Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2021 06:06

У Молдові викрали українського суддю-втікача

3 квітня в молдовському Кишиневі викрали колишнього українського суддю Миколу ­Чауса, 54 роки. Запхали в мікроавтобус біля спортцентру, повідомив адвокат Юліан Балан. Із ним були син та охоронці. Їх залишили зв'язаними під мостом. Операцію проводили іноземці, звітує поліція Молдови. Одного затримали. Решта перетнули кордон з ­Україною.

Микола Чаус у 2002–2017 роках працював у Дніпровському суді Києва. Відомий вироками проти активістів Майдану, зняттям із розшуку колишнього регіонала Юрія Іванющенка, ув'язненням 2015-го Геннадія Корбана, одного з давніх соратників олігарха Ігоря Коломойського. 2016 року Національне антикорупційне бюро викрило Чауса на отриманні $150 тис. хабара. Сховав у двох скляних банках. Гроші взяв нібито за "правильний" вирок у справі Світлани Сасеви. Її звинувачували в збуті наркотиків. Обвинувачення просило сім років позбавлення волі. Чаус виніс вирок — п'ять років умовно.

У вересні 2016-го Верховна Рада дозволила затримати суддю. Він утік з України. З листопада перебував у міжнародному розшуку. Його затримали в Молдові за запитом про повернення в Україну. Проте досі не видворили з країни. Просив там політичного притулку. В Україні Чаусу за корупцію загрожує до 12 років тюрми.

"Під час візиту президента Молдови Маї Санду до Києва (приїздила у січні цьогоріч. — ГПУ) Зеленський раптом згадує про екстрадицію Чауса. Історія закручується по-новому, — пише у фейс­буку політичний консультант Ярослав Божко, 24 роки. — Якщо тепер його шукають "зелені" — значить, хочуть, аби дав свідчення проти Петра Порошенка та його оточення. Мовляв, вони примусили Чауса прийняти рішення стосовно Корбана. Хто контролює тіло Чауса — той і регулюватиме, проти кого даватиме свідчення. Якщо він справді в Україні, його життя залежатиме від Офіса президента й портновців (колишній заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов курирував суди в часи Януковича і досі має на них вплив. — ГПУ). Гарантуватимуть йому свободу в обмін на свідчення".

Зараз ви читаєте новину «У Молдові викрали українського суддю-втікача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути