пʼятниця, 12 квітня 2013 00:30

Юрій Луценко схуд на три розміри

Народний депутат від "Батьківщини" 47-річна Ірина Луценко виходить із чорного позашляховика "мерседес" біля воріт київської приватної клініки "Оберіг". Вівторок, 9.45. Одягнута в леопардовий плащ, в такій самій оправі окуляри від сонця. Забігає на територію лікарні.

— Що ж це вам не йметься? — різко каже трьом журналістам, які чергують неподалік. Голови не повертає.

У клініці обстежують її чоловіка, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. У неділю, 7 квітня, його випустили з в'язниці. Президент Віктор Янукович помилував на 832-й день перебування за ґратами. Сидіти він мав до 26 грудня 2014 року, за вироком суду.

23 січня Луценка прооперували в "Оберегу". Видалили поліпи з кишечника. Тут він проходив тижневу реабілітацію.

За 25 хв. Луценки виходять із лікарні. Чотириповерхова будівля пофарбована у білий та коричневий кольори. На подвір'ї майорять прапори України, Євросоюзу та клініки. Юрій Віталійович про щось емоційно говорить, розмахує руками. Він — у блакитно-сірому картатому піджаку, темно-синьому светрі та джинсах. Одяг купив напередодні, бо виявилося, що у в'язниці схуд на три розміри.

Подружжя повільно йде алеєю. Розмовляють голосно.

— Ти ж бачила цю чергу? — каже 48-річний Юрій Луценко.

Біля воріт зупиняється перед журналістами. Ставить ногу на бордюр. Дружина стає праворуч.

— Настрій чудовий, — усміхається Луценко. — Щастя усвідомив о шостій ранку наступного дня після звільнення. Поруч спала дружина. У сусідніх кімнатах — діти. Сини сильно змінилися. Менший уже став майже одного зі мною зросту, хоча йому лише, — замислюється. — Скільки? 12 років?

Повертається до дружини.

— 13, — сміється вона.

— Старший став дорослим, — киває Юрій Віталійович. — Я щасливий, що можу зараз бути для них тим, хто їм потрібен: батьком, учителем, другом. Собака Бос упізнав одразу. Вже гуляли з ним біля дому.

Луценко робить паузу й кілька секунд дивиться на небо. Надворі тепло, сонячно.

— Я багато думав протягом цих двох з половиною років, — продовжує. — Особливо про міліцію. Вона не підлягає реформуванню. Яку команду нових людей туди не приведи, її поглине загальне болото, привчене до того, що нормальне управління — ненадовго. Корупційна, безвольна, покірна маса знищить будь-яку реформаторську команду. Нам необхідний прибалтійський варіант. Там усі силові органи й суди створили з нуля. На зауваження, що прийшли не професіонали, прибалтійці сказали: "Професіоналізму можна навчитися, а патріотизму — ніколи". Моральності — теж, додав би я. Треба, щоб у країні було не страшно жити. Міліція — частина суспільства. А воно все хворе. Особливо державний апарат. Ми говоримо, що нам потрібен новий президент. Підтримую. Але якою буде його команда, чи буде здатен сформувати новий план?

Луценко замовкає. Переминається з ноги на ногу, потім каже:

— Сьогодні стоїть питання не тільки нового вождя, а й нової концепції. Я її називаю "планом третьої республіки". Дехто — планом перезаснування країни. Старий радянський фундамент не дає побудувати новий європейський дім. Нам потрібна нова декларація незалежності, нова ідея будівництва — не як другої Росії, або недоєвропи, а українського дому для всіх. Від цього має початися пошук лідера, який повинен цю програму виконувати.

Двоє сивих чоловіків і жінка у чорних спортивних куртках виходять із лікарні. Зупиняються біля Луценків. Слухають колишнього міністра. Один із чоловіків знімає на мобільний.

— Не думаю, що лідери парламентської опозиції не здатні цю програму написати, — говорить Юрій Віталійович. Люди підходять на півкроку, стають за його спиною, прислухаються. — Але питання: чи здатні вони її чесно виконувати? Українська політика — це колосальні гроші, яких не має ні середній клас, ні партійна структура. Це означає, вони мусять ці гроші отримувати від дуже багатих людей, які контролюють економіку і політику. Без зруйнування цієї економічно-політичної монополії не відбудеться нова країна. Тому я хочу їх примусити боротися за голоси виборців. Хочеш стати президентом — візьми план для виконання і танцюй перед суспільством, а не перед олігархами. Домовляюся про зустріч із лідерами опозиції, буду про це говорити. Я — не вчитель, просто в мене був час і певна відстороненість, щоб зрозуміти, що Україні потрібна не тактика, а стратегія. Треба перестати знецінювати поняття "повстання", "революція", "зміни". Має бути новий документ інтелектуалів, який...

— І воля суспільства, — перебиває чоловіка Ірина Луценко. Надіває темні окуляри.

— І воля суспільства. Моя місія не в тому, щоб вийти на Майдан і вивести 100 тисяч людей. Не впевнений, що це можна зробити помахом руки. Але, припустімо, я вийду і 100  тисяч людей там стоятимуть. І що? Припустимо, зайдемо в Адміністрацію президента і зметемо Януковича.

— І що? — перепитує дружина.

— Ми вже раз вибрали президента за ясні очі, — продовжує Луценко й піднімає руку. — Тому пропоную все поставити спочатку: план інтелектуалів, підтримка громадянського суспільства, найм президента. З Юлею в мене є багато про що поговорити. І про це — також.

— Ти не зможеш поїхати, бо тобі завтра лягати в лікарню, — Ірина штурхає чоловіка ліктем у бік. — Сказали лікарі — терміново.

Луценко опускає голову.

— Значить, зараз я їду в тюрму, — говорить повільно й замовкає.

Люди навколо завмирають.

— Маю стати на облік у тюремний департамент, — голосно сміється разом із дружиною. — Вони встановлять графік. Можливо, скажуть кожен день відмічатися. Я дуже хотів би поїхати до Юлії Володимирівни. Але щойно пройшов обстеження і виявилося, що все ще маю язви. Лягаю на лікування.

— І операцію, — зітхає Ірина Степанівна.

— Потім запланована друга операція. Останні вибори до Верховної Ради навчили: без підтримки вулиці формальна перемога не означає нічого. Але тут є залежність: нема плану — нема підтримки суспільства. Люди нутром чують, коли їх розводять.

— За що встать? Чого йти? — каже Ірина Луценко.

— Вони хочуть розуміти свій інтерес, — піднімає вказівний палець Юрій Віталійович. — Відчувають, що на сьогоднішній день плану немає. Це не означає, що опозиція погана. Ні, вони знайшли силу волі об'єднатися, дати людям потрібні імпульси, вийти на вулиці.

— Мобілізувати їх, — перебиває Ірина Степанівна.

— Я хотів би їм допомогти зі стратегією. Але не тягну на себе ковдру. Не збираюся ні четвертим бути, ні першим.

Луценко поправляє піджак.

— Счастья вам, — підходить ближче бліда жінка років 65 та схиляє голову.

Луценко киває їй. Двоє чоловіків тиснуть йому руку.

— Как же мы рады, — говорять по черзі.

Водій під'їжджає до входу на подвір'я клініки. Луценко вмощується на задньому сидінні й махає рукою людям. Дружина сідає на переднє пасажирське.

— Какое счастье, что вышел, — жінка дивиться услід автомобілю. — Политиков много, а это — человек.

По обіді Луценко похрестив 1,5-річну Єву — доньку народного депутата від "Батьківщини" Юрія Стеця. Хрещеною стала Марина Порошенко, дружина позафракційного нардепа мільярдера Петра Порошенка.

22,4 мільйона гривень задекларувала за минулий рік дружина екс-міністра внутрішніх справ Ірина Луценко. З них зарплата — 162 тис. грн, а понад 20 млн отримала від бізнесу.

— Продала свою компанію "Українські новітні телекомунікації". А два менших бізнеси подарувала сину, — розповідає. — На рахунках у банку — 2,1 мільйона гривень.

Прибутки сина 24-річного Олександра Луценка за 2012-й становили 5,3 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Луценко схуд на три розміри ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути