговори з Крілем. Якщо буде час та привід, можу переговорити і з Балогою.

Пинзеник — людина з минулого, яка не може нічого зробити

Кріль наголошує, що нова партія буде пропрезидентською. НДП також підтримуватиме Віктора Ющенка на президентських виборах?

— Кожна партія визначатиметься з підтримкою кандидатів уже перед виборами. Зараз від нас підтримувати президента ніхто не вимагає.

Якими будуть головні ідеї нової партії?

— Ще не час про це говорити. Усе, що я роблю і кажу,  аналізують у штабі Тимошенко. Усі мої ідеї за день-два Юлія Володимирівна видає на-гора як свої. Це видно навіть по тих рекламних речах, які вона робила. Наприклад, іде величезна інфляція і у нас є конкретний і зрозумілий план боротьби із нею. Але я коментарів із цього приводу не даю два місяці. І подивіться: жодного слова вона не говорить. Усе, до чого вони додумалися, це знизити курси валют — заблокувати гроші, які є в Казначействі та Нацбанку.

Хіба міністр фінансів Віктор Пинзеник не може з цим упоратися?

— Він давно відстав від економіки. Пинзеник — людина з минулого, яка не може нічого зробити. У них немає ніякого перспективного плану заходів, законопроектів.

Тимошенко ж теж має економічну освіту.

— 2005 року Кабмін Тимошенко не провів би закону про бюджет, якби я не сиділа з ними і цим не займалася. Коли вони перший документ подали, то я сказала: жоден депутат не проголосує за цю "бредятину". Усі були шоковані. Тимошенко це проковтнула і спитала: що можна зробити, щоб закон був прийнятий? Я сказала, що мені треба п"ять днів. Стільки часу я не виходила з комітету і навіть не спала. Не знаю, як витримала. Але закон був проголосований. І зміни, які були в ньому, на 99 відсотків були розроблені нами, а не Пинзеником.

Що думаєте про можливість ще одних дострокових  парламентських виборів?

— Цього не буде. Вони нікому не вигідні. У Партії регіонів падає рейтинг, у "Нашої України" — також. БЮТ і так при владі. Парламентські вибори можуть відбутися хіба що одночасно із президентськими.

Віктор Ющенко нині надто відстає за популярністю від Юлії Тимошенко та Віктора Януковича. У нього є якісь резерви, щоб перемогти?

— Пам"ятаю, як Кучма йшов на вибори 1999 року з рейтингом шість відсотків. Але в другий тур вийшли дві людини — він і Симоненко. І країна робила вибір не між кандидатами, а між комунізмом і якоюсь можливою ринковою економікою. Тому переміг Кучма. Але сьогодні ситуація для чинного президента складніша, бо є Тимошенко і Янукович. Адже у Тимошенко і Ющенка спільний електорат. Раніше Тимошенко боролася проти Януковича на його полі, а сьогодні хоче відібрати електорат у Ющенка. Зараз їй це вдається. Порівняйте: Ющенко 2002 року заходив у парламент із 24 відсотками, а Тимошенко — із шістьма.

Чи може Віктор Ющенко повернути собі цю підтримку?

— Україна робитиме вибір між Януковичем і Ющенком, якщо Тимошенко не піде на вибори.

Таке може статися?

— Якщо змінять Конституцію і влада прем"єра зросте. І тоді на виборах президента Тимошенко може підтримати Ющенка.

Чи потрібно взагалі Вікторові Ющенку друге президентство?

— Питання в іншому: хто був би для країни найкращим президентом? Як на мене, альтернативи Ющенку немає.

Це правда, що вам пропонували посаду губернатора Запоріжжя?

— Це вже півроку обговорюють. Дивуюся, чому й досі там не працюю, — жартує. — Я чотири роки в парламенті очолювала міжфракційне об"єднання "Запорізький край". Щодо призначення, то Турчинов каже — якщо президент подасть мою кандидатуру, то Тимошенко затвердить. А у президентському секретаріаті говорять, що вони хочуть, а Юля — ні. Вони між собою мають розібратися.

Наприкінці розмови Людмила Супрун зізнається, що не хоче говорити конкретні речі про хід переговорів НДП та "Єдиного центру" з іншими партіями. Мовляв, боїться нашкодити. Проводить до дверей. Каже, що наступного разу говоритимемо в літаку. За штурвалом буде вона — уже має 70 годин нальоту.

1965, 7 січня — Людмила Супрун народилася в місті Запоріжжя
1998 — закінчила юридичний факультет Київського національного університету
1998, 2002 — народний депутат України
2006 — лідер Народно-демократичної партії
2007 — створила Блок Людмили Супрун "Український регіональний актив", який отримав на виборах до Верховної Ради 0,34%
2008 — розпочала об"єднання НДП із партією "Єдиний центр"
Одружена, має двох доньок

Зараз ви читаєте новину «"Усі мої ідеї за день-два Юлія Володимирівна видає на-гора як свої"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути