Ексклюзиви
середа, 14 грудня 2011 05:30

"Тризубівцям" дали умовні терміни за відрізану голову Сталіна

Дев'ятьох членів організації "Тризуб" визнали винними у пошкодженні пам'ятника Сталіну в Запоріжжі. 12 грудня Жовтневий райсуд Запоріжжя виніс їм вироки з відстрочкою у виконанні покарань та зобов'язав відшкодувати 109 тис. грн збитків.

По три роки умовно отримали Роман Хмара, Юрій Пономаренко, Василь Абрамів, Олексій Зануда, Василь Лабайчук, Пилип Таран та Віталій Вишнюк. На рік менше — Едуард Андрющенко і Анатолій Онуфрійчук.

— Суддя Віктор Татарінов вийшов, зачитав вирок, і на цьому засідання закінчилося, — розповідає про перебіг засідання Олексій Зануда, 39 років. — Відстрочка вироку означає, що я буду жити у себе в Обухові на Київщині, регулярно ходити до міліції. Відмічатимуся, що нікуди не поїхав та не засунув свою голову в нову халепу. Якщо за два роки я потраплю до міліції по новій справі, то до старого строку додадуть новий.

Пам'ятник Сталіну встановили в травні 2010 року біля Запорізького обкому Компартії України. Його виготовили за кошти, зібрані комуністами. Торік у грудні монументу зрізали голову. Відповідальність на себе взяло об'єднання "Тризуб". Новорічної ночі статую підірвали невідомі. Міліція затримала дев'ятьох "тризубівців". Однак організаторів вибуху не виявили. "Тризубівців" засудили за відрізання голови.

Під час засідання будівлю суду пікетували кілька громадських організацій та партій. Коли "тризубівці" виходили надвір, один із комуністів підбіг до Андрющенка й розбив об його голову яйце.

— Я давав інтерв'ю. Комуніст підбіг зі спини. Крикнув: "На тебе!" Й бахнув те яйце, — розповідає Едуард Андрющенко, 22 роки. — Я його наздогнав, схопив за куртку, трохи поштовхалися. Розняла міліція. Затримали мене і трьох комуністів. Склали адмінпротоколи й відпустили. Під час бійки той самий комуніст ударив ногою по коліну мою маму. Зніматимемо побої.

— Нашим ветеранам очень важно, что разрушители памятника получили обвинительный приговор, — каже другий секретар Запорізького обкому КПУ Олександр Зубчевський, 32 роки.

— Це рішення суду — політичне. Треба було політикам сідати і говорити, а не кидати в буцегарню хлопців, — вважає 61-річний Микола Замковенко, екс-суддя столичного Печерського райсуду. — Могли б зробити цивілізовано — дати виправні роботи чи послати на лекції, щоб училися, як поводитися. Людина спіткнулася — її поправили. І не було б у них судимостей. Це ж молоді люди, гарячі. Та і часто їх підбурюють. Усе може бути. Тут ще виникає питання: чому цих хлопців засудили, а не шукають тих, хто підірвав пам'ятник.

Зараз ви читаєте новину «"Тризубівцям" дали умовні терміни за відрізану голову Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути