вівторок, 06 вересня 2016 07:45

У Росії близько 20 українських політв'язнів

Росія посилює політичні репресії в Криму. Найгучніша справа — ув'язнення заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу 59-річного Ільмі Умерова. Його примусово утримують у психіатричній клініці.

Міністерство закордонних справ України назвало політв'язнями 11 громадян України. Вони отримали вирок у Росії чи сидять у СІЗО. Їх звинувачують у тероризмі, екстремізмі, шпигунстві. Строки ув'язнення сягають 20 років.

— Кримських політв'язнів у Росії — близько 20, — каже політтехнолог Тарас Березовець, 41 рік. — Ця цифра коливається, бо щодня когось відпускають, а когось затримують. Більшість сидять у кримському СІЗО. Режисеру Олегові Сенцову й активісту Олександрові Кольченку винесли вироки (їх звинуватили в підготовці терактів у Криму навесні 2014-го. — ГПУ), — продовжує Березовець. — Вони у Сибіру.

До деяких політв'язнів не допускають. Олексій Чирній викладав історію у кримському вузі. Його затримали в Сімферополі першим із чоловіків хлопців, нібито із саморобними вибуховими пристроями. За версією російського слідства, входив до диверсійно-терористичної групи "Правого сектора". Якою нібито керував Сенцов. До Олексія не пускають адвокатів. Також були проблеми з доступом до Геннадія Афанасьєва, Сенцова та Кольченка. З того, що ми знаємо, катували Умерова, Кольченка, Афанасьєва. Їх били, ­знущалися, тиснули психологічно, погрожували близьким.

Чому останнім часом репресії активізувалися?

– 18 вересня в Росії будуть вибори до Держдуми. Вперше у них візьмуть участь Крим і Севастополь. Крим з точки зору Росії — найнестабільніший регіон. Путін не довіряє ні виборцям, ні місцевій еліті. Його принцип такий — хто зрадив раз, може і вдруге.

Як змінювався характер ­репресій?

— Вони почалися ще до початку анексії та не припинялися. Спочатку в них брали участь ФСБ, російська прокуратура під проводом Наталії Поклонської й так звана самооборона. Пізніше залучили службу безпеки і прокуратуру Криму, яку очолила та ж Поклонська.

Репресії були різні. Ми знаємо лише про тих, кого незаконно затримують. Є сотні, а то й тисячі українців, яких звільнили з роботи. Найперше це чиновники, які не захотіли пристосуватися, викладачі української та кримськотатарської мови. Російський філолог Володимир Казарін, викладач Таврійського університету, був змушений виїхати на українську територію. Звільнили всіх проукраїнськи налаштованих людей із силових структур. Росіяни майже очистилися від "сумнівних ­елементів" при владі. Особлива увага була до етнічних українців і кримських татар. Але не можна сказати, що переслідування носять етнічний характер. Ґрунтуються на політичних уподобаннях. Так змушують людей емігрувати. Вже 50 тисяч залишили півострів.

Які шанси повернутися в Сенцова, Кольченка, Умерова?

— Сенцов і Кольченко — "віп-заручники". Про їхнє звільнення говорять давно, але все — в руках Путіна. Не виключаю, що рішення ухвалять після виборів. Щодо Умерова, Росія поки що не піддається. Якщо на Путіна тиснуть, діятиме навпаки. Нині шанси незначні. Гірше, що здоров'я Ільмі погане, може не дожити. Умови у психлікарні — жахливі. Навіть якщо звільнять, його треба негайно вивозити з Криму.

Що може зробити держава?

— Тиск і міжнародний розголос дають результат. Це довели приклади Надії Савченко й Геннадія Афанасьєва.

Зараз ви читаєте новину «У Росії близько 20 українських політв'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути