неділя, 29 квітня 2007 16:05

Ющенко виступив на опозиційному Майдані

Автор: фото: PHL
  Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко та її заступник Олександр Турчинов під час мітингу опозиції минулої суботи на Європейській площі в Києві
Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко та її заступник Олександр Турчинов під час мітингу опозиції минулої суботи на Європейській площі в Києві

Президент Віктор Ющенко, 53 роки, закликав усі демократичні сили на дострокових парламентських виборах об"єднатися в один блок. Про це він сказав минулої суботи на мітингу опозиційних сил у Києві. Присутні зустріли його слова оплесками.

— Українська демократія повинна бути єдина, — каже президент. — Я звертаюся до лідера кожної демократичної політичної партії: пробачте своїм колегам зліва і справа все, що вони зробили або не зробили. Потисніть одне одному руку, але підіть єдиним фронтом.

На мітинг колони прихильників БЮТу, "Нашої України" та "Народної самооборони" прийшли окремо. Прихильники Юрія Луценка збиралися на Контрактовій площі.

— Верховна Рада розпущена. І сьогодні доля України в наших руках. Тому спільно рушаймо на Європейську площу на зустріч з Юлією Тимошенко, керівництвом "Нашої України" і президентом Віктором Ющенком, — гукає прихильникам лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко, 42 роки.

Сходить зі сцени. Стає на чолі колони.

— Де Давід? — озирається в пошуках нардепа-"нашоукраїнця" Давида Жванії, який фінансує акції "Народної самооборони".

Той стоїть позаду. Підходить, обіймає та цілує Луценка в щоку. Гуртом ідуть на мітинг об"єднаної опозиції. Попереду — барабанщики. Від їхнього гуркоту в деяких припаркованих авто спрацьовує сигналізація.

Янукович приїхав у туфлях за 25 тисяч доларів

На Європейській площі вже зібралися прихильники БЮТ та "Нашої України". Луценко йде до сцени. Там уже зібралися інші партійні лідери. По черзі починають виступати.

Юлія Тимошенко, 46 років, виходить у світлому пальто з блискучими ґудзиками. Говорить так гучно, що в неї аж хрипне голос. Каже, що коаліція хоче компромісу.

— Наш компроміс — це вибори! — вигукує вона. — Нещодавно Янукович з"їздив до Європи. Він здивував її не своїми написаними політтехнологами промовами, а тим, що приїхав туди в страусячих туфлях. За... — Тимошенко на мить задумується і випалює: — ...25 тисяч доларів!

Лідерка БЮТу не пояснює, звідки взялася ця цифра. Адже в Інтернет-магазинах такі туфлі, як у прем"єра, можна замовити за $1200.

Доки вона говорить, на Європейську площу приїздить президент Віктор Ющенко. Підіймається на сцену. По її краях стають охоронці. Один з них дивиться в бінокль на дахи сусідніх будинків.

Ющенко каже, що коаліція пропонує нульовий варіант. Тобто, щоб він скасував указ про розпуск парламенту, а вони скасують свої рішення щодо нелегітимності цього указу.

— Нам пропонують історію, яка інколи трапляється в житті, — наводить приклад президент. — Коли у банк проникають злочинці, виносять сейф. Доносять його до дверей, а тут їх зустрічає охорона і надіває наручники. Тоді злодії пропонують охороні: "Слухайте, так ми готові цей сейф вам назад віддати. Давайте домовимося про нульовий варіант".

Президент запевняє, що на таке не погодиться.

— Дострокові вибори відбудуться. Це неминуча відповідь, до якої прийдуть всі політичні сили, — каже Ющенко.

Після виступу він підходить до людей, тисне, а кільком жінкам цілує руки, сідає в машину і їде.

Янукович хоче переговорів про вибори

— Якщо ми сядемо й прийдемо до висновку, що треба йти на вибори, то буде таке рішення прийнято, — заявив минулої суботи прем"єр Віктор Янукович, 56 років. — Тільки тоді буде друга назва — не на підставі Конституції, а на підставі політичних консультацій та узгоджень.
Янукович сказав, що найближчим часом сподівається на зустріч із президентом, щоб пояснити йому свою позицію. За його словами, зараз слід припинити тиск на суди, Центральну виборчу комісію, правоохоронні органи.
— Якщо буде необхідність усім політичним силам вийти до українського народу, я згоден також це зробити, — заявив прем"єр. — І я вважаю, що і президент повинен це зробити: вийти і сказати, які ми зробили помилки на цьому шляху, що треба виправити, щоб держава нормально функціонувала.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко виступив на опозиційному Майдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути