вівторок, 04 грудня 2012 00:30

Уряд Азарова пішов у відставку

Президент України Віктор Янукович підписав указ про відставку прем'єр-міністра 64-річного Миколи Азарова та очолюваного ним уряду. Прем'єр заявив, що написав заяву про звільнення, бо став народним депутатом за списком Партії регіонів. Азаров та решта урядовців виконуватимуть свої обов'язки до призначення на їхнє місце нових людей.

— За нинішньою Конституцією, відставка уряду після виборів є не обов'язковою, а скоріше, ритуальною процедурою, — каже директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран, 42 роки. — Зазвичай уряд іде у відставку після виборів, бо нова політична картина має відображатися у складі Кабміну. Утім, зараз парламентська більшість ні на що не впливає (Верховна Рада затверджує прем'єра половиною конституційного складу — не менше, ніж 150 голосами. — "ГПУ"). Уряд призначає Янукович. І всім зрозуміло, що розстановка кадрів буде далеко не за принципом професійності, а хто ближчий до сім'ї президента та Партії регіонів.

Коли призначать новий уряд?

— Янукович нікого не призначатиме поки не зрозуміє, на кого він може спиратися при формуванні парламентської більшості. Тож нового уряду слід чекати після обрання спікера.

Хто з міністрів може піти у відставку, не чекаючи призначення нового уряду?

— У виконувача обов'язків міністра з надзвичайних ситуацій Балоги немає бажання працювати в цьому Кабміні. Він про це заявив. Незрозуміла ситуація з Порошенком. Він хоче отримати високу посаду або в уряді, або в парламенті. Також Порошенко не виключає балотування в мери Києва. Але це, скоріше, винятки. Корпоративна культура у владі є така, що там не дозволяють кроки вправо чи вліво.

Хто основні претенденти на посаду прем'єра?

— Сперечатимуться дві групи — Партія регіонів та "сім'я" президента. Два основні кандидати — голова Нацбанку Сергій Арбузов та сам Микола Азаров. Сім'я підтримуватиме Азарова, тому що він є дуже зручною кандидатурою, не виражає інтересів якогось одного клану. На Азарова протягом довгого часу можна ще списувати багато негараздів, що сталися в українській економіці. Азарову нема чого втрачати у разі відставки, бо у нього немає власних політичних амбіцій на відміну, наприклад, від виконувача обов'язків міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, чи у виконувача обов'язків першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського.

Кадрові рішення можуть стати й несподіванкою. У міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка є великі амбіції бути головою секретаріату замість Сергія Льовочкіна. Можливо, в Кабмін візьмуть якогось губернатора, який показав непогані результати "регіоналів" під час виборчої кампанії. Наприклад, Могильов із Криму.

Чим відзначився уряд Азарова?

— Для підприємців — скороченням бізнесу, колосальною нерівністю та створенням олігархічних монополій кількох сімей. Уряд не був успішний у боротьбі з корупцією, що є питанням номер один у поліпшенні інвестиційного клімату. Суспільству він запам'ятається скороченням соціальних зобов'язань держави перед громадянами. Це стосується пенсійної реформи, яка й не була по-суті реформою, бо не запущений механізм збереження коштів людей, які працюють. Також уряд запам'ятається початком скандальної дискусій про 15-відсотковий податок з валютних операцій.

Які ще непопулярні рішення повісять на Азарова, доки він виконує обов'язки?

— Девальвацію гривні в першу чергу. Комусь треба буде взяти цей гріх на себе.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Азарова пішов у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути