Ексклюзиви
понеділок, 23 березня 2009 18:10

Удова Чорновола не захотіла вшанувати його пам"ять разом із Тарасюком

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет дає поцілувати хрест лідеру Народного руху Борисові Тарасюку
Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет дає поцілувати хрест лідеру Народного руху Борисові Тарасюку

Завтра виповнюється 10 років від дня загибелі лідера Народного руху В"ячеслава Чорновола. Автомобіль, у якому він повертався із Кіровограда до Києва, врізався у КамАЗ. Однопартійці вважають, що то було сплановане вбивство.

"Рухівці" поминали свого колишнього лідера в суботу. Спочатку на кладовищі, а потім у церкві та біля пам"ятника Чорноволу.

Деякі представники НРУ та дружина В"ячеслава Максимовича Атена Пашко не захотіли брати в цьому участі.

— Відзначати роковини загибелі заздалегідь — аморально, — каже нардеп від блоку НУ-НС, "рухівець" Ярослав Кендзьор, 67 років. — Атена Василівна дзвонила мені. Сказала, що з раночку прийшла, поклала квіти, розвернулася і пішла, щоб не брати участі в цьому фарисейському віче.

О 10-й ранку на центральній алеї Байкового кладовища біля пам"ятника Чорноволу збираються близько 100 представників Руху. Їх привезли автобусами. Вони тримають прапори із символікою партії та квіти.

Поклавши руки до кишень сірого пальто, до могили йде 60-річний лідер НРУ Борис Тарасюк. Позаду нього однопартієць Олександр Чорноволенко, 53 роки.

— Нарешті Генпрокуратура почала працювати у справі розслідування убивства В"ячеслава Чорновола, — каже Тарасюк примружуючись. — Є нові рішення. Сподіваємося, що за ними будуть конкретні дії, які приведуть до розслідування справи і передачі її в суд.

Тарасюку дають корзину з гвоздиками. Він ставить її біля пам"ятника. Потім фотографується з людьми біля могили. Усі їдуть до Володимирського собору.

— Пам"ять про В"ячеслава Максимовича треба залишити тут. Бо тут йому відправили останню службу, — перемовляються між собою двоє чоловіків на порозі перед собором. Кажуть, що приїхали помолитися за Чорновола з Таращі на Київщині.

Діма, на хера оце таке?

Неподалік стоїть Микола Степаненко — голова слідчої комісії НРУ. Говорить, що для розслідування справи Чорновола потрібна політична воля.

— Слідчі мають допитати високопосадовців, які гальмували справу і фальсифікували експертизу. Тоді вона може бути завершена і цього року, — розповідає він. — На жаль, допущено велику помилку. Залишили при владі тих керівників, які в 1999 році казали, що немає доказів убивства. Як вони можуть тепер це розслідувати? Вони навпаки все затягують.

Тарасюк тим часом обіймається зі священиком, який виходить із храму, і йде разом із ним всередину. Службу веде Патріарх Київський і всієї України-Русі Філарет, 80 років.

— Якби ми всі так любили Україну, як її любив В"ячеслав Чорновіл, то вона не була б у такому занедбаному стані, — каже Філарет.

По завершенні служби біля Володимирського собору людно. Збирається близько тисячі людей із прапорами Руху. Виходить Олександр Чорноволенко, стає на сходах храму. Розстібає куртку, виставляє живіт. Комусь телефонує.

— Діма, на хера оце таке? Ми зараз підемо до пам"ятника, а ви залишайте собі 100 чоловік із прапорами, — каже в слухавку.

Годину люди йдуть від собору до пам"ятника лідеру НРУ. Попереду — Тарасюк, Чорноволенко і голови обласних осередків Руху.

— Перед Чорноволом була би велика перспектива, якби він пішов на президентські вибори. Але її перегородив КамАЗ, — каже колишній дисидент Богдан Горинь, 72 роки. — Є думка, щоб площу, де стоїть його пам"ятник, назвати площею Народного руху. Ми маємо продовжити боротьбу Чорновола за українську Україну.

Близькі вважають його загибель убивством

Розслідуючи причини загибелі лідера Народного руху В"ячеслава Чорновола, слідство дійшло висновку, що це дорожно-транспортна пригода. Версію про вбивство не розглядали. Однак "рухівці" та рідні Чорновола з цим не погодилися й досі вважають: то було умисне вбивство.

Справу двічі закривали. Востаннє провадження поновили у квітні 2005 року після звернення нардепів-"рухівців" до президента Віктора Ющенка. Проведені експертизи містять суперечності. Наприклад, українські експерти переконані: під час зіткнення з автомобілем Чорновола КамАЗ розвертався. Водночас польські фахівці стверджують, що він стояв на місці.

Один із засновників Руху, нардеп від блоку НУ-НС Ярослав Кендзьор, та колишній "рухівець" Іван Стойко говорять, що Чорновіл та його водій після зіткнення були живі. Їх нібито хтось добив кастетом. На їхніх черепах судмедексперти виявили сліди від ударів. Кендзьор та Стойко розповідають, що у день загибелі лідера НРУ за ним стежив один із високопосадовців Міністерства внутрішніх справ. Після загибелі Чорновола він раптово помер.

Також депутати зазначають: подушки безпеки в авто В"ячеслава Максимовича не спрацювали. Хтось заздалегідь вимкнув живлення. На момент зіткнення швидкість машини не перевищувала 50 км/год.

У середу об 11.00 на Байковому кладовищі в Києві відбудеться поминальна панахида по В"ячеславу Чорноволу.

Зараз ви читаєте новину «Удова Чорновола не захотіла вшанувати його пам"ять разом із Тарасюком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути