середа, 03 березня 2010 22:56

Уряд Тимошенко відправили у відставку

О 13.40 у середу Верховна Рада проголосувала за відставку Кабміну Юлії Тимошенко. Рішення підтримали 243 народні обранці з 404 зареєстрованих.

Уранці 3 березня у кулуарах парламенту метушня. У натовпі помітно й членів уряду.

— Я не переймаюся відставкою, — запевняє міністр регіонального розвитку та будівництва 51-річний Василь Куйбіда. — У мене робочий настрій. Принаймні, якщо нас звільнять сьогодні, то робочий день іще не закінчився і ми попрацюємо до шостої вечора.

Тримає кілька книжок російських філософів. Каже, купив для читання після відставки.

— Але валіз із Кабміну ще не забирав, — усміхається.

Урядовці розсідаються у ложі. До трибуни прямує лідер фракції Партії регіонів Микола Азаров, 62 роки. Критикує Кабінет Міністрів за занепад в економіці. Говорить російсько-українським суржиком:

— Тимошенко йшла на вибори з програмою "Унікальний прорив" (насправді програма називалася "Український прорив". — "ГПУ"), а вместо прорива ми получили катастрофический провал.

Каже, промисловість України знищено, більш як удвічі скоротилося виробництво телятини і свинини. Падіння валового внутрішнього продукту вдвічі вище, ніж у Росії. Наша країна на останньому місці в Європі за надходженнями інвестицій. Заборгованість із зарплати зросла в два рази.

Доки Азаров виступає, із зали з портфелем вибігає "нунсівець", генерал міліції 59-річний Геннадій Москаль. Картку для голосування ховає до внутрішньої кишені піджака:

— Не хочу, чтобы какая-то сука вместо меня проголосовала и обвинила в предательстве.

До парламентської їдальні заходить "бютівка" Ольга Боднар, 44 роки. Замовляє квашену капусту. Мовляв, постує.

— Намагаюся триматися і виглядати спокійно, але насправді стільки нервів з"їла за останні дні. От учора розмовляла з Катериною Ващук (нардеп від Блоку Литвина. — "ГПУ"). Вона просто в шоці від того, що творить спікер. Сказала, що більше в парламент не піде, бо це для неї позор.

Напередодні "литвинівці" попередили, що голосуватимуть за відставку уряду.

Близько першої дня до зали заходить прем"єр Юлія Тимошенко. Тримає папку. Озирається туди-сюди. На вигляд спокійна. Осмикує сіру сукню з довгими рукавами і підходить до трибуни. Замість відведених для виступу 45 хв. говорить 7 хв.:

— Якщо буде проголосована відставка уряду, тієї ж хвилини ми залишимо урядові кабінети і перейдемо в опозицію — формувати демократичну команду. Ми захистимо Україну від нової біди. Якщо Янукович думав, що через тиждень він буде грати в гольф і теніс, а його команда — все дерибанити, то я хочу йому сказати, що його час гольфу і тенісу закінчився. Тільки за останні три-чотири дні на чолі з Януковичем Служба безпеки й Генпрокуратура захопили те, що було повернуто державі нашим урядом, — титанову галузь. Вони зобов"язали Фонд держмайна забрати її в держави і віддати правій руці Януковича — пану Фірташу. Забрали в держави Сахалінське родовище і передали найближчому оточенню Януковича. Оце факти руйнації нашої незалежності.

"Регіонали" вигукують із місць. Тимошенко йде до виходу. "Бютівці" підводяться з крісел і аплодують. Прем"єр махає їм рукою.

Голова Верховної Ради 53-річний Володимир Литвин перелічує відсутніх депутатів. Каже, "нунсівець" Володимир Стретович на лікарняному.

— А де Ахметов? — кричить "бютівець" 57-річний Володимир Бондаренко й показує на порожнє місце мільярдера.

— Заспокойтеся, — відповідає спікер і ставить відставку на голосування.

"За" висловилися 243 депутати: 172 "регіонали", 27 комуністів, 19 "литвинівців", 15 "нунсівців", семеро "бютівців", троє позафракційних. Членами БЮТу, які підтримали відставку уряду, були Геннадій Задирко, Володимир Каплієнко, Віталій Барвіненко, Юрій Полунєєв, Григорій Омельченко, Олег Черпіцький, Ігор Савченко.

— Я не вважаю, що сьогодні Литвин вчинив як Мороз номер два. Бо на карту були поставлені інтереси України. Якби ми не проголосували за відставку Тимошенко, це була би безкінечна війна між нею і Януковичем, — пояснює "литвинівець" Микола Шершун, 58 років.

Повз нього пробігає "бютівець" 46-річний Богдан Губський.

— Я ж тебе говорил, что будет отставка, а ты не верил, — голосно каже в слухавку.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Тимошенко відправили у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути