пʼятниця, 19 вересня 2014 06:15

Україна підписала принизливі угоди
2

Мітингувальники під Верховною Радою 16 вересня вкидають у сміттєвий бак народного депутата, колишнього ”регіонала” Віталія Журавського. Вимагають люстрації
Фото: ФОТО з сайта www.2000.ua

Ахметов і Єфремов збережуть контроль над частиною Донбасу

У вівторок вранці президент Петро Порошенко приїжджає до Верховної Ради. Народні депутати мають розглянути законопроект про особливий статус для третини окупованих територій Донбасу. Глава держави на три роки пропонує там: російську мову як офіційну, призначати свою владу, силовиків, розпоряджатися бюджетом, землями. Це утворення фінансуватимуть з держбюджету.

Депутати сперечаються, чи засідати в закритому режимі. Спікер Олександр Турчинов запрошує лідерів фракцій в кабінет. До них приєднується Порошенко. Нарада триває 1,5 год.

— Президент пояснив, що в нього постійно на телефоні — Путін, — розказує один з учасників переговорів. — Той дав чітко зрозуміти: якщо не приймемо закон, пошле війська на Маріуполь і не зупиниться, поки не дійде до Криму. Порошенко сказав: "Хто не проголосує за ці закони, будуть винні в розв'язанні повномасштабної війни з Росією". Говорив, що воювати нам немає чим, бо знищили 60 відсотків бойової техніки.

Учасники засідання повертаються в сесійну залу. Турчинов ставить законопроект на голосування. Вимикають табло. "Свободівці" витягують картки із системи "Рада" й піднімають догори. Решта тиснуть кнопки. "За" — 277, "проти" — 22. Решта — або утримуються, або відсутні. Цим законом бойовиків звільняють від кримінальної відповідальності.

Востаннє подібне голосування було 16 січня, коли прийняли "диктаторські закони" Януковича. Тоді пропрезидентська більшість проголосувала за переслідування учасників Майдану й амністувала правоохоронців. 2010 року в Раді "протягнули" Харківські угоди з Кремлем, за якими продовжили перебування Російського Чорноморського флоту в Криму до 2042-го. Рішення ухвалили завдяки "кноп­кодавству".

Юридично закон Порошенка неможливо застосувати, говорить 49-річний Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ:

— Рішення приймали не для реалізації, а для міжнародних переговорів. Вийшло щось на зразок ширми. Це одностороння пропозиція України терористам для примирення.

Спочатку в документі записали, що закон поширюється на територію зони антитерористичної операції. Потім цю статтю змінили: перелік тих адміністративно-територіальних одиниць визначатимуть ­окремим рішення Верховної Ради. Коли — невідомо.

Прописали недопущення кримінального переслідування учасників подій у Донецькій та Луганській областях. Про які події йдеться? Який часовий проміжок? Лише за останній час там були грабежі, вбивства, ДТП, побутові конфлікти. Їх теж не враховувати? Тоді виходить, що всі люди, які перебували на тій території, ніколи не можуть бути покарані.

Органи державної влади зобов'язуються сприяти вживанню російської в усіх суспільних відносинах. Про українську мову, всупереч Конституції, навіть не ­згадують.

Всю повноту влади передають органам місцевого самоврядування, які оберуть на позачергових виборах 7 грудня. Ті, кого зараз називаються лідерами так званих народних республік, стануть легітимно обраними головами міськрад і райрад. Терористичні банди створять там свою прокуратуру, "народну міліцію". Йдеться про неконституційний режим, бо державні органи там не представлені. Буде непідвладна Україні територія. Але ми її фінансуватимемо. Як це вдарить по державному бюджету — невідомо, бо немає точних цифр.

У законопроекті ні слова про відновлення кордону з Росією та про виведення з території України окупаційних військ. Навіть "окремі райони" не називаються тимчасово окупованими.

Йдеться про сприяння "розвитку транс­кордонного співробітництва з Росією". Це, певно, має полегшити завезення важкого озброєння. А скажуть, що це — подарунок ростовського народу дружньому донецькому та луганському. Тому війна може в будь-який момент поновитися — за їхньої ініціативи чи вказівки Путіна.

Президент Петро Порошенко запевняє: тепер на Донбасі буде мир.

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко називає це здачею Донецької та Луганської областей Росії. Мовляв, тепер території будуть під повним контролем Кремля та його армії.

— Где граница этого образования внутри Донецкой области? У нас будет две Донецкие области или одна, а внутри будет какое-то непонятное объединение "ДНР" и "ЛНР"? — каже 59-річний Сергій Тарута, голова Донецької облдержадміністрації. — "ДНР" и "ЛНР" — это террористические организации, или нет? В какие сроки буде сложено оружие? Когда и как закроется граница? На все эти вопросы — нет ответов. Какими законами будут руководствоваться органы власти? Будут государственные или только местные? Как будет работать судебная система, все силовые структуры? В документе об этом ничего не говорится.

— У Молдови є Придністров'я, але вона його не фінансує, — говорить політолог 49-річний Костянтин Матвієнко. — А ми даватимемо гроші з держбюд­жету на ті території. Люди, які знищували наших військових, отримають там легітимну владу. Кремль цим не задовольниться і захоплюватиме землі далі. Порошенко здав Путіну частину України.

— Нас поставили в умови, коли фактично визнано: Україна є стороною, яка програла воєнний конфлікт. Змушена піти на підписання принизливих угод, — зау­важує 43-річний Дмитро Снєгирьов, голова громадської організації "Спільна справа" з Луганська. — Про яку цілісність України можна говорити, коли на територіях цих новоутворень діятимуть непідконтрольні державі загони так званої народної міліції, обиратимуть непідконтрольних прокурорів? Судочинство вестимуть ніби від імені України, проте суддів призначатимуть за узгодженням із місцевими князьками. Фактично клани Ахметова, Єфремова зберегли контроль над цими територіями. Досягли навіть тих поступок, на які раніше не могли й сподіватися.

 

Зараз ви читаєте новину «Україна підписала принизливі угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути