четвер, 02 червня 2011 01:30

Три доби тюрми дали за напис "Владу геть!"

Автор: фото: В’ячеслав Ромодан
  Сергій Марченко пише на будівельному паркані біля Черкаської облдержадміністрації під час акції опозиції 24 травня ”Бунтуй! Кохай! Права не віддавай!”. 1 червня за цей напис Соснівський райсуд Черкас засудив його до арешту
Сергій Марченко пише на будівельному паркані біля Черкаської облдержадміністрації під час акції опозиції 24 травня ”Бунтуй! Кохай! Права не віддавай!”. 1 червня за цей напис Соснівський райсуд Черкас засудив його до арешту

У Соснівському райсуді Черкас 1 червня заарештували двох учасників мітингу опозиційних політичних сил, який проходив 24 травня в обласному центрі. 23-річному Ігорю Сичову та 24-річному Сергієві Марченку присудили три доби арешту за ст. 173 — дрібне хуліганство.

Під час мітингу 24 травня чоловіки зробили написи аерозольною фарбою на будівельному паркані на пл. Соборній у Черкасах. Сичов написав "Владу геть!", Марченко — "Бунтуй! Кохай! Права не віддавай!".

— До мене о шостій ранку приїхали міліціонери з Черкас службовим автомобілем, — розповідає Сергій Марченко перед кабінетом судді. Він живе в райцентрі Золотоноша. — Сказали, шо маю адмінпорушення. Це не арешт, а просто запрошують у міліцію. Привезли мене в Соснівський райвідділок Черкас, бо на їхній території сталося правопорушення.

До Сичова додому приїхали близько 8.00. Він живе в Черкасах. Доставили в той же райвідділок.

Ігор Сичов є заступником голови облорганізації Української народної партії, вчиться в Черкаському національному університеті. Сергій Марченко називає себе автономним українським націоналістом.

Через 2 год. затриманих перевозять у Соснівський райсуд. По черзі заводять у кабінет судді Валерія Чепурного. Під дверима залишаються журналісти і депутати облради Юрій Громовський та Анатолій Бондаренко з фракції "Батьківщина".

— Мені ніхто навіть не сказав, що це був суд. Ми навіть громадського захисника не змогли попросити, — розповідає Марченко журналістам після розмови з суддею. — Суддя спитав, чи я не каюся. Я відповів, що мою провину мають довести. Тоді він порівняв мене з Олесем Донієм (народний депутат-"нунсівець", 1990 року брав участь у студентській революції на граніті. — "ГПУ"). Сказав, що той голодував і нічого в нього не вийшло, то я закінчу так само. Нашу акцію називав цирком.

Із кабінету судді виходить чоловік у цивільному, каже, що пішов по наручники.

Сичова і Марченка заводять у кімнату для оголошення рішень. Згодом виводять через чорний хід. Везуть в ізолятор тимчасового утримання. Журналісти йдуть до судді в кабінет по постанову, але секретарка каже, що його немає і невідомо коли буде. Про те, що Ігоря та Сергія арештували на три доби, неофіційно повідомляють міліціонери.

— Ми будемо оскаржувати дії міліції. І 24 травня, і сьогодні правоохоронці діяли з порушенням закону. Зараз збираємо факти, подамо їх у прокуратуру, — каже генерал Микола Каплій, екс-начальник обласної міліції, тепер керівник виконкому облорганізації партії "Наша Україна". — Якщо злочин відбувався 24-го числа, то правоохоронці мали вжити всіх заходів, щоб його попередити. Їх там була достатня кількість.

24 травня близько 300 представників опозиційних партій провели мітинг у центрі Черкас. Зібрали в шахтарську каску 37 грн 53 коп. голові облдержадміністрації Сергієві Тулубу — на квиток у Донецьк, де той народився. Гроші поклали перед дверима ОДА. Опозиціонери кричали: "Геть Тулуба!" та "Чемодан–вокзал–Донецьк!". На перехресті, де відбувався захід, одного з учасників збили з ніг невідомі в цивільному. Зав'язалася бійка. Троє чоловіків, які спровокували її, втекли.

Обмальований будівельний паркан встановлений біля облдержадміністрації незаконно, заявила заступник міського голови Черкас Любов Майборода. Кажуть, будівельники ведуть реконструкцію площі без погодження з міськвиконкомом.

Зараз ви читаєте новину «Три доби тюрми дали за напис "Владу геть!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути