пʼятниця, 19 березня 2010 07:42

Юлія Тимошенко зробила Соболєва своїм прем"єром

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Нардепи-”нунсівці” Юрій Гримчак (ліворуч) та Геннадій Москаль (праворуч) будуть міністрами в опозиційному уряді. Перший стане міністром надзвичайних ситуацій, а другий очолить міліцію
Нардепи-”нунсівці” Юрій Гримчак (ліворуч) та Геннадій Москаль (праворуч) будуть міністрами в опозиційному уряді. Перший стане міністром надзвичайних ситуацій, а другий очолить міліцію

"Ой, щось я трохи загубилася і не туди пішла, — стиха говорить лідерка БЮТ 49-річна Юлія Тимошенко й заходить до зали для нарад на третьому поверсі Верховної Ради. Бачить перед собою кількадесят телекамер і виходить назад у коридор. — Мариночко, куди мені?" — розгублено питає у своєї прес-секретарки. Та показує Тимошенко на інші двері.

Лідерка БЮТ на ходу скидає пальто. Осмикує рукава на сукні кольору кави. Підбігає "бютівець" 48-річний Сергій Соболєв. Він півгодини чекав Тимошенко, а потім пішов зустрічати її.

Екс-прем"єр сідає по центру столу. Соболєв — праворуч. Зліва моститься  нардеп-"бютівець" Володимир Бондаренко.

— Володічка, пересядь туди, — Тимошенко показує Бондаренку на ряд стільців подалі.

Тимошенко розпрямляє плечі перед телекамерами і каже, що прийшла представити нового прем"єр-міністра опозиційного уряду. Трохи повертає голову в бік Соболєва і говорить:

— Ним буде Сергій Соболєв. Це людина, яка має достатній досвід, аби забезпечити професійну роботу опозиційного Кабінету Міністрів.

Володічка, пересядь туди

Каже, що вона очолюватиме координаційну раду об"єднаної опозиції.

Тимошенко говорить, що за тиждень тіньовий уряд проведе своє перше засідання, на якому буде представлений його повний склад. До нього увійдуть 16 представників опозиції. Прізвищ не називає.

Соболєв уважно слухає Тимошенко. Опісля каже лише, що довго думав над пропозицією:

— Погодився, бо зрозумів, що сьогодні в нас фактично вперше розв"язані руки для реформ.

У кулуарах називають прізвища нардепів, які претендують на портфелі в тіньовому уряді Соболєва. Чотирма віце-прем"єрами будуть Володимир Стретович, Юрій Кармазін, Олесь Доній і Борис Тарасюк. Останній також буде міністром закордонних справ. Міністерство регіональної політики очолить Володимир Бондаренко, економіки — Олександр Бондар, охорони здоров"я — Сергій Шевчук, освіти — Володимир Полохало, сільського господарства — Іван Кириленко, оборони — Микола Петрук, культури — Ігор Гринів, праці — Андрій Павловський, енергетики — Олександр Гудима, сім"ї та молоді Ольга Герасим"юк,  спорту — Остап Семерак, внутрішніх справ — Геннадій Москаль, надзвичайних ситуацій — Юрій Гримчак.

До тіньового уряду можуть входити лише нардепи. Екс-урядовці Кабміну Тимошенко не є парламентарями, через це не можуть увійти до опозиційного уряду Соболєва.


"В уряді Соболєва зібралися лише новачки"


— Користь від цього опозиційного уряду буде лише для Тимошенко, — каже 53-річний Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій. — Це дасть їй можливість монополізувати опозицію. Бо якщо є свій тіньовий уряд, значить, така опозиція "крута".
Тимошенко не зацікавлена в тому, щоб главою опозиційного Кабміну була людина, яка зможе її затьмарити. Тому вибрала Соболєва. Він у міру талановита, публічна особа.
В уряді Соболєва зібралися лише новачки. Попередній тіньовий уряд Віктора Януковича був професійніший. Ірина Акімова, Юрій Бойко, Микола Азаров — фахівці.
Опозиція зможе впливати на Кабмін Азарова тільки якщо отримає бюджетний комітет (тепер очолює "литвинівець" Микола Деркач. — "ГПУ"). Інакше критикуватимуть гуманітарний блок Азарова, де роблять усе, щоб денаціоналізувати урядову політику попередників. Політичною ареною, на якій працює опозиційний уряд, є парламент.


17


СТІЛЬКИ портфелів тіньового уряду Соболєва вже розподілили між собою опозиціонери. Із них семеро мають досвід роботи у виконавчій владі.
У попередньому опозиційному уряді Януковича 18 із 19 міністрів мали досвід роботи у виконавчій владі. У чинному Кабміні Азарова 13 осіб із колишнього тіньового уряду Януковича. В уряді Азарова 29 міністрів, з яких 18 уже працювали у виконавчій владі.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко зробила Соболєва своїм прем"єром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути