пʼятниця, 20 червня 2008 17:19

Ющенко ховав останки радянських солдатів

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  У Вінниці 19 червня Віктор Ющенко взяв участь в розкопках на місці, де у 1941–1943 роках був один із найбільших в Україні концтаборів для радянських військовополонених
У Вінниці 19 червня Віктор Ющенко взяв участь в розкопках на місці, де у 1941–1943 роках був один із найбільших в Україні концтаборів для радянських військовополонених

У Вінниці 19 червня провели перше перепоховання останків радянських військовополонених. Вони загинули під час Другої світової війни в німецькому концтаборі Шталаґ N329, що був розташований на території окупованого міста. Ці солдати зводили Вервольф — ставку Гітлера в Чорному лісі неподалік облцентру. По завершенні будівництва всіх їх розстріляли.

На мітинг-реквієм приїхав президент Віктор Ющенко, 54 роки. Він особисто опускав у могили вісім трун із прахом військовополонених у меморіальному комплексі на вул. Київській.

— Шлях у майбутнє йде через минуле. Ми зобов"язані пам"ятати про такі трагедії, щоб вони не повторювалися, — каже глава держави. — Двадцяте століття — одне із найкровопролитніших в історії людства. Але ми не стали мудрішими за ці сто років. На стінах табору збереглися написи закатованих радянських солдат. Для кого вони їх писали? Для нас. Щоб ми не забули їх, щоб не забілили стіни.

Про трагедію Шталаґу розповів ветеран Іван Павлов, 91 рік. Він прийшов на мітинг із ціпком.

— Я пробув у цьому таборі більше двох місяців, — згадує. — Зі мною було десь 40 тисяч наших солдат. Щоденно від голоду, хвороб, розстрілів гинуло по 50 чоловік. Нас кормили хлібом наполовину із соломою та баландою. Їли раз на кілька днів. Води не давали. Пити доводилося з калюж. Голодно було настільки, що їли траву. Нас рятувати місцеві жителі: приносили хліб, картоплю, буряк. А по суботах німці проводили показові розстріли. Я один із небагатьох, кому вдалося втекти.

Концтабір на вул. Чехова у Вінниці існував із 1941-го по 1943 рік. За даними служби безпеки України, до середини 1942-го в ньому загинули 12 тис. полонених.

У травні цього року на клопотання ветеранської організації "Пам"ять і слава" провели пошукові роботи. На місці колишнього концтабору нині розташований гаражний кооператив. Виявили два комплекси масових поховань., останки 10–11 тис. загиблих солдатів.

Кістки знаходили й раніше. У грудні 2005-го під час зведення житлового будинку на вул. Чехова, 8 вирили рештки масових поховань. Тоді останки загиблих залишили просто неба. Тільки у травні наступного року про це дізналася громадськість.

Торік у серпні під час перепоховання німецьких військовополонених, які після війни відбудовували місто, знайшли останки 122 радянських бійців.

У четвер до меморіального комплексу прийшло багато вінничан. Одні — щоб побачити й почути главу держави. Інші — вшанувати загиблих.

— Я чотири роки провела в партизанах, — говорить вінничанка Параска Морозюк, 92 роки. — Не могла не прийти й не запалити свічку за наших солдат.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко ховав останки радянських солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути