середа, 23 червня 2010 06:12

Упівцям додали 100 гривень до пенсії

100 грн щомісячної надбавки до пенсії отримають ветерани ОУН-УПА на Тернопільщині з липня цього року. За це одностайно проголосували депутати всіх фракцій обласної ради. Зокрема й місцеві "регіонали". У залі був 81 депутат.

— Це питання піднімали різні фракції впродовж року. Наш депутат зі "Свободи" Марія Чашка як голова комісії з питань соціальної політики прораховувала, якою буде доплата. Був проект 100-процентної надбавки до пенсії, 50-відсоткової пільги на сплату за житлово-комунальні послуги. На жаль, наші бажання і можливості бюджету — різні речі, — розповідає голова фракції "Свобода" в Тернопільській облраді Олег Сиротюк, 32 роки. — Гроші отримуватимуть ветерани, які є у списках відділів соціального захисту. Таких людей в області понад 1200.

— 13 депутатів Партії регіонів, які були на засіданні, підтримали це рішення. Дотримуємося принципу: хто пролив краплю крові за Україну — заслуговує на повагу. А історію залишимо історикам, — каже керівник фракції "регіоналів" у облраді Ярослава П"яла, 49 років. — Чи боялися ми осуду з боку однопартійців у Києві? Якщо нема злочину перед країною — не нам судити думки цих воїнів. Це старші люди. Їх не так багато лишилося. Ці надбавки, як на мене, малі. Але з такого мізерного бюджету виділити більше нема можливості.

Ярослава П"яла пропонувала на сесії затвердити також доплати до пенсії для ветеранів Великої Вітчизняної війни. Але проект рішення не внесли до порядку денного:

— Депутати з інших фракцій мені відповіли, що воїни Великої Вітчизняної й так мають допомогу від держави. Отримують гроші на свято Перемоги, — каже "регіоналка".

Тернопільські "свободівці" рекомендують депутатам з інших областей теж установити доплати до пенсій упівцям. Їх видають у деяких населених пунктах Івано-Франківщини, Волині, Львівщини:

13 депутатів Партії регіонів підтримали рішення

— Упівці не визнані державою, тому надбавки можуть давати тільки місцеві органи влади з власної ініціативи. Нам як учасникам бойових дій мерія Львова десь два роки платила по 500 гривень. Та останні два місяці цих грошей ми не отримали. Певно, передумали. По районах по-різному платять. Знаю, що у Стрию по 200 гривень дають, у Самборі — по 50, — зазначає Олесь Гуменюк, 84 роки, голова львівського осередку Крайового братства вояків ОУН-УПА.

— Я таке рішення не підтримую, — говорить нардеп-"регіонал" 62-річний Василь Хара. — У мене негативне ставлення до цих воїнів. Вважаю, це ненормальна позиція Тернопільської облради. Я поскаржуся керівництву партії.

— Якщо в них на місцевому рівні є гроші, то нехай платять, — відказує "регіонал" Михайло Чечетов, 56 років. — На те й існує місцева громада. Мова ж не йде про державний рівень. Прийняли рішення зі своєї кишені платити пенсії — нехай платять. Вирішили встановити пам"ятник Бандері, наприклад, у Львові — нехай. Але у Львові. У Донецьку таке рішення не приймуть, бо там інші герої.

Проти такого рішення центральна влада не заперечуватиме, вважає директор Інституту глобальних стратегій 54-річний Вадим Карасьов:

— Партії регіонів перед місцевими виборами потрібно якось змінювати настрої на свою користь. Це збігається з установкою нової влади: хай на Західній Україні місцеві органи влади роблять те, що роблять, а на Сході чинять по-іншому. Центральна влада не може заборонити тему УПА, але й підтримувати також не може. Бо її не зрозуміють виборці на Сході й Півдні України. І звинувачуватимуть у Росії за потурання націоналістам.

Зараз ви читаєте новину «Упівцям додали 100 гривень до пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути