Ексклюзиви
вівторок, 15 січня 2008 17:04

Ющенко пропонує визнати вояків УПА борцями за незалежність

Президент Віктор Ющенко вніс на розгляд Верховної Ради проект Закону "Про правовий статус учасників боротьби за незалежність України 1920–1990 років ХХ століття". Він пропонує визнати борцями за незалежність воїнів Української повстанської армії. А також осіб, які брали участь у боротьбі на боці Української військової організації, Карпатської Січі, Організації українських націоналістів та Української головної визвольної ради.

— Від Кравчука чи Кучми ми такого й не сподівалися, бо це були агресивно налаштовані щодо українського визвольного руху політичні діячі, — каже голова Львівського крайового братства ОУН-УПА 83-річний Олесь Гуменюк.

Раніше "Наша Україна" домагалася надання УПА статусу воюючої сторони в Другій світовій війні.

— Ми не хочемо, щоби нас просто урівняли в правах із ветеранами "великої вітчизняної війни", — каже колишній повстанець. — У нас була зовсім інша мета — боронити свою землю, рідну хату, Батьківщину. Тому ми виступаємо за політичне визнання борцями за волю України, як це вже зробили 65 держав.

В Україні залишилося понад 6,5 тис. колишніх воїнів УПА. Найбільше — у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській та Рівненській областях.

— Людей уже багато повмирало. У списках є "мертві душі". Треба провести перереєстрацію, — говорить Гуменюк.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко пропонує визнати вояків УПА борцями за незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути