пʼятниця, 14 грудня 2018 06:50

Українська армія стала однією з найпотужніших у Європі

Автор: WWW.PRESIDENT.GOV.UA
  Президент Петро Порошенко на борту вертольота спілкується зі звільненими з полону бойовиків на Донбасі українськими військовослужбовцями. 27 грудня торік додому повернулися 73 українці
Президент Петро Порошенко на борту вертольота спілкується зі звільненими з полону бойовиків на Донбасі українськими військовослужбовцями. 27 грудня торік додому повернулися 73 українці

Звичайний день у ­їдальні Одеської військової академії наприкінці листопада. Один із армійців похвалився в "Інстаграмі": на сніданок узяв фрiкасе з шампiньйонами, вівсяну кашу, круасан із шоколадом і банан. На обід — рататуй, крем-суп із шампiньйонiв, кашу рисову з овочами, качку з апельсинами та сік. На вечерю подужав жульєн із куркою та грибами, картоплю дофiнуа з олiв'є і смородиновий пирiг з чаєм.

Це не свято. Раз на місяць у частинах ЗСУ, які перейшли на нову систему харчування за каталогом, влаштовують дні національних кухонь. Начальник продовольчої служби підібрав із наявних продуктів такі французькі страви.

У це важко повірити, але майже 80 військових частин перейшли на "фрікасе й ананаси" без збільшення видатків у бюджеті Міноборони. Завдяки тому, що з армійських структур прибрали фірми-прокладки, корупційну складову та бюрократію. І запровадили "елементи шведського столу". Тепер нач­проди через електронну систему можуть компонувати меню із 350 позицій каталогу.

Реформа харчування у Збройних силах — одна з найбільш успішних та показових. Бо солдати відчувають її своїми животами. І сприймають натовський рівень харчування в ЗСУ як щось цілком зрозуміле.

Збройні сили та Міністерство оборони реформуються одразу по багатьох напрямах. Завдяки цьому в Україні постає боєздатна армія, одна з найпотужніших у Європі. І це відбувається на тлі протистояння російській агресії на Сході та Півдні.

— Важливо, що реформи, проведені у надзвичайно короткий термін в оборонному відомстві, допомогли адаптувати систему підготовки армії до стандартів Північноатлантичного альянсу, — завважив президент Петро Порошенко.

На початку березня 2014 року в ЗСУ набиралося максимум шість тисяч боєздатних військовослужбовців, спроможних вийти на бій проти агресора. Збройні сили були безсилі, голодні, роздягнені й босі. І це при тому, що після розпаду СРСР Україні дісталася одна з найбільших армій в Європі. Закони визначали чисельність ЗСУ у 1993 році у 455 тис. осіб. У 2008 році (за президента Віктора Ющенка і прем'єра Юлії Тимошенко) — вже 191 тис. осіб. За Януковича — ще мінус 40 тис.

За даними Генпрокуратури, в період із 2005-го по 2014 роки з України продано 832 танки. Це більше, ніж є в арміях ФРН та Великої Британії разом узятих. Ще 232 вертольоти, 202 літаки, 714 БМП і БТР, 4 930 автомобілів, 28 555 одиниць ракетно-артилерійського озброєння, 1,8 млн одиниць стрілецької зброї, боєприпасів на 560 млн грн. Ще більше військового майна було продано до 2005 року.

На початок 2014-го в ЗСУ залишилося 1436 танків за потреби в 3200 одиниць; 2020 бронетранспортерів за необхідності мати 4500 одиниць, 158 бойових літаків за потреби — 460.

Тож новій владі в умовах жорсткої економічної кризи довелося різко нарощувати чисельність ЗСУ, відновлювати боєздатність армії та її розграбовану інфраструктуру. 2015 року чисельність ЗСУ встановлена законом на рівні 250 тис. осіб. Як повідомляв міністр Степан Полторак, за 2016–2017 роки контракти підписали 130 тис. військовослужбовців.

Суттєво зросла зарплата та інше грошове забезпечення військових. Зокрема за перебування в зоні АТО/ООС і бойові дії. На початку 2019-го буде нове підвищення — солдат у тилу отримуватиме стартові 10 тис. грн замість нинішніх 7 тис.

Сформовано 18 бойових бригад, чотири додаткових полки та дев'ять батальйонів. Практично з нуля відновлено функціонування командування та військових частин Військово-морських сил у нових місцях дислокації на материку. Створено бригаду морської піхоти. Тривають заходи з посилення артилерійської складової берегової оборони та створення бази ВМСУ на Азові.

Розпочато формування бригад територіальної оборони, бригад резерву, зокрема танкової. Створено потужний оперативний резерв, до якого зараховано близько 153 тис. ветеранів з досвідом АТО.

Вітчизняний ОПК, в умовах розриву кооперації з Росією, у 2018 році поставив у війська близько 1900 одиниць нового або модернізованого озброєння та військової техніки — бронетанкової, морської, авіаційної. Ракетно-артилерійське озброєння, високоточні протитанкові комплекси "Корсар", "Стугна", "Бар'єр", нові піхотні вогнемети, системи ППО, радіоелектронної боротьби та зв'язку — все це почало надходити на озброєння. Став серійним вітчизняний ракетний комплекс "Вільха". Почато серійне виробництво боєприпасів за стандартами НАТО. На завершальному етапі — випробування та прийняття на озброєння нового протикорабельного ракетного комплексу "Нептун", десантних катерів "Кентавр", нових гаубиць "Богдана".

Порошенко став першим президентом, який не розпродує, а створює нову українську армію.

Завдяки його дипломатичним зусиллям наші стратегічні союзники зі США передали українським Збройним силам протитанкові ракетні комплекси "Джевелін", патрульні катери класу "Айленд", безпілотники "Рейвен", контрбатарейні радари, системи цифрового зв'язку, бронеавтомобілі "Хаммер" тощо. Розглядається пропозиція про передачу Україні двох військових фрегатів типу "Олівер Газард Перрі".

Та армія — це насамперед не кількість озброєнь, а добре забезпечені, навчені люди, які виконуватимуть поставлені задачі. І зараз, фактично вперше за часів Незалежності, їхні соціальні потреби вирішуються системно.

Це зокрема будівництво у 21 області 184 житлових комплексів для розміщення 23 тис. контрактників. В один із таких сучасних гуртожитків, на Львівщині, минулого тижня вже запускали рудого кота — на щастя. На реалізацію проекту передбачено 2,6 млрд грн.

Воюючи з Росією та реалізуючи проголошену Верховним головнокомандувачем доктрину "Геть від Москви!", українська армія провела оновлення — відмовилася від радянської і російської ідеологічної спадщини й атрибутики. Прийняла гасло-вітання "Слава Україні! Героям слава!"

Стратегія розбудови нових Збройних сил базується на низці важливих документів, підготовлених командою президента — зокрема, новій редакції ­Воєнної доктрини України, законах про нацбезпеку і деокупацію ­Донбасу.

Щоб зробити зміни в українській армії та суспільстві незворотними, Петро Порошенко ініціював поправки до Конституції щодо незмінності курсу на ЄС і НАТО.

126 стандартів НАТО запровадили Міністерство оборони і Збройні сили України. Зокрема, нормативам відповідають: евакуація поранених з поля бою та комплектація українських аптечок і рюкзаків санінструкторів. В Управлінні матеріального забезпечення ЗСУ розробили амуніцію, одяг, фляги, шоломи. Тепер — залежно від звання — боєць має від 40 до 70 предметів спорядження.

29 -ту позицію із 136 посідають Збройні сили України у міжнародному рейтингу кращих армій світу від компанії "Глобал Файрпауер" за 2018 рік. Займають місце між Грецією і Чехією. Серед 33 європейських армій Україна на восьмій сходинці рейтингу.

"Показував фотки їжі вдома, там не вірили"

"Попри весь жах, я люблю тут бути. До "сірої зони " — метрів 100, а до сепарів — менше кіломет­ра. Це те, що називають "передком". Позиції 72-ї бригади, нова система харчування, "опорник", щотижневий підвіз набору продуктів, — написав у "Фейсбуку" 9 грудня радник міністра оборони Юрій Бірюков. Додав фото, де для бійців вивантажують упаковки йогуртів, соків, яблука, сири, зелень.

— І відгуки бійців. І розповіді, як показував фотки їжі вдома, а там не вірили. І клубок у горлі від того, що ти бачиш результат трьох важких років напруженої роботи величезної команди людей".

Пілотний проект реформи продовольчого забезпечення в ЗСУ розпочався у вересні 2015 року в Національній академії сухопутних військ у Львові та одній з військових частин Західної військово-морської бази в Одесі. У січні 2017-го міністр оборони підписав Концепцію реформування системи продовольчого забезпечення Збройних сил України до 2020 року. Нині за новою системою харчуються майже 80 військових частин.

Зараз ви читаєте новину «Українська армія стала однією з найпотужніших у Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути