четвер, 18 березня 2010 22:39

"Уряд Азарова буде неефективним"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Народний депутат від Блоку НУ-НС В’ячеслав Кириленко каже, що у часи Кучми опозиційних середовищ теж було багато, але у вирішальний момент усі знаходили способи координації
Народний депутат від Блоку НУ-НС В’ячеслав Кириленко каже, що у часи Кучми опозиційних середовищ теж було багато, але у вирішальний момент усі знаходили способи координації

Два місяці тому громадська організація "За Україну!" зареєструвалася партією і переїхала в новий офіс. Він розміщений неподалік пл. Європейської на столичній вул. Трьохсвятительській. Через дорогу — римо-католицький костел.

Над дверима висить металева кована емблема "За Україну!". На грудневому з"їзді партії її допомагав виготовляти ковалям голова партії, нардеп-"нунсівець" 41-річний В"ячеслав Кириленко.

— Я обіцяв її повісити. Ось, тепер вона тут! — каже В"ячеслав Анатолійович. Сідає за круглий стіл у залі нарад. На стінах зо два десятки групових фотознімків нардепів парламентської групи "За Україну!". Збоку при вході стоять державний і партійний прапори.

Кириленко розповідає, що партія орендує весь поверх. Однак, не каже скільки платить. Під час розмови жестикулює мало, виважує кожне слово. Пояснює, у Верховній Раді й так вистачає клоунів — ця ніша переповнена. Усміхається, лише коли розповідає про сім"ю.

Ви зареєстрували постанову про звільнення міністра освіти Дмитра Табачника. Але ж його призначала нова коаліція. Де ви плануєте набрати більшість голосів?

— Міністр і сам може подати у відставку. І це буде найкраще, що він може зробити для освіти. Зараз і професорсько-викладацький склад, і студенти оголосили акції непокори, які мають на меті витурити з міністерства Табачника. Це неминуче вплине на депутатів. Не всі, хто голосував за уряд, прем"єра й увійшли до коаліції, в захопленні від Табачника.

"Регіонали" його відставку можуть підтримати?

— Можуть, якщо не відійдуть від своїх попередніх оцінок Табачника.

Маєте на увазі Бориса Колеснікова, який обізвав його клоуном і крадієм картин?

Кириленко відмовчується, а тоді продовжує:

— Новий уряд отримав поразку вже на старті, бо його створила неконституційна коаліція. І як би не займалися бравадою міністри, це буде на них тиснути аж до вердикту Конституційного суду.

Поки що я не бачу в уряді провідників економічних реформ. Якщо він займатиметься речами, які суспільство роз"єднують: передачею газотранспортної системи, звуженням сфери існування української мови, згортанням незалежного тестування — спротив опозиції і громадянського суспільства буде надвисоким. За таких обставин жодні реформи проводити неможливо.

Хто з урядовців здатен виступити рушієм реформ?

— Я не можу назвати ретроградом Тігіпка, — усміхається. — Більше нічого змістовного на тему урядовців не скажу.

Які реформи зараз потрібні?

— Насамперед має відбутися податкова й бюджетна реформи, що посилять роль місцевого самоврядування. Також — соціальна, пенсійна, медична. Щоб їх впроваджувати, потрібна політична підтримка в парламенті та поза ним.

У нової влади є 235 голосів депутатів.

— Вважаєте, цього достатньо? Я був причетний до створення демократичної коаліції 2007-го. Нас тоді було 227 депутатів. Різниця незначна. Поки що вони голосують. А далі портфелі не поділять — і все! У таких справах завжди багато незадоволених. Ми їх ще побачимо.

У теперішньому Кабміні віце-прем"єрів удвічі більше, ніж зазвичай. Усі мають бути задоволені.

— 29 урядовців — це ярмо на шиї народу. У пересічному європейському уряді міністрів удвічі менше. Але кожен має надзвичайно велику кількість повноважень і обов"язків. У нас навпаки. Уряд буде неефективним.

Його називають "технічним". Кажуть, він пропрацює до позачергових парламентських виборів, які неминучі.

— Не факт, що ці вибори будуть. І невідомо, технічним буде уряд, чи реформаторським. Якщо найближчими тижнями не запропонують план реформ, значить ніякого наміру робити їх немає. Бо, щоб проводити реформи, треба мати надпотужну підтримку парламенту. Уроки 2005 року на це прямо вказують. А якщо в складі більшості 27 комуністів, які є противники будь-яких змін у країні, то жоден реформаторський законопроект провести через парламент неможливо.

Навіщо Янукович почав президентство зі створення неконституційної коаліції і Кабміну? Може, варто було розпустити Верховну Раду?

— Для цих людей Конституція — не документ для виконання.

Якщо будуть вибори, ми на них підемо самостійно

"Регіонали" заявили, що за кілька місяців матимуть у парламенті конституційну більшість — 300 голосів. До них приєднається частина "нунсівців", "бютівців".

— Колеги з НУ-НС уже бігли до цієї коаліції. І що? — усміхається. — А те, що в БЮТ достатня кількість людей, які мають однакові погляди на політику з Партією регіонів — факт.

Ваші колеги по парламенту говорили, що в певний момент ви майже погодилися на коаліцію з "Регіонами".

Кириленко супиться.

— Такого етапу не було і не могло бути. Бо Партія регіонів ніде не оголошувала, що готова відходити бодай від частини своїх принципів, які прямо шкодять розвитку української держави.

За яких умов така співпраця можлива?

— Якщо Партія регіонів оголосить, що 2017 року Чорноморський флот має піти з території України. Якщо припиняться спроби передати газотранспортну систему в управління російському "Газпрому". Якщо буде визнано, що українська мова має статус єдиної державної, а російська вільно розвивається.

Наскільки довготривалою буде теперішня коаліція?

— Якщо вердикт Конституційного суду буде негативним, життя коаліції може закінчитися. Якщо ж навпаки, то уряд працюватиме щонайменше до чергових парламентських виборів.

Конституційний суд півтора року тому вже заявив, що коаліцію формують лише фракції.

— Кульбіти української судової системи настільки несподівані, що я очікую і на ревізію цього рішення.

Тобто, у суді Партія регіонів має більшість?

— Думаю, так. Але хотів би помилятися.

Припустимо, суд визнає неконституційною чинну коаліцію. Тоді країну чекають позачергові парламентські вибори, чи Партія регіонів спробує створити нову коаліцію?

— Можливі позачергові вибори.

Кому вони вигідні?

— Вони невигідні країні, якщо відбудуться за старою виборчою системою. Це призведе до самовідновлення теперішнього парламенту — отримаємо такий же депутатський корпус.

Ви входитимете в блок з іншими політичними силами?

— Якщо будуть вибори, ми на них підемо самостійно.

На чиї гроші живе партія "За Україну!"?

— Зараз це справа ентузіастів. В одній області одні підтримують, у другій — інші. Членські внески поки що не збираємо. Розробляємо статут, де детально розпишемо процес фінансування.

Ви оголосили себе опозицією. Чому не об"єднаєтеся з Тимошенко, Яценюком, Мартиненком?

— Доки інші з"ясовують, хто більш опозиційний і роздають портфелі в тіньовому уряді, я борюся з постаттю, яка може знищити все українське (міністр освіти Дмитро Табачник. — "ГПУ"). Звичайно, потрібно погоджувати дії. Життя змусить. У часи Кучми опозиційних середовищ теж було багато, але у вирішальний момент усі знаходили способи координації.

Навколо кого об"єднаються?

— Навколо ідеї кращої України. Об"єднання навколо постатей уже в минулому. Про це можете забути.

Кириленко веде показати свій робочий кабінет. У ньому триває ремонт. Із вікон просторої світлої кімнати видно Український дім, частину Європейської площі. Біля дверей стоїть журнальний столик, білий диван, крісла. У кутку сірі сходи ведуть на закрите горище. На стіні по центру висить портрет гетьмана Івана Мазепи.

— Ще будуть Богдана Хмельницького та Івана Виговського. Президентського портрету не вішатиму. Це ж партійний офіс, а не державна установа.

В офісі "За Україну!" мають кабінети також нардепи-"нунсівці" Ксенія Ляпіна та Володимир Мойсик.




Щодня купає сина


Катерина Кириленко, дружина лідера партії "За Україну!", за освітою педагог. Сім"я живе у столичному районі Оболонь на вул. Тимошенка. Виховують доньку чотирикласницю Софію та сина 1-річного Мартина. Із дітьми батько проводить вихідні та вечори.

— Донька не хоче лягати, доки не дочекається мене, — каже. — А я намагаюся встигнути прийти додому на купання молодшого сина. Десь о дев"ятій вечора я вже вдома.

Із Тимошенко зустрічалися в ресторані "Курені"

2007 року В"ячеслав Кириленко очолював парламентську фракцію "Наша Україна — Народна самооборона". Вів переговори з Юлією Тимошенко про створення коаліції після дострокових парламентських виборів. Спочатку зустрічалися в Секретаріаті президента, потім — у ресторані "Курені", у кімнаті на третьому поверсі з окремим входом. Це на Парковій алеї, неподалік Кабміну та Верховної Ради.

БЮТ, НУ-НС та Блок Литвина створили коаліцію в листопаді 2007-го і обрали Тимошенко прем"єром.

Зараз ви читаєте новину «"Уряд Азарова буде неефективним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути