пʼятниця, 17 серпня 2012 05:30

"Українські судді і далі виносять політикоправові рішення"

Автор: фото надане прес-службою ”Батьківщина”
  Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко спілкується із колишнім прем’єром Юлією Тимошенко у столичному Печерському райсуді. 5 липня 2011 року
Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко спілкується із колишнім прем’єром Юлією Тимошенко у столичному Печерському райсуді. 5 липня 2011 року

Вищий адміністративний суд став на бік Центральної виборчої комісії і відмовив Юлії Тимошенко та Юрію Луценку в праві бути зареєстрованими кандидатами в народні депутати. В Об'єднаній опозиції "Батьківщина" це рішення вважають несправедливим і готують звернення до Європейського суду з прав людини.

Висновок Вищого адміністративного суду безапеляційний: Центрвиборчком при вирішенні питання про реєстрацію лідерів "Батьківщини" кандидатами в депутати керувався законом.

В Об'єднаній опозиції "Батьківщина" з вердиктом української Феміди щодо першого і п'ятого номерів свого списку не згодні.

— Обмеження щодо судимості мають застосовуватися лише до особи, щодо якої приймається рішення про її обрання депутатом, а не реєстрацію. Адже завжди існує ймовірність, що протягом виборчого процесу, який триває понад три місяці, судимість з особи може бути знята, погашена або взагалі винесений вирок судом касаційної інстанції, — говорить представник опозиції в ЦВК 38-річний Руслан Князевич.

Рішення ВАСу в опозиції називають політичним і заявляють, що єдиний вихід — шукати правду в Європейському суді з прав людини.

— Українські судді і далі виносять політико-правові рішення, — додає Князевич. — Ми вичерпали всі внутрішньодержавні правові інститути, залишаються ще зовнішні інстанції, думаю, партія буде приймати рішення звертатися за підтримкою до Європейського суду з прав людини.

У "Батьківщині" впевнені, що Європейський суд не зволікатиме з розглядом справи.

— Це надзвичайна ситуація, і ви знаєте позиції всіх європейських структур, тому, я думаю, що тут буде створена особлива процедура прискореного розгляду такого питання, — говорить член Ради Об'єднаної опозиції 50-річний Сергій Соболєв.

— Ще раз режим Віктора Януковича підтвердив його добре відомий і довготривалий намір відсторонити опозиційних лідерів від політичного життя, — каже 76-річний Вільфред Мартенс, лідер Європейської народної партії. — Після політично мотивованих судових процесів, які були поставлені режимом, Центральна виборча комісія зараз відмовляє Тимошенко і Луценку в реєстрації кандидатами в депутати, навіть незважаючи на те що це дозволено Конституцією України. Я бачу в цьому черговий відступ від демократії в Україні, що матиме наслідки для відносин України з Європейським Союзом.

Керівники Об'єднаної опозиції стверджують, що рішення Європейського суду Центрвиборчком виконати зобов'язаний.

— Якщо це буде підтверджено рішенням Верховного суду, а саме Верховний суд повинен підтвердити рішення Європейського суду, до моменту виборів ЦВК зобов'язаний зареєструвати і Тимошенко, і Луценка, — пояснює Сергій Соболєв.

— Тимошенко й Луценко відмовлено у праві бути кандидатами в депутати, попри підтримку мільйонами українців. Це зроблено проти резолюції ОБСЄ, ПАРЄ, проти позиції політиків провідних країн світу. Це виклик Україні, це виклик демократії. І безумовно після таких дій вибори, що відбуваються в Україні, не можуть бути названі демократичними і прозорими, — зауважує 48-річний Олександр Турчинов, голова виборчого штабу "Батьківщини".

Зараз ви читаєте новину «"Українські судді і далі виносять політикоправові рішення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути