вівторок, 18 грудня 2012 05:45

УДАР може принести не один сюрприз "Батьківщині"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Михайло Басараб: 
”Спікер Володимир Рибак не має політичних амбіцій. Тож виконуватиме всі накази згори”
Михайло Басараб: ”Спікер Володимир Рибак не має політичних амбіцій. Тож виконуватиме всі накази згори”

Верховна Рада сьомого скликання почала працювати 12 грудня. У перші два дні відбулися кілька бійок у залі, пиляння "свободівцями" паркана навколо парламенту, обрання спікером "регіонала" Володимира Рибака, першим віце-спікером — комуніста Ігоря Калетніка, віце-спікером — "свободівця" Руслана Кошулинського. На активне протистояння владі опозицію надихали "свободівці", наголошує політолог 35-річний Михайло Басараб.

— "Регіони" розраховували на те, що знову зроблять Раду слухняним органом кнопкодавів. Цього разу такого не буде, адже "Свобода" показуватиме опозиції приклад "зубатішої" поведінки. Знані "гладіатори" Партії регіонів Олег Царьов, Ельбрус Тедеєв розгубилися. Раніше ці люди цинічно викидали з президії опозиціонерів, мало не запотиличниками. А сьогодні видаються смиренними і навіть наляканими. Вони не сподівалися на такі цілеспрямовані дії нардепів-опозиціонерів.

Якою буде подальша тактика "Свободи"?

— Вона у прямому і переносному розумінні битиметься до кінця. "Свободівці" мусять лягти кістьми у принципових для партії питаннях. Адже розуміють, що значна частина виборців своїми голосами дали їм аванс і очікують від них такої поведінки. Тому Олег Тягнибок та його соратники, щоб утримати та наростити свій електорат, мусять боротися.

Якщо судити за першими днями, чим цей парламент відрізнятиметься від попереднього?

— Стане ефектніший, але не ефективніший. Суспільство спостерігатиме за напруженою атмосферою в сесійній залі. Усі опозиційні політсили використовуватимуть парламент для гучних заяв. Адже кожна опозиційна партія має щонайменше одного кандидата на посаду президента.

Перший сесійний день показав — УДАР стоїть осторонь. У той час, коли "Батьківщина" і "Свобода" у повному складі атакували президію, "ударівці" не втручалися. Хоча їхні місця в залі мають вигідне розташування. Ще раз переконуємося: не безпідставні побоювання, що Віталій Кличко узгоджує свої дії з людьми президента. УДАР може принести не один сюрприз "Батьківщині". Зокрема, не підтримувати її у певних принципових питаннях. УДАР — найрозбалансованіша політична сила у цій Раді. Кілька "ударівців", Сергій Куніцин та деякі висуванці з Криму, ще вчора були у лавах "Регіонів", у той час як Марію Матіос і Валентина Наливайченка важко уявити союзниками влади.

"Батьківщина" — лідер опозиційних сил, претендує на роль найголовнішого опонента Януковича на виборах. Однак видаватиметься млявою на тлі активних "свободівців".

"Регіонали" не сподівалися на такий спротив опозиції. Може дійти до того, що вони поділять сесійну залу на сектори, відгородять президію, щоб обмежити пересування депутатів у Раді, чи заведуть туди правоохоронців.

Компартія — песик на повідку Партії регіонів. Влада знає, куди треба натиснути, щоб комуністи виконували їхні вказівки. Їм варто лише поговорити із олігархами, які фінансують Компартію.

Чого очікувати від спікера 66-річного Володимира Рибака?

— Ця людина не має політичних амбіцій. Тож виконуватиме всі накази згори. Утім, у нього є й сильні сторони. Він сформувався не в бандитські 1990-ті. Представники цієї плеяди "донецьких" мають кращі стосунки із опозиціонерами, ніж їхні молодші колеги. Вони — люди толерантніші, цінують професійні, людські якості. Для опозиції це не найгірший варіант.

Зараз ви читаєте новину «УДАР може принести не один сюрприз "Батьківщині"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути