понеділок, 26 січня 2009 17:43

Україна платитиме за газ більше, ніж Європа

Цього року європейці купуватимуть російський газ у середньому по $220 за тис. куб. м. Про це оголосив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв. Прем"єрміністр Юлія Тимошенко тим часом підрахувала середню річну ціну для України — $228.

— Одразу після підписання договору стало зрозуміло, що ми платитимемо більше за Європу, — каже голова правління альянсу "Нова енергія" Валерій Боровик, 36 років. — Ми програли. І чим далі, тим більше буде вилазити моментів, які про це свідчитимуть. Росія перекриває свої збитки від падіння цін за рахунок України. А ми ще й не підвищуємо ставку на транзит.

За транспортування блакитного палива газотранспортною системою українці беруть із Росії у три–п"ять разів дешевше, ніж європейці. Юлія Тимошенко каже, що залишила пільги на транзит для "Газпрому" навмисно. Адже вони передали нам право купити в посередника "РосУкрЕнерго" понад 10 млрд куб. м газу по $153. Це доволі низька ціна. Але поки що співвласник компанії Дмитро Фірташ продавати газ задешево не хоче. І готує позови проти України в європейські суди, щоб не дозволити уряду забрати в нього паливо.

Україна ближча до Росії, ніж решта європейських покупців газу. Тому транспортувати його сюди дешевше, ніж у Німеччину чи Італію. Але в ціні на газ для України цього не враховано.

— Не знаю, що могло переконати уряд погодитися на таку угоду. Хіба що якісь політичні аргументи Росії, — продовжує Боровик. — Ми цілий рік підтримували уряд Тимошенко в боротьбі за усунення посередника "РосУкрЕнерго" з газового ринку. А тепер у нас немає аргументів, які могли б пояснити дії уряду. Нам соромно за підписані домовленості. Єдиний позитив — усунення "РосУкрЕнерго" і прив"язка ціни на нафту до ринкової формули. Але наша формула не є європейською. У країнах ЄС розрахунок ціни іде від котирування на біржах нафти, газойлю і мазуту. А в нас у формулі за базу ціни береться 450 доларів. Ніхто не може відповісти, звідки взялися ці 450 доларів.

— Така ціна була на початок січня в деяких країнах ЄС, — говорить директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін, 53 роки. — Принцип формули є ринковим. Але якою буде ціна далі — не знає ніхто. Вона непередбачувана, залежить від десятків факторів. Її не спрогнозують навіть найкращі аналітики у світі.

Зараз ви читаєте новину «Україна платитиме за газ більше, ніж Європа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути