вівторок, 21 грудня 2010 10:13

"Українці й білоруси побували в найжахливішому пеклі"

Російський прем'єр-міністр Володимир Путін відповідав на запитання громадян своєї країни у прямому ефірі. Він заявив, що Росія перемогла б у Другій світовій війні, навіть якщо б Україна не входила до складу Радянського Союзу.

— Із приводу наших відносин з Україною. Я дозволю з вами не погодитися, коли ви зараз сказали, що якби ми були розділені, не перемогли б у війні, — сказав Путін відповідаючи на запитання одного з росіян. — Ми все одно б перемогли, тому що ми — країна переможців.

Він також відзначив, що статистика часів Другої світової війни показує, що найбільших втрат зазнала РСФСР — понад 70%.

— Це означає, що війна виграна, не хочу нікого кривдити, за рахунок індустріальних ресурсів Росії. Це історичний факт, це все в документах, — заявив Путін.

Володимир Голобородько, 70 років, письменник:

— Українці зробили найбільший внесок у цю піррову перемогу. Найбільше їх було в піхоті, льотних військах і морфлоті. Були талановиті полководці — Черняховський, Тимошенко, Ватутін, убивство якого організував Жуков. Тих, хто пережив окупацію, гнали на фронт беззбройних у свитках. Хай Путін почитає "Щоденники" Олександра Довженка. Після війни в селах не було чоловіків. Якщо здоровий мужик приходив, усі жінки бігли до нього, щоб запліднив. Українці й білоруси побували в найжахливішому пеклі. Путін просто бреше. Не можна перебріхувати історію. Багато загинуло і росіян, переважно з областей, що прилягають до України.

Леонід Фінберг, 62 роки, головний редактор часопису Києво-Могилянської академії "Дух і літера":

— Навряд чи це обдумана фраза. Сумно, що люди, які очолюють країни, що визначають багато чого у світі, не контролюють свою мову. Якби з паном Путіним була спокійна розмова, то на рівні школяра п'ятого класу можна було б довести, що він неправий. Переглядати історичні факти не можна. Трагедія великого чи маленького народу для нього є найбільшою. Внесок у перемогу над фашизмом зробили всі народи Радянського Союзу. А також американці, британці, французи, поляки тощо. Це відомі істини. Це спільна перемога і одна на всіх біда. Ми знаємо, як під танки кидали людей. Так само загинув мій дід-ополченець під Києвом, коли одну гвинтівку давали на десятьох. Такі долі в багатьох родин України, Білорусі, Казахстану. Їм сумно чути такі слова. Сподіваюся, це просто обмовка політика, а не його концепція. Керівники Росії шукають ідеї, на яких вибудовувати ідеологію. Це продовження російських етнічно-патріотичних концепцій, за якими нема майбутнього.

Микола Пархоменко, 66 років, перший заступник голови Українського товариства охорони пам'яток історії та культури:

— Я б не розділяв внесок союзних держав у перемогу. Вклад України в розгром Німеччини величезний. Практично вся промисловість — понад 500 великих підприємств — була евакуйована на територію Російської Федерації. Інтелектуальний потенціал вивезли за Урал і в Казахстан, і він теж працював на перемогу. На фронтах у складі радянських військ було близько 6 мільйонів українців. На теренах України, а не Росії, діяв потужний партизанський рух. Понад половину з 15 фронтів очолювали маршали та генерали — українці за походженням. Із 7 мільйонів нагороджених фронтовиків 2,5 мільйона становили воїни-українці. Це перший випадок, коли лідер братньої країни говорить про те, чий внесок більший. До цього завжди казали, що перемога спільна. І не лише Радянського Союзу, а й країн антигітлерівської коаліції та світової спільноти. Подібні заяви не сприяють поглибленню історичних і культурних зв'язків сусідніх держав.

Зараз ви читаєте новину «"Українці й білоруси побували в найжахливішому пеклі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути