понеділок, 12 січня 2009 18:26

Україні вистачить власного газу на рік

Автор: фото: REUTERS
  ”Нафтогаз” і ”Газпром” не змогли домовитись про постачання російського газу Україні. Тепер переговори вестимуть прем’єри Юлія Тимошенко та Володимир Путін
”Нафтогаз” і ”Газпром” не змогли домовитись про постачання російського газу Україні. Тепер переговори вестимуть прем’єри Юлія Тимошенко та Володимир Путін

В українських підземних газосховищах достатньо газу, щоб протриматися без російського рік. Про це прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявила вчора в Євпаторії.

Водночас російський прем"єр Володимир Путін оголосив, що Росія хоче взяти участь у приватизації газотранспортної системи України. Кремль намагається отримати контроль над нею з 2002 року. Адже українськими трубами до країн Євросоюзу надходить майже 80% російського блакитного палива.

Вихідними ЄС домовився з Росією про відновлення постачання газу українською територією. Його "Газпром" припинив 7 січня. Але про підписання контрактів щодо продажу газу Україні в Москві мовчать.

— Чергові переговори "Нафтогазу" і "Газпрому" завершилися безрезультатно, — розповідає директор енергетичних програм Центру ім. О. Разумкова Володимир Саприкін, 53 роки.

Він вважає, що наша країна втратила шанс домовитися з Росією під час переговорів щодо відновлення транзиту російського газу до ЄС:

— Погано розділяти транзит і постачання в Україну. Це міг бути важіль впливу на Росію. Однак під тиском ЄС Росія лише відновлює їм транзит. Ми ж погодилися на це без відновлення постачання в Україну. Розділили ці два питання і втратили важливий аргумент. Сподіватимемося, що потім вдасться домовитися щодо постачання російського газу в Україну.

Його транзит до Євросоюзу територією України відбуватиметься за старими цінами. Тобто $1,7 за транспортування тисячі кубічних метрів на 100 км. Хоча середньоєвропейський тариф становить майже $4,7. Платити більше "Газпром" відмовляється. У Секретаріаті президента тим часом підрахували, що лише позаторік Україна через це недоотримала $3,6 млрд. Ще близько $0,5 млрд втратили за рахунок пільгової ціни для Росії за послуги українських підземних газосховищ.

— У результаті "братських" відносин у газовій сфері Україна щороку "дарувала" Росії не менше чотирьох мільярдів доларів, — заявляє уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, 54 роки.

Зараз ви читаєте новину «Україні вистачить власного газу на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути