вівторок, 26 січня 2010 07:39

Ющенко подякував Степанові Бандері за діда

Минулої середи президент Віктор Ющенко присвоїв звання Героя України провідникові Організації українських націоналістів Степану Бандері. Вручив орден Держави (посмертно). Найвищої відзнаки той удостоєний "за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву в боротьбі за незалежну Українську державу".

— Наша родина цього не вимагала, — каже 39-річний Степан Бандера, старший із п"яти онуків провідника ОУН. Він неодружений, працює кореспондентом газети "Гомін України", яка виходить у канадському Торонто. З 2004-го живе в Києві. — Перший сигнал про те, що дідові присвоять героя, був наприкінці 2008-го. Тоді в Старому Угринові Калуського району Івано-Франківщини, на батьківщині діда, готувалися відкрити музей до його 100-річчя. Місцеві чиновники запросили мене. Казали, готують майданчик для президентського гелікоптера, а Ющенко — указ про Героя. Я приїхав, а 1 січня президента нема, хоч він і був на новорічні свята у Прикарпатті. Питаю, чому так. Чиновники відповідають: ""Газпром" закрутив тиск у газовій трубі". Думаю, якби президент тоді дав героя Бандері, то роздратував би Москву. І ми мали би ціну на газ до 800 доларів. А зараз ніхто не закине Ющенкові, що він зробив то заради посади президента.

Онук Бандери отримав нагороду в День Соборності, 22 січня. Повідомлення про нагородження йому надіслали напередодні, 21-го.

— Подзвонили, запросили до Секретаріату президента. Там сказали, що вручення буде в Національній опері на 12.00. Ющенко виголосив промову і викликав мене на сцену. Потис руку: "Дякую, що в історії України був твій дід". А я йому: "Дякую Україні, що має такого президента". Келихів із президентом того дня не підіймали. Але з родиною відсвяткуємо. Покажу орден у Канаді. Віддамо його на зберігання в музей діда в Старому Угринові.

Про те, що провідник ОУН гідний називатися Героєм України, Ющенко востаннє говорив у Вінниці 18 грудня торік: "Проблеми я в цьому не бачу". 2008-го президент присвоїв таке ж звання командиру Української повстанської армії Роману Шухевичу.



Кучма останнім нагородив Івана Даниленка


Звання Героя України почали присвоювати з 23 серпня 1998 року. Першим і єдиним тогоріч відзнаку отримав Борис Патон, президент Національної академії наук.

Президент Леонід Кучма нагородив 132 особи. Віктор Ющенко — 112. Із 244 героїв — 26 жінок.

Кучма серед інших відзначив першого українського космонавта Леоніда Каденюка, художницю Тетяну Яблонську, міністра транспорту Георгія Кірпу, футбольного тренера Валерія Лобановського, співачку Софію Ротару, свого суперника на виборах 1994-го президента Леоніда Кравчука і з десяток директорів великих підприємств. Останнім нагороду з рук Леоніда Даниловича отримав Іван Даниленко, голова правління тресту "Київміськбуд-6". До того, в період президентських виборів, Кучма встиг нагородити боксера Віталія Кличка, футболіста Андрія Шевченка і голову Верховної Ради Володимира Литвина. 2004-го підписав найбільше указів про нагороди — 41.

Перше звання посмертно присвоїли В"ячеславу Чорноволу

Першим Героєм України за Віктора Ющенка став академік Максим Гулий, радник при дирекції Інституту біохімії ім. Палладіна. Ордени Держави також отримали письменники Василь Стус (посмертно), Борис Олійник, Олесь Гончар (посмертно), співачка Ніна Матвієнко, депутати Левко Лук"яненко, Ігор Юхновський, журналіст Георгій Ґонґадзе (посмертно), банкіри Вадим Гетьман (посмертно) і Володимир Стельмах, академік Олександр Шалімов. Є серед них і Тарас Григорович Шевченко — генеральний директор Алчевського металургійного комбінату на Луганщині.

Перше звання посмертно присвоїли 2000-го В"ячеславу Чорноволу. Разом зі Степаном Бандерою таких нагороджених 27. Іще 20 Героїв уже померли.

Ольга ГЕМБІК

Зараз ви читаєте новину «Ющенко подякував Степанові Бандері за діда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути