четвер, 06 лютого 2020 07:30

Українці віддали партіям понад 3,5 мільярда гривень

За два роки близько 20 тис. українців офіційно профінансували політиків на 3,55 млрд грн. Про це повідомив громадський рух "Чесно" з посиланням на фінансові звіти партій та кандидатів за 2018 рік і три квартали минулого.

Середній внесок — 121 тис. грн, або майже $5 тис. Фізичні особи віддали партіям і кандидатам у президенти 2,4 млрд грн.

— Тіньове фінансування працює давно. Це коли пенсіонери чи касири супермаркетів перераховують партіям по кілька мільйонів гривень, — каже голова Комітету виборців України Олексій Кошель, 46 років.

— Готівку роздають регіо­нальним осередкам або лояльним людям. Ті від свого імені роблять внески. Схожа схема із фінансуванням виборчих кампаній. Гроші у фонд перераховують партії і простежити, хто саме, практично неможливо.

Відсоток тіньових коштів в українській політиці великий. Понад 50 відсотків партійних витрат на виборах — тіньова готівка. По деяких статтях — це 100 процентів. Як наприклад, нелегальні доплати членам і головам виборчих комісій, спостерігачам. Ідеться про сотні тисяч людей.

Фінансують політиків ті, кого бачимо у першій десятці найбагатших осіб країни. Оплачують і свої проєкти, й опонентів. Щоб мати гарантії лояльності на майбутнє.

Інші тіньові статті — торгівля місцями у виборчих списках. Або гроші за гру в піддавки — коли партія висуває слабких кандидатів. І до парламенту проходять одіозні політики.

Позитив державного фінансування партій (запровадили 2016 року. Отримують політичні сили, які на виборах подолали 5-відсотковий бар'єр. — ГПУ) у тому, що їх примусили звітувати за кожну гривню. Бухгалтерію повністю відкрили. Державних грошей парламентським силам вистачає на оренду офісів та зарплату працівникам. Щоб не шукали їх у олігархів.

Зараз ви читаєте новину «Українці віддали партіям понад 3,5 мільярда гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути