Ексклюзиви
четвер, 27 травня 2021 07:10

"У Медведчука з Коломойським більше немає впливу"

Автор: Cергій Cтаростенко
  Президент Володимир Зеленський спілкується із журналістами в ангарі заводу ”Антонов” 20 травня. Зустріч у такому форматі організували вперше цьогоріч. На вході всім виміряли температуру
Президент Володимир Зеленський спілкується із журналістами в ангарі заводу ”Антонов” 20 травня. Зустріч у такому форматі організували вперше цьогоріч. На вході всім виміряли температуру

— Я за ці два роки став менш сентиментальним, більш прагматичним, — говорить президент 43-річний Володимир Зеленський на пресконференції 20 травня. Відбулася в ангарі заводу "Антонов".

Облаштована сцена, місце для президента, розставлені стільці. Позаду — літак Ан-124 "Руслан", ліворуч — недобудований корпус "Мрії" з написом "Українська "Мрія" буде".

Акредитувалися понад сто медіа. На вході чергують кілька десятків нацгвардійців і поліцейських. До ангара журналістів везуть автобусами.

— Вони розповідають анекдоти, сміються. Цікаві люди. Компліменти кажуть, — говорить водій 65-річний Анатолій Петрович. Працює на заводі 40 років.

У всіх чотири рази перевіряють документи. Охоронці питають про газові балончики, оглядають речі. Після проходу повз металошукач міряють температуру.

В ангарі пропонують чай, каву, воду, тістечка, печиво, лимонад, компот.

— Очікую, що пресконференція нагадуватиме часи Порошенка. Коли запрошували багато людей, але слово давали обмеженій кількості, — каже шеф-редакторка "Слова і Діла" Катерина Пітєніна. — Я хотіла би, щоб Зеленський виступав по програмних тезах. Немає фахового обговорення пенсійної реформи, медичного страху­вання.

Зеленський починає з промови про проєкти, будівництво, реформи. Представляє відео до 30-річчя незалежності України та символ до річниці — цифру три та квітку замість нуля. Фотокореспондентів, які хочуть підійти до сцени, зупиняє охорона.

Журналістка інформагентства "Інтерфакс" питає, чи вважає Зеленський російську паспортизацію на Донбасі фактично анексією?

— Це перший крок. Бо кримчанам спершу також роздавали російські паспорти, — відповідає президент.

Після кількох питань охоронець приносить Зеленському чай. Той відмовляється: "А людям? Це нечесно".

За 3 год. відповідає на запитання 28 представників ЗМІ.

Каже, що переписується із військовим медиком 27-річною Яною Дугарь. Вона одна з обвинувачених у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

— Якби я вірив, що ця дівчина має відношення до злочину, не переписувався б, — говорить Зеленський. — Я не знаю, хто вбивці. Якби знав, зробив би все, навіть те, що поза законом, аби цих людей заарештували.

Телеведучий каналу "НАШ" Назар Діордіца з місця просить показати листування. Зеленський це робить на телефоні. Просить телеведучого не розповідати, що там. Однак Діордіца озвучує — в останньому повідомленні Яна надіслала смайл.

Що сказав Володимир Зеленський

Про війну і Росію

— Ми йтимемо далі в "нормандському форматі". Німеччина і Франція мають підтримувати нас сильніше. Вони останнім часом послаблюють свої позиції стосовно Росії. Я запропонував зустріч президенту РФ. Ще бачу залучення Сполучених Штатів Америки в цю дискусію. В якому форматі? Поки що не готовий говорити. Ми повинні припинити війну зараз, коли Путін — президент Російської Федерації.

Про "Кримську платформу"

— Це перший серйозний майданчик із деокупації Криму. Ми відкриємо постійний офіс "Кримської платформи". Це будуть фахівці, які щодня займатимуться питаннями окупованого Криму й людей, які мають отримувати гуманітарну допомогу. І тих, які перебувають у в'язницях на півострові і в Росії.

Про Медведчука й Коломойського

— Не пам'ятаю, чи була на бігбордах "Епоха Медведчука". Вона закінчується. Ми розуміємо, де зараз Медведчук. Ми розуміємо, що з Коломойським. У них більше немає того впливу, який був.

Про економіку

— Тисну на уряд, щоб збільшували і "мінімалку", і пенсії. Їм непросто з наповненням бюджету. Економіка розвивається повільно через ковід.

Про законопроєкт щодо олігархів

— Закон майже готовий. Ми не хочемо вбити великий бізнес, але ми точно вбиваємо вплив олігархічної системи. Його не буде в масмедіа й політиці. Інакше ці люди отримають квиток під назвою "олігархи". З'являться у спеціальному реєстрі. Тоді цей бізнес може втратити велику частину активів за кордоном.

Про Порошенка

— Я вже став його вироком. Він не хоче усвідомити, що зробив багато поганого, коли був президентом України. Все це добіжить. Окрім правоохоронних органів, є карма.

Про другий термін

— Рано відповідати.

В ангарі чути відлуння. На стінах де-не-де обвалилася плитка. Біля сцени весь час стоять перший помічник президента Сергій Шефір, 56 років, і керівник Офіса президента Андрій Єрмак, 49 років. Обидва у масках.

— Практически Зеленский не готовился. На 95 процентов вопросов отвечал сам, — каже Шефір.

Коли президент іде зі сцени, закінчує працювати обслуговування. Ще наливають каву та чай, можна взяти печива. Охорона розбирає металошукачі. Автобуси відвозять журналістів до воріт "Антонова" о 15:00. Територія порожніє.

Мав зробити зауваження за російську

— Вступна частина Зеленського була довга. Президент говорив не про результати своєї роботи, а про святкування Дня Незалежності, — говорить журналістка 39-річна Тетяна Микитенко.

— Картинку створили для людей, які не дуже цікавляться політикою. Переписка з Яною Дугарь — продуманий хід, який мав пом'якшити будь-яке запитання про цю справу.

Зеленський прийшов із шоубізнесу. Йому треба підкріплювати образ простого лідера, не забронзовілого. Такого, який відмовляється від чаю.

Мав робити зауваження журналістам, які зверталися до нього російською. Тому що це була пресконференція для українців.

Зеленський не задав вектора для нації. Крім того, що в нас має бути якась мрія.

— Добре, що дискусія про олігархів та усунення їхніх впливів була публічно озвучена, — каже правник Віктор Чумак, 62 роки.

— На Зеленського треба тиснути. Якщо сказав "а", кажи й "б". Якщо цю олігархічну клептократію (влада крадіїв. — ГПУ) не усунути — ми не рухатимемося. В економіці, на ринку праці, в політиці немає конкуренції. Все побудовано на олігархічних зв'язках.

Зараз ви читаєте новину «"У Медведчука з Коломойським більше немає впливу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути