Ексклюзиви
пʼятниця, 23 квітня 2010 01:17

"Юлія Тимошенко їсть гречку і сир"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Після звільнення з посади голови Держкомпідприємництва Олександра Кужель зібрала свої речі у великі картаті сумки і переїхала в офіс, який їй надав її друг — віце-прем’єр з економічних питань Сергій Тігіпко
Після звільнення з посади голови Держкомпідприємництва Олександра Кужель зібрала свої речі у великі картаті сумки і переїхала в офіс, який їй надав її друг — віце-прем’єр з економічних питань Сергій Тігіпко

Серед трьох великих картатих сумок сидить у своєму кабінеті керівник аналітичного центру "Академія" 56-річна Олександра Кужель. Після звільнення з посади голови Держкомпідприємництва вона зібрала свої речі й переїхала на третій поверх офісної будівлі на столичному просп. Перемоги біля метро Нивки.

Безкоштовно приміщення надав віце-прем"єр з економічних питань Сергій Тігіпко. Кужель — його заступниця по партії "Сильна Україна". На її робочому столі — фото усміхненого молодого Тігіпка. Якось він просив прибрати картку. Олександра Володимирівна відповіла: "Іди до свого кабінету, там командуй!"

Розмовляє по телефону з підприємцем із Сум про свого наступника Михайла Бродського:

— Это преступление, что Бродский ликвидировал госкомитеты в регионах! Разговаривала с Кинахом, сейчас готовлю ему письмо, Тигипко. Буду делать все, что смогу.

Кладе слухавку. Запрошує присісти на диван. Продовжує говорити російською.

— Телефонували із Сумської асоціації підприємців. Люди в шоці, — переповідає розмову. — 12 квітня Бродський підписав наказ із ліквідації всіх регіональних представництв Держкомпідприємництва. Тепер усі зі зверненнями та скаргами — до батюшки-царя. Ніхто до такого маразму не доходив, як Бродський, — усміхається. — Асоціація підприємців та інші громадські організації — усі скаржаться, що він не приймає людей. Заборонено заходити до нього в приймальню. Вибірково з ким хоче, з тим і розмовляє.

Це лише його методи роботи чи нової влади в цілому?

— Є застереження до Миколи Азарова. Бо ті завдання, які він поставив, некоректні по відношенню до бізнесу. Дане жорстке завдання податківцям і митникам — побільше грошей у бюджет за будь-яку ціну. Малий бізнес не просто притискають, його розривають.

Чи буде Віктор Янукович проводити реформи?

— Доведеться. Якщо залишиться така політика, яку зараз проводить уряд Азарова, у Януковича немає майбутнього. Думаю, у нього абсолютна націленість на проведення реформ. Інше питання — чи здатен існуючий уряд до цього? Адже багато посад у ньому чиновники отримали, як розрахунок за послуги в передвиборну кампанію. Хоча уряд на рівні віце-прем"єрів має потужних професіоналів. Сильний Яцуба, Попов. Із симпатією ставлюсь до Шуфрича — у ньому є драйв. Усі інші для мене темні конячки. Не знаю, що від них можна очікувати.

Як має діяти уряд, щоб малий бізнес і в період кризи міг розвиватися?

— Треба зберегти Держкомпідприємництво, як єдиний орган, що здійснює регуляторну політику. Треба зберегти фонд підтримки підприємництва. Кабміну в першу чергу треба провести аудит власних затрат. А вони пішли найпростішим шляхом — хочуть скоротити пенсію працюючим пенсіонерам на 50 відсотків. Хто їм дав право? — підвищує голос.

У Януковича немає майбутнього, якщо залишиться така політика, яку зараз проводить уряд Азарова

Такі вимоги Міжнародного валютного фонду.

— Не може цього вимагати МВФ. Це брехня! Якщо пенсіонер отримує заслужену пенсію, а йому не вистачає на життя, якщо комусь на ліки не вистачить, на протезування? Людина похилого віку йде працювати сторожем не від ситого життя. Хто дав право забрати в неї половину пенсії? Треба провести інше рішення: щоб усі члени уряду, депутати, службовці, адміністрація президента й голови адміністрацій не отримували пенсії, якщо працюють. Заощадженої суми вистачить на всю країну. Бо пенсія Азарова — близько 20 тисяч гривень. Така ж у Слаути, Яцуби. А для тих, хто отримує 800 гривень, це смерть.

Ви — людина Сергія Тігіпка. Чому він вас не відстояв у Кабміні?

— Я про це не питала — це як сипати сіль на рану. А відповів на це питання Бродський. Коли ми його представляли, він сказав мені: "Кужель, ти була приречена. Я хотів твій комітет".

Вам пропонували якусь іншу посаду в уряді?

— Ні. Мене сприймають як члена команди Тимошенко. Пам"ятаю, у день її відставки вона попросила мене зайти в кабінет. Посадила і каже: "Олександро Володимирівно, дякую за роботу. Ви зробили навіть більше, ніж я очікувала. Із вами було комфортно працювати, ви професіонал". У мене аж сльози підійшли. Сказала, що бізнес нищитимуть. Тому якщо в мене буде можливість, треба залишитися в уряді. Але якщо не вдасться, щоб ішла в її команду.

Що конкретно Тимошенко запропонувала вам?

— Увійти до першої десятки списку. Пообіцяла фінансувати мій аналітичний центр. Але є проблема — бізнес боїться опозиції. Будь-якої — цієї, іншої. І бізнесмени почали мені дзвонити й казати: "Тільки не йди в опозицію, бо ми здохнемо". Якщо хтось із бізнесменів звернеться за допомогою до опозиції, його розірвуть.

Тому ви залишилися з Тігіпком? Бо він тепер при владі?

— Не тому, що він при владі, а тому, що я 10 років з ним у команді.

Чому за прем"єрства Тимошенко так погіршилась економічна ситуація?

— Господь більше за інших випробовує тих, кого любить. Їй "пощастило" опинитися прем"єром в економічну кризу.

Нові урядовці кажуть, що їм залишили порожню казну, зовнішні борги.

— Так вони їх беруть знову. Якби ж можна було не брати. Критикувати завжди легше.

Яке політичне майбутнє в Тимошенко?

— Вона сильна особистість. Немає жодного чоловіка, який би дорівнював їй по силі духу та працездатності. Пам"ятаю, верталися з нею з відрядження. Приземлилися о другій ночі. При цьому в літаку працювали весь час. І тут дзвінок — приїхала делегація, її чекають. Вона каже: "Ну що ж, їду". Я зранку спокійно йду на роботу. Упевнена, що Юлія Володимирівна приїде до Кабміну пізніше. А мені кажуть — о 9.30 нарада в Тимошенко. Я була вражена.

Як же вона набиралася сил?

— Я не знаю. Намагалася зрозуміти, який у неї стержень. Тим більше на ось таких підборищах, — показує розмір високих підборів Тимошенко. — Бачила, як вона їсть. Одна гречка, трохи сиру. Не дозволяє собі й келиха спиртного. Ніяких м"ясних салатів. При цьому в неї чудова пам"ять. Усе тримає в голові. Починаючи з "Нафтогазу" і закінчуючи аграрним фондом. Тому не списуйте її. Нехай кожен із них — Мартиненко чи Яценюк — досягнуть хоча б 30 відсотків того, що має Тимошенко. А потім на щось претендують.

Але ж депутати від неї тепер ідуть у нову коаліцію.

— Про Януковича після 2004 року теж говорили, що він — збитий льотчик. І що? У Тимошенко зараз є чудовий шанс очистити команду. Юлія Володимирівна навіть із 30 людьми буде сильнішою, ніж деякі з сотнею. Бо вона вміє організувати роботу. У неї чудова інтуїція та нюх. А Україні потрібна сильна опозиція. Не матимемо опозиції — матимемо диктатуру.



Кучма називає її Шурочкою


У 1990-х Олександра Кужель займалася бізнесом і стала народним депутатом. 2007 року працювала заступником міністра регіонального розвитку та будівництва Володимира Яцуби. Тоді ж вступила до Партії регіонів.

Уперше головою Держкомпідприємництва 10 років тому її призначив Леонід Кучма. Він називав її Шурочкою. Тепер так до неї звертаються майже всі друзі. А вдруге 2009-го в Держкомпідприємництво запросила Юлія Тимошенко. Через це Кужель виключили з "Регіонів".

Після обох звільнень її прилаштовує Сергій Тігіпко.

— Він запропонував мені роботу, коли я сиділа вдома після першого звільнення з Держкомпідприємництва. Сказав: "Сашо, я виділяю кошти, маєш півроку — створюй аналітичний центр. Вийде — добре. Ні — продовжиш займатися домашнім господарством". Дав машину, найняв водія. За півроку центр вийшов на самоокупність.

Перша шуба була із тхора

Кужель часто відвідує покази мод, прем"єри фільмів, світські заходи. Колекціонує біжутерію та хустинки. Коли має депресію, купує сумочки та туфлі. Магазинами ходить сама. Любить одягати хутро. Першу натуральну шубу за $1 тис. придбала 1994 року — із тхора, до підлоги, з капюшоном.

Останні три роки віддає перевагу одягу німецької марки "Ескада".

Зараз ви читаєте новину «"Юлія Тимошенко їсть гречку і сир"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути